Cornelis Vreeswijk: Nogle går rundt med udtrådte sko

Picture of Louis Bess

Louis Bess

Instruktør: Magnus Gertten
År: 2024
Genre: Dokumentar
Kan ses på i biografen

Ny dokumentarfilm om en af Sveriges største musikikoner; Cornelis Vreeswijk er et rørende og oprigtigt portræt af en musiker med utrolig mange facetter, som filmen fint afspejler.

Filmen udgør i sit udtryk en ret klassisk dokumentarisk fremstilling af et kendt ikon, i lighed med mange nyere dokumentarer af samme genre, der lægger vægt på at udforske personen bag den berømte musik. Og det er netop her, filmens største styrke ligger. Selvom Vreeswijks musik er enestående og tidsløs og kunne udgøre en fantastisk lydkulisse, som mange film ville være misundelige over, og selvom jeg personligt ikke havde meget kendskab til Vreeswijk før jeg satte mig ned i biografsædet og derfor fandt det interessant at få en mere dybdegående forståelse for baggrunden til musikken, så er det tydelige fokus og styrken i filmen, som sagt, personen Cornelis.

Historien om Cornelis må bestemt også siges at være både interessant og rørende. Den begynder med hans emigration som barn fra det krigshærgede Holland efter Anden Verdenskrig og fører os gennem hans gennembrud i midten af ​​60’erne som en af Sveriges førende visesangere, efterfulgt af en periode præget af både opture og især nedture. Alt dette bliver fortalt gennem interviews med dem, der har været tæt på Cornelis igennem hans karriere, og bliver flettet sammen af brugen af arkivmateriale fra hans utallige koncerter samt stemningsfulde optagelser, primært fra 60’ernes Sverige og naturligvis underlagt af den tidløse musik.

Disse virkemidler især er medvirkende til at filmen til tider går fra kun at være et portræt af personen Cornelis, til også at være et portræt af Sverige i denne periode og det synes jeg fungerer godt til at få filmen til at føles vedkommende den dag i dag.

Derudover balancerer den også fint i sin skildring af Cornelis, hvor den både anerkender og hylder den samlingskraft han besad, samt hans konstante appelleren og betydning for den lille mand i det svenske samfund, men dog heller ikke holder sig tilbage når det kommer til at vise skyggesiderne af manden når han ikke stod på scenen, hvor han levede et liv præget af alkohol og misbrug, som desværre gik ud over hans nærmeste. Dette er med til at give et både nuanceret og menneskeligt portræt af manden og kunstneren Cornelis Vreeswijk.

Hvis man skal komme med en lille smule malurt i det bæger, som ellers er ganske vellykket, så er det i filmens strukturelle opbygning. Hvor jeg egentlig synes at filmen kommer godt fra land med at fortælle historien om Vreeswijk ganske kronologisk og grundigt igennem de forskellige interviews, så synes jeg at de seneste år i Vreeswijks liv bliver fortalt en smule rodet, her tænker jeg på hans flugt til Holland og senere hans ophold i København. Dette får desværre filmens slutning til at falme en smule og jeg sad tilbage med en lille forvirring om, hvad filmen egentligt ville sige om Vreeswijks karrieres ende.

Dette skal dog ikke tage noget fra at jeg stadig synes filmen er et værdigt og nuanceret portræt om Cornelis Vreeswijk og det var for mig et godt indblik i en kunstner jeg havde en meget begrænset viden om på forhånd og en fin indgangsvinkel til et fremragende musikalsk univers, som jeg helt sikkert vil dykke mere ned i.

Perfect Days får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.