Coco anmeldelse

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Det går over stok og sten i De Dødes Rige for hovedperson Ernesto i Pixars nye animationsfilm “Coco”. Den kunne være endt som endnu et animationsmesterværk, men ender i stedet som en ganske udmærket film. 

Coco kan bl.a. streames på Blockbuster

I min optik har Pixar lavet nogle af de bedste animationsfilm nogensinde i filmhistorien. Med undtagelse af den mesterlige japanske instruktør Hayao Miyazaki (som Pixar i den grad er blevet inspireret af) er filmselskabet Pixar kongerne af tegnede mesterstykker.

Pixar har på en måde gjort at den vestlige verden pludselig tager animationsfilm seriøst. De kan som få kombinere det alvorlige, triste og sørgelige (bare tanken om de første 10-15 minutter af “Op” fra 2009 får mig til at tudbrøle hver gang!) med med det sjove, forløsende og opløftende. Alt sammen med en god universel historie i centrum.

Den gode historie er der selvfølgelig også i Pixars nye skud på stammen “Coco”. Her møder vi den 12-årige dreng Miguel, som vokser op i Mexico. Han har en drøm om at blive musiker og blive ligesom sit store, afdøde idol, Ernesto De La Cruz. Men hans skomagerfamilie forbyder ham denne drøm. Hans bedstemor smadrer hans guitar og med mindre han kan skaffe en ny, kan han ikke deltage i et lokalt talentshow. og han VIL deltage!

Efter dette går det for alvor stærkt. For pludselig står han med en ny guitar (fra selveste De La Cruz) og vupti, så står han i sørme også i De Dødes Rige, hvor selveste De La Cruz rygetes at være.

Så går den vilde jagt. Med hans afdøde familien i hælene (bare rolig, det er totalt hyggelige skeletter) da han ikke har tilladelse til at være i De Dødes Rige. Miguel får meget travlt da han selv ender op som død selv hvis han ikke skynder sig. Så han skal blive i de dødes land for altid. Midt i al dette, støder han på Hector, som måske kan hjælpe ham på vej, da han siger at han kender De La Cruz. Men kan han stole på ham?

Coco er en sød film. Den har bestemt hjertet på rette sted, og har et helt overskyggende tema som er vældigt interessant for en film i børnehøjde: døden. Tænk at bringe et nærmest tabulagt emne op i en stor animationsfilm. Tabu eller ej, så giver den stof til eftertanke om hvor vi alle sammen ender op henne når det “hele er forbi”. Det er da ikke mange tegnefilm der kan bryste sig selv af, hva?

Når det er sagt, synes jeg Coco har for travlt. Den føltes nogen gange som en stor forlystelse i Djurs Sommerland op til Halloween. Følelsen af at være i en rutsjebane, med fuld fart på, omringet af skeletter og spøgelsesagtige skikkelser. Jeg ville have ønsket at filmens instruktørerne Lee Unkrich og Adrian Molina turde sætte tempoet ned noget oftere i  “Coco”. Måske kunne filmen have fået et gyldent “Op-moment eller to”?!

Men, men. Når det er sagt, så er Coco stadig en god film, som tager fat i et svært emne. For hvor tit er det at en animationsfilm får lov til at leve videre efter den er set i biografen? Sådan noget kan Pixar altså finde ud af: At lave film der sætter tankerne i gang og hænger ved efterfølgende.

Coco får 4 ud af 6 hamre:  

 

Seneste

Babygirl

Nicolai har denne gang anmeldt en erotisk thriller, som både er vovet, hed, intens og samtidig følsom og meget kompleks.

Babygirl har mange tangenter at spille på og oveordnet spiller det hele mere end godt nok til at være en biograftur værdig!

The Room

For seks år siden anmeldte René Buchtrup “verdens dårligste film” til bundkarakter. Nu har tonen fået en helt anden lyd. Læs hans (nye) anmeldelse af The Room…

Årets Film 2024 (Nicolais Top 10)

I Moviemaniacs tilbageblik på det nu forgangne år 2024, er det nu Nicolais tur til at dele ud af sine filmiske højdepunkter, hvor der så er tale om en bred perlette af både store værker og små gemte perler, som alle gjorde massivt indtryk.

Årets Film 2024 (Renés Top 10)

Filmåret 2024 har i følge René Buchtrup været fantastisk og det har kort sagt været enormt svært at fravælge film til den endelige TOP 10. Men det er selvfølgelig lykkedes, og her får I listen. Rigtig god fornøjelse..

Better Man

Hvis man vil slutte året af med et brag i biografen, som giver en lyst til at danse og hoppe ind i 2025, jamen så har Nicolai et ganske godt bud på dette, via Better Man, som fortæller historien om popikonet Robbie Williams, som så bliver skildret som en abe.

Alien: Romulus (4k UHD)

Den nye Alien-film, Romulus, låner fra sine forbilleder, men er alligevel sin egen.
Den er skabt til at ses i (hjemme)biografen, hvor “ingen kan høre dig skrige”…
René Buchtrup anmelder ret så begejstret Alien: Romulus.