Civil War

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Alex Garland
År: 2024.
Genre: action.
Biografpremiere: 18/04

I krig er der ingen vindere og heller ikke nogen egentlig sejr at finde. Der blot ofre, tab af menneskelig og overordnet tab af den menneskelige forstand.

Den største og eneste ære, er at overleve det og dette føler jeg umiddelbart er noget af det som Alex Garland, vil fortælle om, med sin spritnye film, Civil War.

Hvis man ikke på forhånd har hørt noget om denne film, men blot ser titlen, skulle man umiddelbart tro at denne film handler om den amerikanske borgerkrig, der varede fra 1861 til 1865, men dette er bestemt ikke tilfældet.

Denne film handler nemlig om en borgerkrig der foregår i nutidens USA og som i den grad er et stort kaos.

I dette kaos følger vi 2 journalister, Joel & Sammy og 2 pressefotografer, Lee & Jessie.

Lee er en erfaren pressefotograf, imens Jessie, mere er en aspirerende pressefotograf, som får sig overtalt til at følge Lee og de 2 journalister.

Deres formål og mission, er at nå til Washington D.C, for at få en udtalelse af den amerikanske præsident og som man nok allerede har gættet, er dette en mission som næsten føles så umulig at selv Ethan Hunt (fra Mission Impossible-filmene), nok ville sige ellers tak.

Dette er grundlæggende hvad Civil War handler om og den er instrueret og skrevet af britiske Alex Garland, som fornyligt har udtalt at dette ville blive dén sidste film han instruerer.

Alex Garland har både skrevet romaner, manuskripter til computerspil, udover at have skrevet manuskripter til film (og instruerer 4 spillefilm, selv).

Fælles for meget af det som Alex Garland dog har lavet, er at det ofte er meget foruroligende og til tider skræmmende, i forhold til hvor realistisk det sommetider kan føles og dette passer faktisk meget fint med Civil War.

For lige at drage paralleller til en tidligere Alex Garland-film, ved navn Ex Marchina (som handler om en fyr der er vidne til skabelsen af en meget menneskelig androide), så var Alex Garlands vision med dén film, at det skulle være en film der kunne foregå 10 minutter fra nu af, ment at filmen kunne finde sted lige nu og her.

Uden at vide noget, føler jeg lidt at Alex Garland havde samme vision med Civil War, fordi her er i den grad tale om noget, som føles skræmmende virkeligt, i forhold til hvordan verdens tilstand er og har været i ja, nærmest hele dette årti.

Skønt Civil War er kaldt for en actionfilm, så vil jeg dog mene at der er en meget klar forskel på underholdende action (såsom Mission Impossible og James Bond) og seriøs action, som er det der vises i Civil War, hvor der er en større følelse af fare og hvor man mærker smerten (både fysisk og psykisk), når nogen bliver skudt og/eller dræbt.

Ganske vist er der små elementer af humor, hos karaktererne man følger, men de øjeblikke af humor er nok mest tilstede for at de kan holde hovedet koldt og ikke falde fuldstændig sammen.

I forhold til følelser af håb, så er der ikke specielt meget af dette her, men snarer og primært håbet om at overleve det vanvid man er vidne til.

I forhold til skuespillet, så vil jeg sige at det meget overordnet er virkelig perfekt udført.

Kirsten Dunst (som for mit vedkommende har været fantastisk i 30 år), er virkelig fantastisk som den hårdhudede og hærdede pressefotograf, Lee, der har oplevet helvede på jord og gør alt hvad hun kan for at få gode billeder ud af dybt tragiske og livsfarlige hændelser.

Cailee Spaeny, synes jeg ligeledes er fantastisk som den unge Jessie, som skønt mangel på erfaring og en større sårbarhed, også gør sit for at få nogle gode og virkningsfulde billeder.

Wagner Moura som journalisten, Joel, fungere virkelig perfekt som mellemled mellem Lee & Jessie, da han ligeledes er hærdet og med rigeligt af ar på sjælen, men som samtidig gør sit for at holde missionen om at nå til Washington D.C, kørende.

Rent film-teknisk, er Civil War også virkelig vild!

Kameraføringen af Rob Hardy, er virkelig med til at skabe nogle ofte ret gruopvækkende billeder og virkelig skabe en følelse af at være til stede i den borgerkrig der er i gang.

De samme kvaliteter, synes jeg faktisk også at der er tilstede ved klipningen af Jake Roberts, fordi i-og-med at faren er over alt, så synes jeg faktisk virkelig at klipningen ofte er med til at skabe følelser af pludselig stilstand, som hurtigt afbrydes af enten skyderi eller andet farligt.

Lyddesignet som hele 25 personer har stået bag, vil jeg allerede nu sige, er noget som jeg håber bliver husket til næste års Oscar-show. Fordi, skønt der er underlægningsmusik i filmen (som bestemt fungere som det skal), så spiller stilheden en virkelig stor rolle og det lydene af våbenskud, eksplosioner og overordnet tumult og kaos. Jeg mærkede hver eneste lyd og hvert eneste øjeblik af stilhed, helt ind i hjertet og det viser for mig, virkelig at der er tale om et fænomenalt lyddesign!

På tidspunktet hvor denne anmeldelse skrives, har Civil War endnu ikke fået premiere, men jeg er ikke i tvivl om at der nok er tale om en film der vil dele vandene i en ret høj grad.

Dette er bl.a. fordi at det der vises i Civil War, forklares ikke og jeg tror heller ikke personerne i filmen, selv ved hvorfor der er en borgerkrig i gang i USA. Men det synes jeg kun taler for filmens beskrivelse af den totale meningsløshed som der er ved krig og det gør for mig blot filmen, endnu mere skræmmende at være vidne til.

Og helt grundlæggende, føler jeg at Alex Garland har lavet en virkelig særlig film her og en meget perfekt film for sin tid og skulle dette være det sidste som Alex Garland instruerer, jamen så synes jeg at han stopper karrieren med et kæmpe mesterværk.

Civil War får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.