Candyman

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Candyman. Instruktør: Nia DaCosta. År: 2021. Genre: gyser. Biografpremiere: d. 26. august 2021.

Filmen blev set i Bio City, Aarhus

Da jeg var omkring 12 år gammel, kunne jeg simpelthen ikke få mig til at gøre det. At stå foran spejlet og sige “candyman” fem gange. Så ville ham, den sindsyge stodder med krogen, komme og flænse mig til døde.

Filmen, af samme navn, som er fra 1992, står måske ikke ligefrem som et blændende mesterværk den dag i dag. Men alligevel er den uhyre effektiv sag, som vinder stort ved at blande det (evigt) aktuelle emne, racisme, med det okulte og overtroiske.

Hvis i stadig er i tvivl, så gjorde originalen indtryk på mig. Derfor er det med en vis form frygt (æres)frygt, at jeg sætter mig i biografsædet og gør klar til denne Candyman ala 2021. Ikke så meget et remake, som en fortsættelse til det univers 90-kultklassikeren fremlagde.

Kunstneren Anthony( Yahya Abdul-Mateen II) og hans kæreste, Brianna (Teyonah Parris), flytter ind i en lejlighed i Chicago. For 30 år siden var det et slumkvarter, men nu nabolaget blevet lavet om til topmoderne lejligheder, der skriger af enge og overklasse.

Der går ikke lang tid, før én af naboerne får fortalt Anthony om skrækhistorien, Candyman. Dernæst bliver det nærmest en besættelse for den unge, sorte mand, med hispterhuen på skrå: han vil vide mere om denne urban legend, som hærgede og slog folk ihjel i netop denne del af Chicago. Snart står han selv foran spejlet og overvejer om han tør sige det forbudte og farlige navn. Da han undersøger det nærmere på gaden og bliver stukket af en bi, begynder det langsomt at ramle for ham. Han kommer pludselig lidt på tæt på manden (og myten), der blev rullet i honning og efterladt med en masse bier i hælene.

Selvom det er interessant med en sort kvinde som instruktør, er det egentlig mere interessant med den viden, at Candyman 2021 bl.a. er skrevet af selveste Jordan Peele. Manden, som startede som komiker, men som i 2017 sparkede Hollywood-døren ind med hans geniale samfundskritiske gyser “Get Out”, som både var rørende og morsom. Fuldt fortjent vandt han en Oscar, for bedste original manuskript, og har siden været en vigtig (sort) stemme i Hollywood, som bestemt ikke er bange for at bringe Black Lives Matter på banen i filmlandskabet.

Man kan mærke at Peele har haft en finger med i spillet, bl.a. som både medskriver på projektet og ikke mindst, som producer. Den sjoveste scene i filmen, der leger med klicheen om “den dumme, sorte person i gyserfilmen” og en mørk kælderskakt, som Brianna nægter at gå ned af, tager stygt pis på horror film generelt. Når det drejer sig om vigtige emner i samfundsdebatten, er Peele heller ikke bleg for at lange ud efter “den hvide mand” og den meningsløse politivold, og den brutalitet der udføres. Her taler volden sit tydelige, ubehagelige sprog, man umuligt kan ryste af sig.

Filmens akilleshæl er, at den ofte dvæler med historien fra den første Candyman-film og hele tiden refererer til hovedpersonernes handlinger (den unge kvinde, Helen Lyle, der hidkalder Candyman og langsomt går fra forstanden) som flettes mere og mere ind i den nye fortælling. Det er, som om at Nia DaCosta har svært ved at kreere en selvstændig film, der kan stå på egne ben. Mange gange får vi serveret et skyggeteater, som vækker genklang til Lyles gerninger og vi får også en masse lejrbåls-lignende historier om Candymans mange ansigter gennem tiden. Skyggeteateret er så stemningsrigt og gennemført, så man bliver draget af stemingen. Man får dog mest af alt mest lyst til at skynde sig at gense den gamle Candyman, da historien simpelthen bare er mere interessant her.

Selvom Candyman 2021 lever i skyggen af sin snart 30 år gamle storebror, er den stadig uhyre effektiv og leverer dér hvor den skal i sidste ende: ved gysene. Det er nemlig dømt dejligt, modbydeligt slasher horror, når Candyman viser sit sande ansigt og blodet sprøjter til alle sider. Flere scener, der involverer spejle og en skræmt hipster-kunstner, printer sig efterfølgende fast i hukommelsen for altid.

Candyman får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Jurassic Park

Nicolai har denne gang anmeldt Steven Spielbergs uddødlige klassiker, Jurassic Park og den holder fortsat virkelig smukt og har bestemt ikke tabt noget glans, siden den udkom for 31 år siden

Keanu Reeves’ Fem Bedste Roller

En ydmyg verdensstjerne runder et meget skarpt hjørne og derfor skal hans fejres med en liste som hylder hans største bedrifter på det store lærred.
René Buchtrup giver her et bud på Keanu Reeves allerbedste roller på film.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Fall Guy

Moviemaniac anmelder 4k-film er tilbage og denne gang ser René nærmere på actionkomedien, The Fall Guy, med altid seværdige Ryan Gosling og Emma Blunt i hovedrollerne!

Alien: Romulus

Den nye Alien-film, Romulus, låner fra sine forbilleder, men er alligevel sin egen.
Den er skabt til at ses i biografen, hvor “ingen kan høre dig skrige”…
René Buchtrup anmelder ret så begejstret Alien: Romulus.

Begærets Dunkle Mål

Louis har kastet sig over en af det tyvende århundredes mest markante filmskikkelser, nemlig Luis Buñuel og har denne gang set den sidste af hans film, nemlig det surrealistiske mesterværk Begærets Dunkle Mål fra 1977.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Chinatown

“Forget Jake. It’s Chinatown”.
René anmelder klassikeren fra 1974 på ultra 4k blu-ray. Og sørme om den ikke står knivskarpere end nogensinde før! Se hele anmeldelsen, fra YouTube, lige her:

Trap

M. Night Shyamalan er tilbage… denne gang med en rendyrket konceptfilm, om en seriemorder, som skal flygte fra et spillested…
Josh Hartnett har sin bedste rolle i mange år og han er grunden til at filmen er seværdig.
René Buchtrup anmelder thrilleren Trap lige her:

Personal Best

I disse OL-dage, har Nicolai simpelthen anmeldt en film om både olympisk sport, om at kvalificere sig til OL og om konkurrere mod venner, der også vil kvalificere sig til OL.

Personal Best, er en særlig film, fordi den både tager sin sport virkelig seriøst og formår at fortælle et rørende og komplekst karakterdrama, mellem det, som er omtrent lige så spændende at være vidne til.