Beverly Hills Cop – trilogi

René

René

Originaltitel: Beverly Hills Cop – 3 Movie Collection 
Instruktører: Martin Brest, Tony Scott og John Landis
Produktionsår: 1984, 1987 og 1994.
Genre: Buddycop/komedie/action
Er udkommet på blu-ray d. 13. februar, 2020. 

Pisse irriterende og helt uimodståelig 

Kendingsmelodien lægger ikke fingrene imellem: en 3 minutters fjollet og kitchet, men samtidig, helt genial, keybord og synthsizer-musiknummer, som man umuligt kan ryste af sig. 

Bom! Så er man blevet ramt af selveste Axel F-feberen!

Det er selvfølgelig en forkortelse for Axel Foley, der ligesom temasangen, er på grænsen til pisse irriterende, men samtidig er helt og aldeles uimodståelig. 

Beverly Hills Cop (eller på 80’er-dansk: Frækkere End Politiet Tillader), blev én af Eddie Murphys største succeser. Og med god grund. Aldrig har vi set ham mere gavflabs-agtig, fræk og kæk, som i den legendariske rolle som Axel Foley. Manden med det fantastisk karismatiske grin.

Alle tre actionkomedier, fra årerne 1984, 1987 og 1994, har haft stor betydning for min barndom og, ikke mindst, ungdom, og har været film jeg altid har kunne sætte i videomaskinen/dvd-afspilleren, når jeg skulle opmuntres, underholdes og simpelthen være i rigtig godt selskab.

For dengang Eddie Murphey var på toppen af sit game, leverede han varen med så meget overskud, så man ikke kunne andet end at overgi’ sig.

1, 2 og 3

Men hvad handler de tre film så om?

Jo, den første lægger ud med den simple fortælling om den sorte detroit-strisser, som jager sin bedste vens morder. Han ender i Beverly Hills, hvor han får hjælp af betjentene, Rosewood og Taggart.

Martin Brest instruerer halvandens times actionkomedie, som holder højt niveau hele vejen, særligt pga enkeltheden i historien og det geniale, at placere en streetsmart cop i den luksuriøse del af Beverly Hills. Komikken opstår pga den kontrast der er mellem Foley og det fine snopperi han oplever undervejs i det finkulturelle.

I film nr. 2 bliver endnu en af hans gode venner skud (han dør dog ikke) og igen må han tilbage til Beverly Hills, hvor han samtidig efterforsker sagen om Alfabet Morderen. Denne gang er det en ny instruktør på banen (selveste Tony Scott), som også har godt styr på universet, og leverer både hæsblæsende actionscener (de nok allerbedste i trilogien), samt komisk overskud. 

Den sidste i rækken af Frækkere-trilogien, er klart den svageste. En meget tynd historie om Axels chef som (endnu engang) bliver skudt. Surprise? 

FBI kommer hurtigt på sagen. Axel bliver bedt om at holde sig væk i opklaringen. Men gør Axel s det? Næh. Og heldigvis for det. Han opsnapper hurtigt et spor, som leder ham til Tivoliet, Wonder Land, i Beverly Hills. 

Han får naturligvis hjælp af hans to police buddies, Rosewood og Taggart, og sammen ender de i en, lidt for, fjollet jagt gennem et hav af forlystelser.

Den, ellers, garvede og dygtige instruktør, John Landis (manden bag de legendariske komedier, “The Blues Brothers” og “Bossen Og Bumsen”) har desværre ikke helt styr på hoved og hale i historien, som ikke er helt på samme niveau som film nr. 1 og 2 i Beverly Hills Cop-rækken. 

Film, der stadig holder

Det, der gør at film-trilogien stadig holder den dag i dag, er humoren, actionscenerne og selvfølgelig, the one and only, Eddie Murphey. Han har en fest i rollen som den flabede streetcop, og særligt hans pingpongeri med Judge Reinhold og John Ashton (Rosewood og Taggart), er simpelthen buddycop-bromance, når det er allerbedst.

Beverly Hills Cop-filmene har skrevet sig ind i filmhistorien pga. nogle helt særlige karakterer, sine ligetil staright in your face-facon og en masse grovkornede one liners, som stadig er sjove den dag i dag.

Hvis du ikke har set nogen af filmene endnu, så har du tre særdeles underholdende 80’er og 90’er actionkomedier til gode. Dit heldige asen. 

Ekstramateriale:

Ud over de tre film, kan man dykke ned i ekstramaterialet, som bl.a. tæller et par deleted scenes, behind the scenes-optagelser, samt et par interviews. Ca. en times ekstraguf for fans af Eddie Murphey og co. 

Beverly Hills Cop collection (samlet karakter): 5 ud af 6 hamre: 
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.