Beverly Hills Cop – trilogi

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Beverly Hills Cop – 3 Movie Collection 
Instruktører: Martin Brest, Tony Scott og John Landis
Produktionsår: 1984, 1987 og 1994.
Genre: Buddycop/komedie/action
Er udkommet på blu-ray d. 13. februar, 2020. 

Pisse irriterende og helt uimodståelig 

Kendingsmelodien lægger ikke fingrene imellem: en 3 minutters fjollet og kitchet, men samtidig, helt genial, keybord og synthsizer-musiknummer, som man umuligt kan ryste af sig. 

Bom! Så er man blevet ramt af selveste Axel F-feberen!

Det er selvfølgelig en forkortelse for Axel Foley, der ligesom temasangen, er på grænsen til pisse irriterende, men samtidig er helt og aldeles uimodståelig. 

Beverly Hills Cop (eller på 80’er-dansk: Frækkere End Politiet Tillader), blev én af Eddie Murphys største succeser. Og med god grund. Aldrig har vi set ham mere gavflabs-agtig, fræk og kæk, som i den legendariske rolle som Axel Foley. Manden med det fantastisk karismatiske grin.

Alle tre actionkomedier, fra årerne 1984, 1987 og 1994, har haft stor betydning for min barndom og, ikke mindst, ungdom, og har været film jeg altid har kunne sætte i videomaskinen/dvd-afspilleren, når jeg skulle opmuntres, underholdes og simpelthen være i rigtig godt selskab.

For dengang Eddie Murphey var på toppen af sit game, leverede han varen med så meget overskud, så man ikke kunne andet end at overgi’ sig.

1, 2 og 3

Men hvad handler de tre film så om?

Jo, den første lægger ud med den simple fortælling om den sorte detroit-strisser, som jager sin bedste vens morder. Han ender i Beverly Hills, hvor han får hjælp af betjentene, Rosewood og Taggart.

Martin Brest instruerer halvandens times actionkomedie, som holder højt niveau hele vejen, særligt pga enkeltheden i historien og det geniale, at placere en streetsmart cop i den luksuriøse del af Beverly Hills. Komikken opstår pga den kontrast der er mellem Foley og det fine snopperi han oplever undervejs i det finkulturelle.

I film nr. 2 bliver endnu en af hans gode venner skud (han dør dog ikke) og igen må han tilbage til Beverly Hills, hvor han samtidig efterforsker sagen om Alfabet Morderen. Denne gang er det en ny instruktør på banen (selveste Tony Scott), som også har godt styr på universet, og leverer både hæsblæsende actionscener (de nok allerbedste i trilogien), samt komisk overskud. 

Den sidste i rækken af Frækkere-trilogien, er klart den svageste. En meget tynd historie om Axels chef som (endnu engang) bliver skudt. Surprise? 

FBI kommer hurtigt på sagen. Axel bliver bedt om at holde sig væk i opklaringen. Men gør Axel s det? Næh. Og heldigvis for det. Han opsnapper hurtigt et spor, som leder ham til Tivoliet, Wonder Land, i Beverly Hills. 

Han får naturligvis hjælp af hans to police buddies, Rosewood og Taggart, og sammen ender de i en, lidt for, fjollet jagt gennem et hav af forlystelser.

Den, ellers, garvede og dygtige instruktør, John Landis (manden bag de legendariske komedier, “The Blues Brothers” og “Bossen Og Bumsen”) har desværre ikke helt styr på hoved og hale i historien, som ikke er helt på samme niveau som film nr. 1 og 2 i Beverly Hills Cop-rækken. 

Film, der stadig holder

Det, der gør at film-trilogien stadig holder den dag i dag, er humoren, actionscenerne og selvfølgelig, the one and only, Eddie Murphey. Han har en fest i rollen som den flabede streetcop, og særligt hans pingpongeri med Judge Reinhold og John Ashton (Rosewood og Taggart), er simpelthen buddycop-bromance, når det er allerbedst.

Beverly Hills Cop-filmene har skrevet sig ind i filmhistorien pga. nogle helt særlige karakterer, sine ligetil staright in your face-facon og en masse grovkornede one liners, som stadig er sjove den dag i dag.

Hvis du ikke har set nogen af filmene endnu, så har du tre særdeles underholdende 80’er og 90’er actionkomedier til gode. Dit heldige asen. 

Ekstramateriale:

Ud over de tre film, kan man dykke ned i ekstramaterialet, som bl.a. tæller et par deleted scenes, behind the scenes-optagelser, samt et par interviews. Ca. en times ekstraguf for fans af Eddie Murphey og co. 

Beverly Hills Cop collection (samlet karakter): 5 ud af 6 hamre: 
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.