Babylon

Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Damien Chazelle
År: 2022.
Genre: komedie.
Biografpremiere: 19/01.

1920’erne var en spændende og vild tid, på mange måder. Det var både ”de brølende 20’ere”, hvor særligt amerikanerne festede løs og brugte massevis af penge, indtil Wall-Street-krakket i 1929. Men det var også en vild tid for filmindustrien, hvor årtiet startede med stumfilm, men hvor der så i 1927 kom stemmer og lyd på, hvilket dermed ændrede hele filmindustrien og manges (inde for filmbranchen) liv.

Der er lavet mange film om dette, hvor den største af dem nok altid vil være, Singin’ in the Rain, men nu har filminstruktøren, Damien Chazelle også prøvet at fortælle om denne tid, med filmen Babylon.

Selve titlen Babylon, kan man på sin vis tolke lidt på, hvis man kigger på ordets betydning i kristendommen, men i det store hele så har Babylon faktisk ret så meget tilfælles med de film som Damien Chazelle hidtil har lavet.

Babylon handler nemlig grundlæggende om drømmere som besidder drømme om enten at blive til noget eller gøre noget storslået som vil blive husket i evigheder.

Denne fortælling har Damien Chazelle også fortalt i filmene, Whiplash (om en ung fyr der drømmer om at blive en stor jazz-trommeslager), La La Land (om 2 personer som enten vil være noget indenfor jazzmusik eller filmverden) og First Man (om Neil Armstrong, der drømte om at komme op på månen).

Babylon handler så om den spanske Manny Torres, der i starten af filmen er ved at transportere en elefant til en virkelig stor fest i L.A.

 Manny Torres, formår så at komme ind til denne fest, hvor Manny Torres så møder den unge Nellie LaRoy, som er fuldt-ud overbevist om at hun er en kommende kæmpe filmstjerne, selvom hun endnu ikke har været med i nogen film, men Nellie LaRoy slår sig dog løs til den vilde fest og gør sig øjeblikkeligt bemærket.

Til samme fest, dukker filmstjernen, Jack Conrad også op og Manny Torres formår til sidst at blive manden der kører en fordrukken Jack Conrad hjem, hvor Jack Conrad så tilbyder Manny et job på filmsættet den efterfølgende dag.

Derfra, ser man så hvordan Nellie LaRoy gør sit for at blive til en kæmpe filmstjerne,  man ser hvordan Jack Conrad prøver at holde karrieren kørende og man ser hvordan Manny Torres bliver en del af filmbranchen og både forholder sig til folkene omkring ham og tiden helt generelt (Babylon starter i 1926 og foregår over mange år).

Ret skal være ret, når det kommer til filmens spilletidslængde på 3 timer og 9 minutter fordi det er en lang film og en ordentlig mundfuld af en film, hvor der sker exceptionelt meget og hvor man sommetider tænker; ”Nu må vi da være i nærheden af slutningen”, men så sker der lige lidt mere.

Men, er der dog også lange 3 timers film som formår at berettige sig til den lange spilletidslængde og det synes jeg ærlig talt at, Babylon gør!

Dette er ikke kun fordi, at de 3 hovedkarakterer i filmen, er virkelig spændende at følge, men det er ligeså fordi at Damien Chazelle hele tiden formår at finde måder at vise nye sider af Manny, Nellie og Jack på, i forhold til hvad de måtte opleve af op og nedture og i forhold til hvordan hele filmindustrien og tiden ændre sig løbende.

Samtidig så forstår Damien Chazelle også vigtigheden ved at varierer i tempoet som filmen fortælles på, da der både er lange passager med højt tempo og dernæst flere passager hvor tempoet kommer helt ned, så den dybe alvor kan mærkes.

Andet som også må roses, er naturligvis skuespillet.

Der er over 300 skuespillere (hvor størstedelen nok er statister) i løbet af filmen, men hovedrollerne spilles af Diego Calva (i rollen som Manny), Margot Robbie (i rollen som Nellie) og Brad Pitt (i rollen som Jack).

Hver især levere de virkelig store og fantastiske præstationer, hvor Diego Calva er perfekt i rollen som Manny Torres, der både er stærkt forelsket i Nellie og som samtidig kæmper en brav kamp for at få arbejde i filmbranchen.

Dernæst yder Margot Robbie utvivlsomt sit livs præstation i rollen som Nellie LaRoy der for alt i verden vil være verdens største filmstjerne og som samtidig er lidt af en vildkat der gerne sniffer masser af coke til fester og slår sig løs, for at glemme de meget triste sider af sit liv.

Endelig er der superstjernen Brad Pitt, som ligeledes yder en fantastisk præstation som Jack Conrad, da han både er fuldt-ud troværdig som en meget erfaren stjerne som har prøvet lidt af hvert (bl.a. i forhold til forhold til kvinder) og som virkelig gør sit, for at bevarer en plads i filmens verden, selvom det ikke just bliver nemmere.

Babylon er også et vidunder at være vidne til på det film-tekniske-niveau, i forhold til kameraarbejdet, klipningen og lyddesignet som i den grad ”også” er med til at gøre Babylon til en konstant fængslende, gribende og medrivende film, hvor der konstant er noget som enten er smukt, modbydeligt og virkelig interessant at enten se eller lytte til.

Og overordnet så stråler Babylon både som en virkelig underholdende og enorm morsom film om Hollywood i 1920’erne og 1930’erne, men samtidig også som en virkelig eftertænksom, hjerteskærende/hjerteknusende og ret intens film om drømmere som enten har drømme der brister eller som går i opfyldelse, med efterfølgende konsekvenser af varierende størrelse.

Og ja, der er i den grad tale om et kæmpe filmisk festfyrværkeri af et mesterværk, som allerede for mit vedkommende, vil stå som et af 2023’s allerstørste filmoplevelser, fordi Babylon både kan meget og er så meget, så jeg ikke kan andet end at knuselske det og allerede midtvejs af filmen, fik lyst til at se den igen.

Babylon får 6 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Saw X Konkurrence

Vind 2 biografbilletter til SAW X – den tiende Saw-film, som fortæller det hidtil ufortalte kapitel om morderen Jigsaw!

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.