Anmeldelse af Wonder

René

René

 

af René Buchtrup

Amerikansk feel-good film kammer aldrig over af sødsuppe og violin, selvom den spiller på alle strenge. Dog endte denne anmelder med våde øjne flere gange under filmen.

Kan bl.a. streames på Blockbuster og Plejmo

9-årige Auggie skal for første gang i skole. Han har indtil nu fået hjemmeundervisning af sin mor. Han slipper langsomt Star Wars-hjelmen og går ind i skolegården. Han kigger ned og undgår de andre børns blikke. For de kigger alle sammen på hans ansigt som er vansiret.

Auggie er nemlig ikke helt som alle andre børn. Muligvis er han vild med Xbox og Star Wars som så mange andre. Men han er født med en genetisk sygdom, som har deformeret hans ansigt, og han har været under kniven 27 gange.

Ja, puha, sikke en mundfuld. Men bare rolig, det er den slags film man kender formlen på. Den amerikanske model, som man har set utallige gange, hvor vores såkaldte storhjertede hovedperson skal så frygteligt meget igennem, for så at erobre alles hjerter.

Vi er dog som tilskuere i helt sikre hænder hele vejen. Det kammer aldrig rigtigt over. Instruktør Stephen Chbosky (manden bag den fremragende ungdomsfilm “The Perks Of Being A Wallflower” fra 2012) kan sit kram og lader aldrig dramaet blive patetisk og for tutte-nuttet. For selvom det er en film med et alvorligt emne, bliver den behandlet med respekt for dets karakterer og en god potion humor.

Eksempelvis fortæller Auggie om hans episoder med børnene der konstant glor efter ham i skolegården, at han selv nok ville måbe og glo hvis Chewbacca (fra Star Wars) pludselig kom forbi. Så ville han ikke være en tand bedre end de andre.

Auggies forælde noget nær det perfekte forældrepar. Owen Wilson spiller fabelagtigt og selvom han er goofy som vi kender ham, underspiller han perfekt og spiller én hans mest charmerende roller til dato. Julia Roberts (Andreas Nørgaards yndlings skuespillerinde) spiller heller ikke med de helt store armbevægelser og det klæder hende ligeså. Hun har et moderhjerte af guld og vil som alle andre mødre ens børn det bedste. Deforme børne eller ej.

Det kunne være blevet en ret endimensionel film, men heldigvis skifter vi synspunkt, både fra hovedperson Auggie, til hans storesøster Via (som er utrolig empatisk og giver meget plads til sin lillebror), Vias bedste veninde, Miranda, samt Auggies ven, Jack, som alle bidrager med en voice-over og giver deres bud på deres virkelighed . Dette giver filmen et ekstra løft gør den mere end bare et typisk tude-drama med barnet der har det åh-så-hårdt.

Da den 33-årige anmelder, René, sad i biografmørket, endte han med våde øjne flere gange under filmen. Særligt én scene gjorde indtryk, med storesøster Via som krænger sin sjæl ud på de skrå brædder. Hun er som storesøster til Auggie tit overladt til sig selv og sine problemer, så da hun endelig er i centrum for alle, inklusiv far, mor og brormand, er der ikke et øje tørt.

Til slut i filmen er sødsuppen ved koge over i sødsuppegryden. Men det er okay. Fortællingen har nemlig været så fin og rørende ind til da, så man kan se bort fra den banale slutning. For i to timer har vi været i rigtigt godt selskab med Auggie og co.

Wonder får 4 ud af 6 hamre:

 

 

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…