Anmeldelse af Wonder

René Buchtrup

René Buchtrup

 

af René Buchtrup

Amerikansk feel-good film kammer aldrig over af sødsuppe og violin, selvom den spiller på alle strenge. Dog endte denne anmelder med våde øjne flere gange under filmen.

Kan bl.a. streames på Blockbuster og Plejmo

9-årige Auggie skal for første gang i skole. Han har indtil nu fået hjemmeundervisning af sin mor. Han slipper langsomt Star Wars-hjelmen og går ind i skolegården. Han kigger ned og undgår de andre børns blikke. For de kigger alle sammen på hans ansigt som er vansiret.

Auggie er nemlig ikke helt som alle andre børn. Muligvis er han vild med Xbox og Star Wars som så mange andre. Men han er født med en genetisk sygdom, som har deformeret hans ansigt, og han har været under kniven 27 gange.

Ja, puha, sikke en mundfuld. Men bare rolig, det er den slags film man kender formlen på. Den amerikanske model, som man har set utallige gange, hvor vores såkaldte storhjertede hovedperson skal så frygteligt meget igennem, for så at erobre alles hjerter.

Vi er dog som tilskuere i helt sikre hænder hele vejen. Det kammer aldrig rigtigt over. Instruktør Stephen Chbosky (manden bag den fremragende ungdomsfilm “The Perks Of Being A Wallflower” fra 2012) kan sit kram og lader aldrig dramaet blive patetisk og for tutte-nuttet. For selvom det er en film med et alvorligt emne, bliver den behandlet med respekt for dets karakterer og en god potion humor.

Eksempelvis fortæller Auggie om hans episoder med børnene der konstant glor efter ham i skolegården, at han selv nok ville måbe og glo hvis Chewbacca (fra Star Wars) pludselig kom forbi. Så ville han ikke være en tand bedre end de andre.

Auggies forælde noget nær det perfekte forældrepar. Owen Wilson spiller fabelagtigt og selvom han er goofy som vi kender ham, underspiller han perfekt og spiller én hans mest charmerende roller til dato. Julia Roberts (Andreas Nørgaards yndlings skuespillerinde) spiller heller ikke med de helt store armbevægelser og det klæder hende ligeså. Hun har et moderhjerte af guld og vil som alle andre mødre ens børn det bedste. Deforme børne eller ej.

Det kunne være blevet en ret endimensionel film, men heldigvis skifter vi synspunkt, både fra hovedperson Auggie, til hans storesøster Via (som er utrolig empatisk og giver meget plads til sin lillebror), Vias bedste veninde, Miranda, samt Auggies ven, Jack, som alle bidrager med en voice-over og giver deres bud på deres virkelighed . Dette giver filmen et ekstra løft gør den mere end bare et typisk tude-drama med barnet der har det åh-så-hårdt.

Da den 33-årige anmelder, René, sad i biografmørket, endte han med våde øjne flere gange under filmen. Særligt én scene gjorde indtryk, med storesøster Via som krænger sin sjæl ud på de skrå brædder. Hun er som storesøster til Auggie tit overladt til sig selv og sine problemer, så da hun endelig er i centrum for alle, inklusiv far, mor og brormand, er der ikke et øje tørt.

Til slut i filmen er sødsuppen ved koge over i sødsuppegryden. Men det er okay. Fortællingen har nemlig været så fin og rørende ind til da, så man kan se bort fra den banale slutning. For i to timer har vi været i rigtigt godt selskab med Auggie og co.

Wonder får 4 ud af 6 hamre:

 

 

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.