Årets Film 2023 (Nicolais Top 10)

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Før den endelige rangering over mine filmhøjdepunkter i 2023, så har det simpelthen været så vildt og godt et film-år, at jeg føler mig nødsaget til lige at dele 10 ekstra film, som også er fantastiske, men som der ikke var plads til på min top 10.

  1. Guardians of the Galaxy vol.3
  2. Asteroid City.
  3. Rye Lane.
  4. The Blue Caftan.
  5. Tár.
  6. The Banshees of Inisherin.
  7. Apalonia, Apalonia
  8. Babylon.
  9. Close.
  10. Fallen Leaves.

Herefter kommer så mine valg og bud på, hvad der har været det bedste jeg har set af film i år 2023.

10. Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1

Instruktører: Christopher McQuarrie
Genre: Action

– Der er få skuespillere som passer så godt sammen med en genre, som Tom Cruise passer sammen med action og den 7. Mission Impossible-film, er noget nær det ultimative bevis på dette! Fordi spændingen er konstant og evigt stigende gennem hele filmen, fordi action-scenerne er spektakulære og særligt også fordi at når der ikke skydes, kæmpes eller køres vildt i bil, så er intensiteten og spændingen lige høj, hvilket ligeledes viser at filmens manuskript og instruktion er helt i top.  Alt i alt ikke bare årets bedste actionfilm, men en af bedste jeg har set i mit liv.

9. Killers of the Flower Moon

Instruktører: Martin Scorsese
Genre: Drama

– Noget af det smukkeste ved Martin Scorseses seneste epos, er hvordan den konstant berettiger dens spilletidslængde, ved altid at tilføje nye lag til både filmens karakterer og dens historie hele vejen igennem. Dernæst brillerer den også med at fortælle 2 historier (en tragisk kærlighedshistorie og et grusomt mordmysterium), lige dele perfekt, komplekst og fuldstændig helstøbt og på en måde hvor de perfekt passer sammen. Læg dertil at filmens skuespillere alle er fænomenale og at filmens tidsperiode også skildres til perfektion. Alt i alt en mesterlig film fra en mesterlig instruktør.

8. Ustyrlig

Instruktører: Malou Reymann
Genre: Drama

– Det der skete i pigehjemmet på Sprogø gennem 38 år, er fortsat, fuldstændig utilgiveligt og dette skildre Malou Reymann fuldstændig perfekt og meget respektfuldt.

Da jeg så Ustyrlig, nævnte jeg den som en stærk kandidat til dette års bedste danske film og nu hvor 2023 går på hæld, er jeg ikke i tvivl om at Ustyrlig er årets bedste danske film! Fordi den helt perfekt balancerer mellem voldsomt ubehag og stærk hjertevarme i skildringen af fællesskabet blandt pigerne i pigehjemmet og grundlæggende fordi, den perfekt fortæller hvorfor det der skete på Sprogø var forfærdeligt og aldrig bør have fundet sted.

7. Spider-Man: Across the Spider-Verse

Instruktører: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers og Justin K. Thompson
Genre: Animationsfilm

– Dette er d. 10 Spider-Man-film der er lavet gennem de sidste 21 år og den viser perfekt hvorfor der fortsat er grund til at lave film om den spindelvæv-swingende superhelt! Det som denne film skildre (som er forståelse af det ansvar der er for en superhelt), er noget som andre Spider-Man-film også har skildret før, men her gås der dog lige et skridt længere, hvilket resulterer i en af nyere tids mest komplekse superhelte-film! Læg dertil at filmens animationsstil er så fantastisk og så konstant varierende, så det føles overvældende på den bedst mulige måde. Alt i alt, et milepæl inden for supeheltefilm og animationsfilm.

6. Lærerværelset

Instruktører: Ilker Çatak
Genre: Drama

At 2023’s mest intense og (til tider) mest ubehagelig film, skulle være helt uden mord, ”næsten” uden vold, men omhandle beskyldninger på en skole som tager overhånd, er en kæmpe overraskelse og særligt noget der er med til at gøre Lærerværelset til en virkelig særlig film. Det særlige kommer i den grad også via filmens enorme kompleksitet, da filmen ikke har nogen skurke, men blot mennesker der på hver deres måde, prøver at løse et meget stort problem. Dernæst er den også virkelig intim, via det store fokus på en fænomenal Leonie Benesch i hovedrollen og så er det et kæmpe mesterværk af en lille film.

5. Blue Jean

Instruktører: Georgia Kelly
Genre: Drama

Blue Jean så jeg i en biograf i London (den kom aldrig til DK) og dette er jeg lykkelig over, fordi der er tale om en smuk og evigrelevant film om at kæmpe og i dette tilfælde, at kæmpe for de homoseksuelles rettigheder i slut-1980’erne, hvor Margaret Thatcher, fortsat stod ved magt. Meget lignende 6. Pladsen på denne liste, er Blue Jean også virkelig intim, da fokusset på Rosy McEwan (i hovedrollen) er konstant gennem hele filmen og er derfor også er med til at skabe en enorm følelsesmæssig intensitet. Alt i alt, stråler Blue Jean som en kæmpe perle af en lille film om en evig relevant kamp om at kæmpe for den man er.

4. Aftersun

Instruktører: Charlotte Wells
Genre: Drama

Aftersun, er en film som umiddelbart handler om 1 ting (en kvinde der mindes en sommerferie med sin far), men som samtidig også handler om mange andre ting, som så formidles på en virkelig subtil måde. Dernæst er det en film med måske filmhistoriens bedste skildring af en far & datter-forhold og ligeså en film med en helt særlig følelse, som ikke er trist og sørgmodig, men heller ikke helt munter og med en melankoli der vokser sig større for hvert sekund. Overordnet er Aftersun dog meget stor filmkunst, som gør mig lykkelig, når det er så godt som det er her.

3. The Quiet Girl

Instruktører: Colm Baiéad
Genre: Drama

Omsorgssvigt er blevet skildret mange gange på film, men aldrig så hjertesmadrende som det er tilfælde i The Quiet Girl, samtidig med at den omsorg der så vises, er så ægte og hjertelig, at hjertet øjeblikkeligt samles igen og fyldes med en enorm varme. Samtidig skildres ensomheden også virkelig rammende i hvad der utvivlsomt er den mest følsomme film jeg har set i år. The Quiet Girl, er ligeså tæt på at være den mest rørende film jeg har set i år, fordi samtlige følelser i filmen rammes fuldstændig korrekt og særligt dette, er med til at gøre The Quiet Girl til en af de bedste film jeg har set i mange år.

2. Marcel the Shell with Shoes On

Instruktører: Dean Fleischer Camp
Genre: Animationsfilm

Marcel er et unikum. Ikke bare som film, men ligeledes som karakter, i måden hvor han (trods massevis af modgang) helt konsekvent vælger at se positivt på livet og finde glæden i de mindste ting. Udover dette, besidder Marcel også en helt særlig form for melankoli som måske er den mest positive og hjertevarme form for melankoli, jeg har oplevet i nogen film, nogensinde. Den er skam også virkelig morsom, men på en måde hvor det aldrig går på bekostning med den store alvor. Alt i alt, stråler Marcel’ allerede for mig som en filmisk milepæl, i forhold alt hvad den er, gør og kan.

1. Barbie

Instruktører: Greta Gerwig
Genre: Komedie

Da jeg så Barbie-filmen i biografen, havde jeg aldrig forestillet mig at den skulle være så eftertænksom, så morsom og så vildt rørende, som den er. Dette er dog ikke desto mindre tilfældet, samtidig med at den rent visuelt er noget af det mest legesyge og farverige jeg har set af Hollywood-film i mange år. Begge disse ting var med til at Barbie egentlig allerede var min yndlingsfilm i år, første gang jeg så den og yderligere anden gang jeg så den. Dette er fordi, at den var alt hvad jeg havde drømt om og meget mere end hvad jeg troede at en film om Barbie, kunne være.

Seneste

The Bikeriders

Nicolai har denne gang anmeldt en film om bikers i 60’ernes Midvesten, i form af The Bikeriders. Hvis man nogensinde har drømt om at vide, hvordan det måtte være at være en del af en motorcykelbande, så giver The Bikeriders, et virkelig underholdende og stemningsfuldt indblik ind i dette.

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.