A Hidden Life

René

René

Originaltitel: A Hidden Life. Instruktør: Terrence Mallick. År: 2019. Genre: drama. Kan streames på Blockbuster.

Træk vejret dybt, helt ned i lungerne. Hold det nede i lungerne et kort øjeblik. Pust derefter lige så stille ud.

Så er du for alvor klar til filmen “A Hidden Life”.

I i østrigske bjergtoppe ligger den idylliske landsby, Radegund, hvor bønderne, Franz og Fani, lever med deres børn.

Alt ånder fred og idyl, indtil 2. verdenskrig viser sit grimme ansigt.

Alle mænd skal sværge troskab for nazisterne og kæmpe for Hitler. I første omgang gennemfører Franz. Han gør det for familiens skyld. I anden omgang kan hans moral ikke presses længere. Franz ryger derfor i et fængsel nær hanshans landsby, dernæst i en enmands celle i Berlin, hvor han skal ende sine dage.

Hans advokat begriber ikke, hvorfor Franz ikke gerne vil være fri. Han skal blot underskrive et dokument, hvor han sværger sin troskab til sit fædreland. Men Franz nægter. For som han ytrer, så er han allerede fri.

For en gang skyld har den aldrende auteur, Terrence Mallick, kreeret et enkelt og simpelt værk, der ikke føles alt for abstrakt og uoverskueligt.

Og så er det alligevel er classic Mallick som vi kender ham fra hans tidligere film.

For med Mallick har troen og det åndelige aspekt altid haft stor betydning. Bl.a. i mastodontværket, “The Tree Of Life”, hvor hele livets kreation, får sin betydning i en fortælling om en familie fra Texas.

“A Hidden Life” er baseret på virkelige hændelser. Om bonden, der nægtede at hjælpe “Anticrist”, Hitler, som han mente var rendyrket ondskab.

Dilemmaet hænger tungt over Franz’ gennem filmen: skal han give op, så han kan genforenes med sin familie igen, eller skal han holde fast og gå i døden for sin egen overbevisning og tro?

Franz’ svære situation rammer også familien hårdt hjemme på gården. De øvrige landbybeboere spytter og råber skældsord efter Fani, stjæler familiens roer på marken og børnene kaster sten efter de uforstående børn.

Fani støtter hendes mand og bakker op om den beslutning han end vil tage. Selvom hun er frustreret og bange, ved hun inderst inde også hvad den rigtige beslutning skal være i sidste ende.

Terrence Mallick lefler bestemt ikke for sit filmpublikum. Han kræver at man sætter sit til rette med ro og åbenhed i sindet, inden man går i gang med “A Hidden Life”. For det næsten tre timer lange drama, handler ikke så meget om nogle enkelte personer, man følger og lærer bedre at kende. Det handler som sådan mere om en ideologi, der er højere og større end menneskene selv.

Naturen er måske den helt store stjerne i filmen, og kamreaarbejdet med de mange vinkler af store betagende bjerge, vilde skove, frodige græsmarker og vilde vandfald og floder, giver tid til den fordybelse der kræves for at filmen giver mening. Det er næsten så dvælende og afslappende, at David Attenboroughs sprøde fortællerryst, er det eneste der mangler for at give billedsiden modstand.

Vi må nøjes med August Diehls stemme som Franz, og hans forundring over den verden han befinder sig i.

Filmen føles dog lang. Aldrig kedelig og unødvendig. Heller ikke langtrukken. Bare lang.

Måske fordi at filmen er så enkel og ligetil, og alligevel så kompleks. Fordi at Franz’ voiceover er ved at kamme over en smule, og den, til tider, belærende måde han fortæller hvordan vi alle burde opføre os.

Det er storladen poesi om eksistens, oprindelse og spiritualitet.

Men Mallick står fast og giver sit bud på en meditativ, flot og naturskøn fortælling, om det rigtige og det forkerte. Han er ikke i tvivl når han formidler at vi alle burde sætte sjælen fri, i stedet for at lænke den.

Pust ind. Pust ud. Lige så stille og roligt. Nu er du for alvor klar til at kaste dig ud i “A Hidden Life”.

A Hidden Life får 4/6: 🔨🔨🔨🔨

Seneste

The Breakfast Club

Nicolai har denne gang anmeldt en af de allerstørste 80’er-klassikere overhovedet og kongen af ungdomsfilm.

Nemlig The Breakfast Club, som fortsat kan gribe fast om hjertet og give ens sjæl et stort kram, som få andre film kan.

Training Day

Training Day er et eksemplarisk eksempel på en good-cop-bad-cop-film, som holder hele vejen, med den idealistiske og moral-bevidste nybegynder, der møder den erfarne og verdensopgivende betjent.
En underholdende, men også vigtig film, der berører aktuelle og alvorlige problemstillinger i et af USA’s barske miljøer.

Ustyrlig

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en af de mørkeste kapitaler i dansk historie, som er pigehjemmet på Sprogø.

Ustyrlig er barsk, ubarmhjertig og hård, men samtidig også smuk og på alle måder en dybt uforglemmelig oplevelse.

Knock At The Cabin

Hva’ Søren ? Er M. Night Shyamalan blevet voksen? Har han lavet en film uden en plot-twist-afslutning?
René Buchtrup er hvert fald ret begejstret for hans nye film, Knock At The Cabin, som han kalder et intenst og klaustrofobisk kammerspil, der er spændende fra start til slut.

Forventninger til søndagens Oscarshow?

Personligt synes jeg Oscar-feltet er lidt kedeligt i år. Der er nogle mesterværker hist og her, men desværre en del film, der ikke just appelerer til mig. Jeg er jo lidt af en snob, men jeg synes altså der mangler lidt flere af de der film, der rammer som en solid knytter i mellemgulvet.

Kysset

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste storfilm af Bille August, som er en fortælling om forskellen på kærlighed og medlidenhed. Det er dog lidt usikkert om hvad Bille August helt konkret vil fortælle, men filmen indeholder dog godt nok skuespil, til at filmen fungere ok.

Creed III

Der er dømt manflick og melodrama for alle pengene i den tredje Creed-film. Kald det hvad du vil. René kalder det mænd-o-drama.
Det er underholdende, effektivt og hårdtslående boksedrama, og Jonathan Majors er fantastisk som Creeds modstander i bokseringen.