Wind River anmeldelse

René

René

 

af René Buchtrup

Wind River er nådesløst smuk, brutal og  helvedes spændende film. En samfundkritisk film som peger mod USA og den måde indianerne (stadig) bliver behandlet på. 

Kan bl.a streames på Plejmo og Blockbuster

Første billede i filmen: En ung pige løber gennem sneen. Det er nat. Hun frygter for sit liv. Hun flygter for at overleve.

I den amerikanske spændingsfilm “Wind River”, er indianerreservatet Wind River, Wyoming, blevet centrum for en grum forbrydelse.  En 18-årig pige er blevet fundet død.

Det er Cory Lambert (Jerery Renner) der finder hende. Han er ansat af Fisk Og Naturstyrelsen. Han bruger bl.a. hans tid på at skyde rovdyr så de ikke skader dyr og mennesker. Han er, som han selv beskriver det, en jæger.

Da FBI-agenten, den unge Janne Banner (Elisabeth Olsen) ankommer til det snebedækkede Wind River, for at opklare forbrydelsen, får hun brug for Lamberts jægerinstinkt. Han kender nemlig området bedre end nogen anden, og kan hjælpe hende som stifinder.

På overfladen ligner “Wind River” en spændingsfilm eller krimi. Men under overfladen ulmer noget. Noget større.

Instruktøren bag filmen hedder Taylor Sheridan. Han står bag de sublime manuskripter til filmene “Sicario” og Hell Or High Water”. Han har også skrevet denne, og har samtidig instrueret. Det kommer han særdeles godt fra.

Når man har set traileren til “Wind River”, ligner den umiddelbart en spændingsfilm som man har set så mange gange før. Men det er det ikke. Heldigvis. Det er en film som tager sin tid, som nærmest dvæler og ikke har travlt. Den har en konstant melankolsk tone, og man føler med personerne i filmen og forstår deres frustration og smerte.

Elisabeth Olsen er god som unge FBI-agent på glatis (beklager den dårlige metaforiske joke), og selvom alle gør det fremragende i filmen, er det Jeremy Renner der stjæler billedet. Det er hans bedste rolle siden “The Hurt Locker” (2008) som han blev oscar-nomineret for. Han har i rollen som Cory Lambert ikke store armbevægelser og en kæk sidebemærkning, ligesom Hawkeye i Avengers-filmene, men udstråler en ro, men samtidig også en smerte som er hjerteskærrende. Han har selv lidt tab og man føler med ham hele filmen igennem. Det er skuespil på et højt, højt plan.

2018 lægger ud med en særdeles fremragende film. Sheeridan har kreeret en spændende film som også formår at stille skarpt og kritisk overfor det USA og den måde det behandler deres indfødte indianere på, en marginaliseret minoritetsgruppe.

Wind River får 5 ud af 6 hamre:

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.