Wind River anmeldelse

René

René

 

af René Buchtrup

Wind River er nådesløst smuk, brutal og  helvedes spændende film. En samfundkritisk film som peger mod USA og den måde indianerne (stadig) bliver behandlet på. 

Kan bl.a streames på Plejmo og Blockbuster

Første billede i filmen: En ung pige løber gennem sneen. Det er nat. Hun frygter for sit liv. Hun flygter for at overleve.

I den amerikanske spændingsfilm “Wind River”, er indianerreservatet Wind River, Wyoming, blevet centrum for en grum forbrydelse.  En 18-årig pige er blevet fundet død.

Det er Cory Lambert (Jerery Renner) der finder hende. Han er ansat af Fisk Og Naturstyrelsen. Han bruger bl.a. hans tid på at skyde rovdyr så de ikke skader dyr og mennesker. Han er, som han selv beskriver det, en jæger.

Da FBI-agenten, den unge Janne Banner (Elisabeth Olsen) ankommer til det snebedækkede Wind River, for at opklare forbrydelsen, får hun brug for Lamberts jægerinstinkt. Han kender nemlig området bedre end nogen anden, og kan hjælpe hende som stifinder.

På overfladen ligner “Wind River” en spændingsfilm eller krimi. Men under overfladen ulmer noget. Noget større.

Instruktøren bag filmen hedder Taylor Sheridan. Han står bag de sublime manuskripter til filmene “Sicario” og Hell Or High Water”. Han har også skrevet denne, og har samtidig instrueret. Det kommer han særdeles godt fra.

Når man har set traileren til “Wind River”, ligner den umiddelbart en spændingsfilm som man har set så mange gange før. Men det er det ikke. Heldigvis. Det er en film som tager sin tid, som nærmest dvæler og ikke har travlt. Den har en konstant melankolsk tone, og man føler med personerne i filmen og forstår deres frustration og smerte.

Elisabeth Olsen er god som unge FBI-agent på glatis (beklager den dårlige metaforiske joke), og selvom alle gør det fremragende i filmen, er det Jeremy Renner der stjæler billedet. Det er hans bedste rolle siden “The Hurt Locker” (2008) som han blev oscar-nomineret for. Han har i rollen som Cory Lambert ikke store armbevægelser og en kæk sidebemærkning, ligesom Hawkeye i Avengers-filmene, men udstråler en ro, men samtidig også en smerte som er hjerteskærrende. Han har selv lidt tab og man føler med ham hele filmen igennem. Det er skuespil på et højt, højt plan.

2018 lægger ud med en særdeles fremragende film. Sheeridan har kreeret en spændende film som også formår at stille skarpt og kritisk overfor det USA og den måde det behandler deres indfødte indianere på, en marginaliseret minoritetsgruppe.

Wind River får 5 ud af 6 hamre:

Seneste

5 fantastiske serier, der straks bør forlænges

Der er mange serier der burde stoppe, mens legen er god. Og så er der de få serier, der sagtens kan forsætte.
René Buchtrup prøver at råbe de store Hollywood-studier op med denne liste, over serier der straks bør forlænges.

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.