Wind River anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

 

af René Buchtrup

Wind River er nådesløst smuk, brutal og  helvedes spændende film. En samfundkritisk film som peger mod USA og den måde indianerne (stadig) bliver behandlet på. 

Kan bl.a streames på Plejmo og Blockbuster

Første billede i filmen: En ung pige løber gennem sneen. Det er nat. Hun frygter for sit liv. Hun flygter for at overleve.

I den amerikanske spændingsfilm “Wind River”, er indianerreservatet Wind River, Wyoming, blevet centrum for en grum forbrydelse.  En 18-årig pige er blevet fundet død.

Det er Cory Lambert (Jerery Renner) der finder hende. Han er ansat af Fisk Og Naturstyrelsen. Han bruger bl.a. hans tid på at skyde rovdyr så de ikke skader dyr og mennesker. Han er, som han selv beskriver det, en jæger.

Da FBI-agenten, den unge Janne Banner (Elisabeth Olsen) ankommer til det snebedækkede Wind River, for at opklare forbrydelsen, får hun brug for Lamberts jægerinstinkt. Han kender nemlig området bedre end nogen anden, og kan hjælpe hende som stifinder.

På overfladen ligner “Wind River” en spændingsfilm eller krimi. Men under overfladen ulmer noget. Noget større.

Instruktøren bag filmen hedder Taylor Sheridan. Han står bag de sublime manuskripter til filmene “Sicario” og Hell Or High Water”. Han har også skrevet denne, og har samtidig instrueret. Det kommer han særdeles godt fra.

Når man har set traileren til “Wind River”, ligner den umiddelbart en spændingsfilm som man har set så mange gange før. Men det er det ikke. Heldigvis. Det er en film som tager sin tid, som nærmest dvæler og ikke har travlt. Den har en konstant melankolsk tone, og man føler med personerne i filmen og forstår deres frustration og smerte.

Elisabeth Olsen er god som unge FBI-agent på glatis (beklager den dårlige metaforiske joke), og selvom alle gør det fremragende i filmen, er det Jeremy Renner der stjæler billedet. Det er hans bedste rolle siden “The Hurt Locker” (2008) som han blev oscar-nomineret for. Han har i rollen som Cory Lambert ikke store armbevægelser og en kæk sidebemærkning, ligesom Hawkeye i Avengers-filmene, men udstråler en ro, men samtidig også en smerte som er hjerteskærrende. Han har selv lidt tab og man føler med ham hele filmen igennem. Det er skuespil på et højt, højt plan.

2018 lægger ud med en særdeles fremragende film. Sheeridan har kreeret en spændende film som også formår at stille skarpt og kritisk overfor det USA og den måde det behandler deres indfødte indianere på, en marginaliseret minoritetsgruppe.

Wind River får 5 ud af 6 hamre:

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.