Vinterbrødre anmeldelse

René

René

 

og René Buchtrup
af Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard og René Buchtrup havde sat hinanden stævne i Øst For Paradis og overværede en dansk kalkmine-western, som muligvis ikke vandt med den store historie, men til gengæld på de store stemninger. 

Vinterbrødre kan bl.a. streames på Blockbuster

Hlynur Palmasons spillefilmsdebut “Vinterbrødre” er ikke en film som de andre biograffilm, i denne søde juletid med store, larmende Hollywood-blockbustere.

To glade filmentusiaster fra Moviemaniac havde glædet sig til denne film, særligt meget. Men hvorfor dog kan I så spørge?
Både fordi den lyder rigtig god med sin rammende beskrivelse af et dystopisk landskab, brødrekærlighed, og det at finde sit ståsted i livet. Og fordi den (sammen med “The Square”) har været talk of the town de sidste par måneder. Den er blevet hypet helt vildt, så forventningerne har været derefter.
Holder filmen sig så ovenvande, eller er det kejserens nye klæ’r?
Vi skal forsøge at give jer svaret.
…..eller svarene. Det er jo ikke en fuldstændig entydig film, der bare kører derudaf.
Den kræver noget af sin seer, og udfordrer både hjernen og sanserne med sin måde at gribe tingene an på.
……
Handlingen er egentlig såre simpel;
To brødre, der arbejder i en kalkmine, et ubestemmeligt sted, prøver at klare dagen og livet, med de udfordringer der følger med (der er mere endnu, men det skal ikke røbes her). Sammen med sine hamrende smukke billeder, fremragende skuespil, og et soundtrack, der vækker minder om Hans Zimmer og Johan Johanssons bedste kompositioner, får vi her en helt suveræn dansk film, der sætter nye standarder, og skaber store forventninger til fremtiden!
Rent visuelt er filmen en fryd for øjet.
Landskabet er goldt og koldt, og minder mig om det nordlige Norge. Med sine endeløse snedækkede veje og træer, kan man virkelig fortabe sig, nærmest i en trance.
Filmen minder sine steder om både John Hillcoats “The Road”, og Paul Thomas Andersons “There Will Be Blood”. Store ord måske, men den kan bære det!

“Vinterbrødre vandt hovedprisen på CPH Pix i år. Det gjorde den fordi den er så stemningsrig, stimulerer sanserne, og sætter tankerne i gang på dets tilskuere, som ikke blot får lov at at iagttage, men også har mulighed for at deltage. Det er simpelthen en sanselig fornøjelse som fortjener et stort publikum. Det får den sandsynligvis ikke. Den vil for “pøblen” være for uklar, og udefinerbar. Den vil simpelthen for meget fra sit publikum. Men hvor er det rart med en film once in a while som vil have én med på rejsen. Og denne rejse er ikke slut for de to filmentusiaster fra en simpel filmhjemmeside. Den rejse fortsætter endnu.

Vinterbrødre får 5 ud af 6 hamre:                                     

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.