Vinterbrødre anmeldelse

René

René

 

og René Buchtrup
af Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard og René Buchtrup havde sat hinanden stævne i Øst For Paradis og overværede en dansk kalkmine-western, som muligvis ikke vandt med den store historie, men til gengæld på de store stemninger. 

Vinterbrødre kan bl.a. streames på Blockbuster

Hlynur Palmasons spillefilmsdebut “Vinterbrødre” er ikke en film som de andre biograffilm, i denne søde juletid med store, larmende Hollywood-blockbustere.

To glade filmentusiaster fra Moviemaniac havde glædet sig til denne film, særligt meget. Men hvorfor dog kan I så spørge?
Både fordi den lyder rigtig god med sin rammende beskrivelse af et dystopisk landskab, brødrekærlighed, og det at finde sit ståsted i livet. Og fordi den (sammen med “The Square”) har været talk of the town de sidste par måneder. Den er blevet hypet helt vildt, så forventningerne har været derefter.
Holder filmen sig så ovenvande, eller er det kejserens nye klæ’r?
Vi skal forsøge at give jer svaret.
…..eller svarene. Det er jo ikke en fuldstændig entydig film, der bare kører derudaf.
Den kræver noget af sin seer, og udfordrer både hjernen og sanserne med sin måde at gribe tingene an på.
……
Handlingen er egentlig såre simpel;
To brødre, der arbejder i en kalkmine, et ubestemmeligt sted, prøver at klare dagen og livet, med de udfordringer der følger med (der er mere endnu, men det skal ikke røbes her). Sammen med sine hamrende smukke billeder, fremragende skuespil, og et soundtrack, der vækker minder om Hans Zimmer og Johan Johanssons bedste kompositioner, får vi her en helt suveræn dansk film, der sætter nye standarder, og skaber store forventninger til fremtiden!
Rent visuelt er filmen en fryd for øjet.
Landskabet er goldt og koldt, og minder mig om det nordlige Norge. Med sine endeløse snedækkede veje og træer, kan man virkelig fortabe sig, nærmest i en trance.
Filmen minder sine steder om både John Hillcoats “The Road”, og Paul Thomas Andersons “There Will Be Blood”. Store ord måske, men den kan bære det!

“Vinterbrødre vandt hovedprisen på CPH Pix i år. Det gjorde den fordi den er så stemningsrig, stimulerer sanserne, og sætter tankerne i gang på dets tilskuere, som ikke blot får lov at at iagttage, men også har mulighed for at deltage. Det er simpelthen en sanselig fornøjelse som fortjener et stort publikum. Det får den sandsynligvis ikke. Den vil for “pøblen” være for uklar, og udefinerbar. Den vil simpelthen for meget fra sit publikum. Men hvor er det rart med en film once in a while som vil have én med på rejsen. Og denne rejse er ikke slut for de to filmentusiaster fra en simpel filmhjemmeside. Den rejse fortsætter endnu.

Vinterbrødre får 5 ud af 6 hamre:                                     

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…