Viggo Mortensens 5 Bedste Roller

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

“Jamen, han er jo dansker”. Den sætning ender jeg næsten altid med at bralle ud når jeg snakker om Viggo Mortensen. Den stolte nationalfølelse skal åbenbart krænges ud hver eneste gang hans navn bliver nævnt. Ja, også selvom at vedkommende jeg snakker med udmærket godt ved det i forvejen. 

Faktisk er den kære Viggo altså kun halvt dansk (hans mor er amerikaner, mens hans far er dansk). Men pyt med det, vi føler at skuespillets svar på Michael Laudrup (pæn, dygtig, ordentlig, hårdtarbejdende og ydmyg) er en af vor egne.

Skuespilleren, der for alvor fik sit store gennembrud i Hollywood, som den stoiske helt, Aragorn i den episke fortælling om en helt særlig guldring (Ringenes Herre 2001-2003), har lavet alt fra små indefilm til store kommercielle blockbusters. 

Her er mit bud på en Top 5 over hans allerbedste roller, som viser hans alsidighed som skuespiller:

5. Tom Stall i “A History Of Violence” (2005)

“You should ask Tom… how come he’s so good at killing people”. 

Ed Harris’ gyldne oneliner fra en fremragende David Cronenberg-film hvor Viggo spiller den ellers så pæne og ordenlige mand, Tom Stall, med en broget og dyster fortid.

Filmens opbygning er sublim og den får, ligesom Cronenbergs tidligere horror-perler, lov til at snige sig langsomt ind på sit publikum, mens den trækker tæppet væk. For hvad gør en mand der har det hele, når han bliver indhentet af fortiden og må agere som in the good old days. 

Tom Stalls personlige udvikling gennem filmen bliver skildret fornemt af Mortensen som formår at indkapsle karakterens smerte og frustationer i de situationer hans sættes i. 

4. Daru i “Flugten Til Frihed” (2014)

En stor rolle i en lille film. En fransk produktion uden de store armbevægelser, men til gengæld med meget på hjerte.

Viggo spiller skolelæreren Daru, der i 1954 arbejder i en lille landsby under den algeriske krig. Pludselig befinder sig i et dilemma: skal han blot se til mens mænd vil hævne den lokale bonde Mohammed som angiveligt har slået et menneske ihjel, eller skal han hjælpe med at ekskortere ham til den nærmeste domstol hvor han vil blive stillet for retten?

“Flugten Til Frihed” er muligvis spinkel i sin historie, men høj på hjerte, moral og store skuespilpræstationer. Viggo viser i den grad sin store alsidighed som skuespiller og uden nogen voldsomme armbevægelser får han en yderst troværdig, bevægelige og human karakter ud af sin rolle i Daru. 

En fransk western som med Viggo i front er meget anbefalelsesværdig. 

3. The Man i “The Road” (2009)

Efter et gensyn med dommedags-filmen “The Road” føles en søndagstur i Ikea slet ikke så tosset til sammenligning.

Alt er mørkt, tungt og gråt i John Hillcoats univers (baseret på Cormac McCarthys roman) og håb er der ikke meget af for Viggos karakter (uden navn) og søn (ligeledes) som vi følger på (overlevelses)rejse gennem landet. 

Viggo spiller faren der vil gøre alt for at passe på sin søn og lære ham at overleve i den farefulde verden. Vores halvdanske superstjerne spiller afbalanceret og eminent manden der både har blik for at beskytte sin elskede søn, men samtidig også konstant er paranoid for at miste.

Man bliver bestemt ikke i godt humør af den tunge “The Road” men man bliver en oplevelse rigere.

2. Aragorn i Ringenes Herre (2001-2003)

Uden et lille eventyr, ingen stjernestatus i Hollywood for kære Viggo. 

Rollen som den herotiske, retfærdige og godhjertede retmæssige konge i J.J. Tolkiens magiske univers, var som skabt for det dengang uslebne blad Viggo Mortensen. Han indtog rollen med så meget sjæl, troværdighed og likeability, så det halve (næsten) kunne være nok.

Den nu, ikoniske rolle, er én af de tusinde ting at kunne holde af i de tre film som allerede nu står som en milepæl i filmhistorien. 

Alt spiller i den bedste filmtrilogi nogensinde(!) og Viggo er én af de mange som giver en særlig redbull-energi i sin rolle som smitter af på resten af produktionen. 

En legendarisk trilogi. En legendarisk rolle.

  1. Nikolai i Eastern Promises (2007)

Hvem skulle have troet af Viggo Mortensen kunne ramme en russisk lejemorder spot on og blive oscar-nomineret for indsatsen?

Med hånden på hjertet, så er “Eastern Promises” en rigtig god film, men bestemt ikke den bedste på denne Top 5-liste. Til gengæld er det hans allerbedste rolle.

Hans andet samarbejde med instruktør David Cronenberg kunne ligeså godt hedde En Russisk Mafioso Rydder Op I Londons Gader (hvem sagde dårlige biografoversættelse fra 80’erne).

Den minder til dels om en slags Godfather-film, men er alligevel helt sin egen.

Gangsteren, Nikolai, der jo “bare” er chauffør (“I’m just the driver”) får følelser for jordmorderen, Anna (Naomi Watts). Hun står pludselig midt i en ukendt, skræmmende mafia-verden med kriminalitet og ødelæggelse.

Viggo gør den russiske gangster, Nikolai, aldeles interessant at følge, fordi der konstant er noget mystisk ved ham. Vi drages af ham som tilskuere og lade os forføre af hans mange tatoveringer og I-don’t-give-a-fuck-attitude når han gelejder sig frem i det kriminelle univers. Under overfladen kæmper Nikolai med sit moralske kompas,- en indre konflikt om at gøre det “rigtige” i en skruppelløs underverden. Viggo underspiller karakteren og finder en perfekt doseret balance mellem hans dragende, cool mystik og den forkæmpende helteskikkelse, som sniger sig frem under radaren. 

En særlig, ubehagelig likviderings scene mellem Nikolai og en anden karakter (begge nøgne) er skræmmende, brutal og helt og aldeles fremragende. Det viser en film hvor dens skuespillere går hele vejen.

Viggo viser hvert fald sit værd hele vejen i hans bedste præstation til dato.

Her kommer et roller som var i et ekstremt tæt kapløb om at komme med på Viggos Top 5-liste:

 – Ben i Captain Fantastic

 – Freud i A Dangerous Method

og

 – Master Chief John James Urgayle i G.I.Gane 

Seneste

Årets Film 2024 (Andreas Top 10)

2024 var et noget blandet filmår, for mig.
Det var såmænd ikke fordi der manglede gode og spændende filmprojekter, men simpelthen fordi jeg ikke fik set ret mange af dem…
Ikke godt nok, jeg ved det, men her har i altså min Top 10 for filmåret 2024.
God fornøjelse

Emilia Pérez

Nicolai har denne gang anmeldt en mexicansk musical om en transkvinde, der skal finde sig tilpas i et nyt liv.

Emilia Pérez, har meget på hjertet, men den kan dog ikke bærer alle sine ambitioner og ender med at kunne mindre end den egentlig vil.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Pusher-trilogien

Velkommen til den første 4k-anmeldelse i det nye år! René anmelder ikke blot én, men et helt boxset, som bugner af ekstra spillefilm og ekstra materiale. Det er rigeligt at snakke om, når Pusher-trilogien bli’r anmeldt…

Babygirl

Nicolai har denne gang anmeldt en erotisk thriller, som både er vovet, hed, intens og samtidig følsom og meget kompleks.

Babygirl har mange tangenter at spille på og oveordnet spiller det hele mere end godt nok til at være en biograftur værdig!

The Room

For seks år siden anmeldte René Buchtrup “verdens dårligste film” til bundkarakter. Nu har tonen fået en helt anden lyd. Læs hans (nye) anmeldelse af The Room…

Årets Film 2024 (Nicolais Top 10)

I Moviemaniacs tilbageblik på det nu forgangne år 2024, er det nu Nicolais tur til at dele ud af sine filmiske højdepunkter, hvor der så er tale om en bred perlette af både store værker og små gemte perler, som alle gjorde massivt indtryk.

Årets Film 2024 (Renés Top 10)

Filmåret 2024 har i følge René Buchtrup været fantastisk og det har kort sagt været enormt svært at fravælge film til den endelige TOP 10. Men det er selvfølgelig lykkedes, og her får I listen. Rigtig god fornøjelse..

Better Man

Hvis man vil slutte året af med et brag i biografen, som giver en lyst til at danse og hoppe ind i 2025, jamen så har Nicolai et ganske godt bud på dette, via Better Man, som fortæller historien om popikonet Robbie Williams, som så bliver skildret som en abe.