Viggo Mortensens 5 Bedste Roller

René

René

af René Buchtrup

“Jamen, han er jo dansker”. Den sætning ender jeg næsten altid med at bralle ud når jeg snakker om Viggo Mortensen. Den stolte nationalfølelse skal åbenbart krænges ud hver eneste gang hans navn bliver nævnt. Ja, også selvom at vedkommende jeg snakker med udmærket godt ved det i forvejen. 

Faktisk er den kære Viggo altså kun halvt dansk (hans mor er amerikaner, mens hans far er dansk). Men pyt med det, vi føler at skuespillets svar på Michael Laudrup (pæn, dygtig, ordentlig, hårdtarbejdende og ydmyg) er en af vor egne.

Skuespilleren, der for alvor fik sit store gennembrud i Hollywood, som den stoiske helt, Aragorn i den episke fortælling om en helt særlig guldring (Ringenes Herre 2001-2003), har lavet alt fra små indefilm til store kommercielle blockbusters. 

Her er mit bud på en Top 5 over hans allerbedste roller, som viser hans alsidighed som skuespiller:

5. Tom Stall i “A History Of Violence” (2005)

“You should ask Tom… how come he’s so good at killing people”. 

Ed Harris’ gyldne oneliner fra en fremragende David Cronenberg-film hvor Viggo spiller den ellers så pæne og ordenlige mand, Tom Stall, med en broget og dyster fortid.

Filmens opbygning er sublim og den får, ligesom Cronenbergs tidligere horror-perler, lov til at snige sig langsomt ind på sit publikum, mens den trækker tæppet væk. For hvad gør en mand der har det hele, når han bliver indhentet af fortiden og må agere som in the good old days. 

Tom Stalls personlige udvikling gennem filmen bliver skildret fornemt af Mortensen som formår at indkapsle karakterens smerte og frustationer i de situationer hans sættes i. 

4. Daru i “Flugten Til Frihed” (2014)

En stor rolle i en lille film. En fransk produktion uden de store armbevægelser, men til gengæld med meget på hjerte.

Viggo spiller skolelæreren Daru, der i 1954 arbejder i en lille landsby under den algeriske krig. Pludselig befinder sig i et dilemma: skal han blot se til mens mænd vil hævne den lokale bonde Mohammed som angiveligt har slået et menneske ihjel, eller skal han hjælpe med at ekskortere ham til den nærmeste domstol hvor han vil blive stillet for retten?

“Flugten Til Frihed” er muligvis spinkel i sin historie, men høj på hjerte, moral og store skuespilpræstationer. Viggo viser i den grad sin store alsidighed som skuespiller og uden nogen voldsomme armbevægelser får han en yderst troværdig, bevægelige og human karakter ud af sin rolle i Daru. 

En fransk western som med Viggo i front er meget anbefalelsesværdig. 

3. The Man i “The Road” (2009)

Efter et gensyn med dommedags-filmen “The Road” føles en søndagstur i Ikea slet ikke så tosset til sammenligning.

Alt er mørkt, tungt og gråt i John Hillcoats univers (baseret på Cormac McCarthys roman) og håb er der ikke meget af for Viggos karakter (uden navn) og søn (ligeledes) som vi følger på (overlevelses)rejse gennem landet. 

Viggo spiller faren der vil gøre alt for at passe på sin søn og lære ham at overleve i den farefulde verden. Vores halvdanske superstjerne spiller afbalanceret og eminent manden der både har blik for at beskytte sin elskede søn, men samtidig også konstant er paranoid for at miste.

Man bliver bestemt ikke i godt humør af den tunge “The Road” men man bliver en oplevelse rigere.

2. Aragorn i Ringenes Herre (2001-2003)

Uden et lille eventyr, ingen stjernestatus i Hollywood for kære Viggo. 

Rollen som den herotiske, retfærdige og godhjertede retmæssige konge i J.J. Tolkiens magiske univers, var som skabt for det dengang uslebne blad Viggo Mortensen. Han indtog rollen med så meget sjæl, troværdighed og likeability, så det halve (næsten) kunne være nok.

Den nu, ikoniske rolle, er én af de tusinde ting at kunne holde af i de tre film som allerede nu står som en milepæl i filmhistorien. 

Alt spiller i den bedste filmtrilogi nogensinde(!) og Viggo er én af de mange som giver en særlig redbull-energi i sin rolle som smitter af på resten af produktionen. 

En legendarisk trilogi. En legendarisk rolle.

  1. Nikolai i Eastern Promises (2007)

Hvem skulle have troet af Viggo Mortensen kunne ramme en russisk lejemorder spot on og blive oscar-nomineret for indsatsen?

Med hånden på hjertet, så er “Eastern Promises” en rigtig god film, men bestemt ikke den bedste på denne Top 5-liste. Til gengæld er det hans allerbedste rolle.

Hans andet samarbejde med instruktør David Cronenberg kunne ligeså godt hedde En Russisk Mafioso Rydder Op I Londons Gader (hvem sagde dårlige biografoversættelse fra 80’erne).

Den minder til dels om en slags Godfather-film, men er alligevel helt sin egen.

Gangsteren, Nikolai, der jo “bare” er chauffør (“I’m just the driver”) får følelser for jordmorderen, Anna (Naomi Watts). Hun står pludselig midt i en ukendt, skræmmende mafia-verden med kriminalitet og ødelæggelse.

Viggo gør den russiske gangster, Nikolai, aldeles interessant at følge, fordi der konstant er noget mystisk ved ham. Vi drages af ham som tilskuere og lade os forføre af hans mange tatoveringer og I-don’t-give-a-fuck-attitude når han gelejder sig frem i det kriminelle univers. Under overfladen kæmper Nikolai med sit moralske kompas,- en indre konflikt om at gøre det “rigtige” i en skruppelløs underverden. Viggo underspiller karakteren og finder en perfekt doseret balance mellem hans dragende, cool mystik og den forkæmpende helteskikkelse, som sniger sig frem under radaren. 

En særlig, ubehagelig likviderings scene mellem Nikolai og en anden karakter (begge nøgne) er skræmmende, brutal og helt og aldeles fremragende. Det viser en film hvor dens skuespillere går hele vejen.

Viggo viser hvert fald sit værd hele vejen i hans bedste præstation til dato.

Her kommer et roller som var i et ekstremt tæt kapløb om at komme med på Viggos Top 5-liste:

 – Ben i Captain Fantastic

 – Freud i A Dangerous Method

og

 – Master Chief John James Urgayle i G.I.Gane 

Seneste

Jim Sheridan´s fem bedste film

Når den irske mester folder sig ud, så er der filmmagi til os.
Jim Sheridan laver nogle helt fænomenale film. Her er hans fem bedste

House Of Gucci

Gucci-filmen er som en frossen pizzasnegl, som gerne vil sælge sig selv som en bid af Italien. Men det er desværre langt fra tilfældet her. Et melodrama som aldrig bliver spændende, med masser af fjollerier, som aldrig bliver sjove.

Khorshid (Solens Børn)

Fantastisk film om børnearbejdere i Teheran´s barske gader.
Majid Majidi sætter et flot og vigtigt fokus på børns vilkår verden over, og han rammer en realistisk og rørende tone, uden at blive oversentimental.

Titane

Nicolai har denne gang anmeldt Titane, der er årets vinder af den gyldne palme ved Cannes-filmfestivalen.
I flg. hans anmeldelse, er der tale om et af dette års vildeste og mest unikke film, som nok ikke er for alle, men som dog kan give en stor oplevelse.

De Bedste Edgar Wright-film

Filmnørden Edgar Wright er en ener i britisk film. Hans mix mellem hverdagskomik og det vilde og voldsomme, har skabt en stor fanskare.
Her får i René Buchtrups bud på hans tre bedste film.

Jurassic Park

En milepæl i filmhistorien, et stykke filmmagi, signeret Steven Spielberg.
Jurassic Park viser alt det han kan, og gør bedst.
Nyd et godt gensyn, folkens

Venuseffekten

Nicolai har denne gang anmeldt et godt bud på årets bedste danske film, nemlig Venuseffekten, som er noget så sjældent som en sanselig film, der handler lige så meget om vigtigheden ved kærlighed til andre som kærlighed til en selv.

Shang-Chi and The Legend Of The Ten Rings

Den seneste MCU-film til hjemmebiografen, kan bryste sig af at være én af de bedste! Der er dømt æstetik som klassikeren Tiger I Spring og så byder den på én af de bedste og mest nuancerede filmskurke.
Shang-Chi er en stor anbefaling herfra!