Viggo Mortensens 5 Bedste Roller

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

“Jamen, han er jo dansker”. Den sætning ender jeg næsten altid med at bralle ud når jeg snakker om Viggo Mortensen. Den stolte nationalfølelse skal åbenbart krænges ud hver eneste gang hans navn bliver nævnt. Ja, også selvom at vedkommende jeg snakker med udmærket godt ved det i forvejen. 

Faktisk er den kære Viggo altså kun halvt dansk (hans mor er amerikaner, mens hans far er dansk). Men pyt med det, vi føler at skuespillets svar på Michael Laudrup (pæn, dygtig, ordentlig, hårdtarbejdende og ydmyg) er en af vor egne.

Skuespilleren, der for alvor fik sit store gennembrud i Hollywood, som den stoiske helt, Aragorn i den episke fortælling om en helt særlig guldring (Ringenes Herre 2001-2003), har lavet alt fra små indefilm til store kommercielle blockbusters. 

Her er mit bud på en Top 5 over hans allerbedste roller, som viser hans alsidighed som skuespiller:

5. Tom Stall i “A History Of Violence” (2005)

“You should ask Tom… how come he’s so good at killing people”. 

Ed Harris’ gyldne oneliner fra en fremragende David Cronenberg-film hvor Viggo spiller den ellers så pæne og ordenlige mand, Tom Stall, med en broget og dyster fortid.

Filmens opbygning er sublim og den får, ligesom Cronenbergs tidligere horror-perler, lov til at snige sig langsomt ind på sit publikum, mens den trækker tæppet væk. For hvad gør en mand der har det hele, når han bliver indhentet af fortiden og må agere som in the good old days. 

Tom Stalls personlige udvikling gennem filmen bliver skildret fornemt af Mortensen som formår at indkapsle karakterens smerte og frustationer i de situationer hans sættes i. 

4. Daru i “Flugten Til Frihed” (2014)

En stor rolle i en lille film. En fransk produktion uden de store armbevægelser, men til gengæld med meget på hjerte.

Viggo spiller skolelæreren Daru, der i 1954 arbejder i en lille landsby under den algeriske krig. Pludselig befinder sig i et dilemma: skal han blot se til mens mænd vil hævne den lokale bonde Mohammed som angiveligt har slået et menneske ihjel, eller skal han hjælpe med at ekskortere ham til den nærmeste domstol hvor han vil blive stillet for retten?

“Flugten Til Frihed” er muligvis spinkel i sin historie, men høj på hjerte, moral og store skuespilpræstationer. Viggo viser i den grad sin store alsidighed som skuespiller og uden nogen voldsomme armbevægelser får han en yderst troværdig, bevægelige og human karakter ud af sin rolle i Daru. 

En fransk western som med Viggo i front er meget anbefalelsesværdig. 

3. The Man i “The Road” (2009)

Efter et gensyn med dommedags-filmen “The Road” føles en søndagstur i Ikea slet ikke så tosset til sammenligning.

Alt er mørkt, tungt og gråt i John Hillcoats univers (baseret på Cormac McCarthys roman) og håb er der ikke meget af for Viggos karakter (uden navn) og søn (ligeledes) som vi følger på (overlevelses)rejse gennem landet. 

Viggo spiller faren der vil gøre alt for at passe på sin søn og lære ham at overleve i den farefulde verden. Vores halvdanske superstjerne spiller afbalanceret og eminent manden der både har blik for at beskytte sin elskede søn, men samtidig også konstant er paranoid for at miste.

Man bliver bestemt ikke i godt humør af den tunge “The Road” men man bliver en oplevelse rigere.

2. Aragorn i Ringenes Herre (2001-2003)

Uden et lille eventyr, ingen stjernestatus i Hollywood for kære Viggo. 

Rollen som den herotiske, retfærdige og godhjertede retmæssige konge i J.J. Tolkiens magiske univers, var som skabt for det dengang uslebne blad Viggo Mortensen. Han indtog rollen med så meget sjæl, troværdighed og likeability, så det halve (næsten) kunne være nok.

Den nu, ikoniske rolle, er én af de tusinde ting at kunne holde af i de tre film som allerede nu står som en milepæl i filmhistorien. 

Alt spiller i den bedste filmtrilogi nogensinde(!) og Viggo er én af de mange som giver en særlig redbull-energi i sin rolle som smitter af på resten af produktionen. 

En legendarisk trilogi. En legendarisk rolle.

  1. Nikolai i Eastern Promises (2007)

Hvem skulle have troet af Viggo Mortensen kunne ramme en russisk lejemorder spot on og blive oscar-nomineret for indsatsen?

Med hånden på hjertet, så er “Eastern Promises” en rigtig god film, men bestemt ikke den bedste på denne Top 5-liste. Til gengæld er det hans allerbedste rolle.

Hans andet samarbejde med instruktør David Cronenberg kunne ligeså godt hedde En Russisk Mafioso Rydder Op I Londons Gader (hvem sagde dårlige biografoversættelse fra 80’erne).

Den minder til dels om en slags Godfather-film, men er alligevel helt sin egen.

Gangsteren, Nikolai, der jo “bare” er chauffør (“I’m just the driver”) får følelser for jordmorderen, Anna (Naomi Watts). Hun står pludselig midt i en ukendt, skræmmende mafia-verden med kriminalitet og ødelæggelse.

Viggo gør den russiske gangster, Nikolai, aldeles interessant at følge, fordi der konstant er noget mystisk ved ham. Vi drages af ham som tilskuere og lade os forføre af hans mange tatoveringer og I-don’t-give-a-fuck-attitude når han gelejder sig frem i det kriminelle univers. Under overfladen kæmper Nikolai med sit moralske kompas,- en indre konflikt om at gøre det “rigtige” i en skruppelløs underverden. Viggo underspiller karakteren og finder en perfekt doseret balance mellem hans dragende, cool mystik og den forkæmpende helteskikkelse, som sniger sig frem under radaren. 

En særlig, ubehagelig likviderings scene mellem Nikolai og en anden karakter (begge nøgne) er skræmmende, brutal og helt og aldeles fremragende. Det viser en film hvor dens skuespillere går hele vejen.

Viggo viser hvert fald sit værd hele vejen i hans bedste præstation til dato.

Her kommer et roller som var i et ekstremt tæt kapløb om at komme med på Viggos Top 5-liste:

 – Ben i Captain Fantastic

 – Freud i A Dangerous Method

og

 – Master Chief John James Urgayle i G.I.Gane 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: