Und Morgen Die Ganze Welt

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Und Morgen Die Ganze Welt

Instruktør: Julia Von Heinz

År: 2020

Genre: Drama

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Der er i Tyskland tradition for at tage livtag med landets kaotiske og voldsomme historie. Litteraturen og film og TV har bugnet med fortællinger om især nazismen, der har gennemsyret landets historie siden Anden Verdenskrig.

Tyskland har med en masse tiltag forsøgt at slippe ud af fortidens skygge, men stigende nynazisme er en torn i øjet.

“Vi kan ikke bekæmpe dem med andet end vold, tænk dig om!”

Den jurastuderende, Luisa, bliver igennem veninden Batte en del af en anti-fascistisk gruppe i Mannheim. De kommer i mere og mere voldsom karambolage med nynazister, og pludselig går det stærkt.

Hun falder hurtigt for lederen, den karismatiske Alfa.

Han er spændende, og samtidig er han mange ting hun ikke er (i starten). Voldsparat og meget direkte i hele sin stil f.eks.

Hvor hun ender, og hvor meget hun går ind i sagen, ja det vil jeg naturligvis ikke afsløre her.

Jeg kan sige så meget, at hun gennemgår en forandring.

Det lyder jo sådan set ganske fint, men der er desværre ækel malurt i det tyske ølkrus.

De skal have nogle tæsk, hvad ellers?”

Midtvejs i filmen er jeg desværre nået dertil, hvor min tålmodighed er opbrugt.

Jeg sad og håbede på en ændring.

Det skete bare ikke.

Jeg synes filmens manus spænder ben for handlingen. Det kommer jeg ind på længere nede.

Skuespillet er tæt på rædderligt. Jeg sad flere gange og ønskede at karaktererne dog bare ville holde deres kæft, for det er  bare ikke godt nok.

De vader rundt i overspil og søgte monologer, og det ærgrer mig virkelig!

De har mig simpelthen ikke på noget tidspunkt.

Vi runder af

Det bliver meget tydeligt, hvilke holdninger der er de “rigtige”, og det medfører desværre, at der mangler nogle mellemregninger flere steder. Det er ikke nok bare at sige, at nynazister er nogle svin, og at den politisk motiverede vold er okay, så længe den rammer den yderligtgående højrefløj – hvor er vi så selv henne?

Hvor langt kan man gå i kampen mod det uretfærdige?

Det er filmens morale og overordnede spørgsmål, men seerens kurs er allerede udstukket på forhånd, og filmen levner ikke mange muligheder for at forholde sig kritisk til metoderne.

Jeg køber ikke venindens mange tirader om at det ikke må ende i vold, men udelukkende være fredelig protest. Det er for mig scener der er skabt udelukkende som en modvægt til de andre hovedkaraktereres tiltagende voldelige tendenser…

Hun er endda selv med, når det udvikler sig voldeligt, så come on!

Nuancerne er der sikkert et sted, men de er meget utydelige, og det må de aldrig være i denne type film. Dertil er emnet og ens egen sti for vigtig.

Und Morgen Die Ganze Welt er en film med en masse på hjerte, og en masse spændende pointer, men i sin iver efter at vise sit politiske og menneskelige ståsted, så fejler den. Scenen i klassen, hvor hovedkarakteren siger en ting, der af højrefløjen ville blive kaldt ræverød propaganda – og en klassekammerat responderer med noget, der kun kan tolkes som grum racisme, er simpelthen én stor kliché.

Det – og flere andre scener – ville have virket, hvis filmen var mere rolig i sit udtryk, og ikke død og pine ville have alle sine pointer høvlet afsted i en fart.

Filmen kan ses, men det er en forspildt chance for instruktøren – desværre.

Det kunne have været så godt.

Øv!

Jeg foreslår du ser noget andet i Øst For Paradis i stedet, for der er masser af gode film på programmet…

Und Morgen Die Ganze Welt får 2/6 hamre:

🔨 🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: