Tre undervurderede dramaer på HBO Max

René Buchtrup

René Buchtrup

Det er op til den enkelte at vurdere om disse tre udvalgte film er så undervurderede som jeg beskriver dem. Om de har fået den anerkendelse de burde eller ej.

Men ved at fremhæve dem og sprede budskabet om dem, er det måske med til at en smule flere ser netop disse film og måske får sig en fantastisk filmoplevelse. Ligesom de har beriget mig.

Her får I tre film der fortjener meget mere kærlighed, som netop nu kan streames på streamingtjenesten HBO Max.

Shame (2011) Instruktør: Steve McQueen

Instruktør Steve McQueen vandt en Oscar for bedste film i 2013 for 12 Years A Slave. Men hans forrige film var endnu bedre og står stadig i skyggen af Oscar-vinderen.

Den handler om den sexafhængige mand, Brandon, som er et vrag. Han går på arbejde, går i byen og jogger. Det ligner et normalt og tilfredsstillende liv. Men han er i smerte og kan ikke finde ro. Hans afhængighed styrer ham. Han skammer sig. Han lever en glædesløs tilværelse uden ro og mening.

Shame er ikke blot en mesterlig film, som omhandler et tungt og svært emne, men også en film med en verdensklasse præstation i front. Michael Fassbender har aldrig været bedre, og netop siden denne hovedrolle, har jeg været stor beundrer og decideret fan af den britiske skuespiller.

The Florida Projekt (2017) instruktør: Sean Baker

Seks-årige Moonee bor på et billigt motel. Det er hendes hverdag at rende rundt i nabolaget og lege. Nogle gange at spytte på motorvejsbilisterne fra en bro. Lidt skarnsstreger for at få tiden til at gå. Men det er ok, for hun har sommerferie, og hva’ fa’en skulle hun ellers gi’ sig til. Mor har jo aldrig råd til is.

Sean Bakers har kreeret en film i børnehøjde, som viser en anden side af Amerika, end den glamourøse vi så ofte er så vant til at se. Her er ingen løftet pegefinger, blot observationer af mennesker der kæmper, og gør hvad de kan for at leve et værdigt liv.

Underklassen er sjældent blevet så poetisk og rørende beskrevet og så med selveste Williem Dafoe som opsynsmanden, Bobby.

Incendies (2010) instruktør: Denis Villeneuve

Jeg kan tydeligt huske første gang jeg så Incendies, som på dansk blev kaldt Nawals Hemmelighed. Følelsen jeg havde, da rulleteksterne rullede ned over skærmen. Jeg var ramt. Jeg var overvældet. Jeg var chokeret. En mavepuster af en grum film, som ikke ville give slip, men som var det hele værd alligevel.

Incendies er et skæbnedrama om en ung kvinde fra mellemøsten og hendes rejse. En stærk fortælling om et tvillingepar, som rejser tilbage til deres mors hjemland, for at finde svar på mange af hendes hemmeligheder.

Villeneuve er en mesterlig instruktør. Incendies står som én af hans allerstærkeste film. Det siger ikke så lidt, når man kigger på hans imponerende CV, med titler som Prisoners, Blade Runner 2049 og Arrival, som også står som uafrystelige værker.

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: