The Reef

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Andrew Traucki
År: 2010
Genre: Thriller

Når der for en gangs skyld kommer en film med dyr der dræber, som rent faktisk er mere end det sædvanlige splat og crap, så er jeg altså på.

Genren kan – når det fungerer – noget helt særligt, og byder en sjælden gang på nogle virkelig gode og intense film. Desværre drukner de en smule i virvaret af  de skodfilm, der er flest af.

The Reef er noget så sjældent som en haj-thriller, der fungerer, OG den er endda realistisk på samme tid.

Den minder en del om den aldeles fremragende Open Water i handling og struktur, men denne her har lidt mere fokus på dyret, end på de indbyrdes relationer, karaktererne imellem.

Den leder derved tankerne hen imod Black Water af samme instruktør.

The Reef er bare endnu bedre, og den australske mangrovesump er erstattet af det endeløse Stillehav. Det lægger yderligere til vores karakterers håbløse situation.

Som seer sidder du også med følelsen af fuldstændig resignation.

Fem venner ombord på en sejlbåd der kæntrer på åbent hav. En stor fed hvidhaj får færden af dem, også er scenen ellers sat.

Der kunne være proppet alt muligt ind i handlingen, for at give den lidt falsk fylde, men instruktør Andrew Traucki har heldigvis modet til at holde sig til sin modbydelige historie.

Filmens handling bliver gudskelov holdt meget simpelt, og uden Hollywoods klamme action-hånd på hajangrebene.

Jeg kan personligt ikke komme på en mere isnende uhyggelig måde at miste livet på, end mellem kæberne på verdens største rovfisk. The Reef rammer netop denne frygt, fordi den holder det realistisk hele vejen igennem.

Menneskerne bliver ikke bidt i tusind stykker med blod og indvolde overalt. Det er gjort mere uhyggeligt, med gyserstemning. Filmen bygger på vores frygt, og kører psykisk terror på os:

Det er i de fleste tilfælde folk der eksempelvis svømmer i overfladen, og pludselig bliver flået ned i dybet, og tilbage er kun det blikstille vand. Eller en hajfinne, der flygtigt gennemskærer vandoverfladen.

Jeg får kuldegysninger bare af at skrive om det., og når jeg ser den, så bliver mine ben ubevidst trukket op under mig i sofaen. Selvfølgelig gør de det!

Der er ikke CGI eller papkasse-hajer, men kun rigtige optagelser af store hvidhajer.

Det er så godt lavet, og meget positivt overraskende, at der findes instruktører, der ikke lefler for folkets krav om blood and guts.

Vi runder af

Jeg synes ikke filmen har nogen mangler, den er præcis som den skal være.

Det er selvfølgelig en nichefilm, så den kan ikke så meget udover det den gør så godt, og den skal bedømmes udfra dette.

Den vil heller ikke andet, og det er der den rager op.

Så en rigtig fed og effektiv film – indenfor genren.

The Reef får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.