The Reef

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Andrew Traucki
År: 2010
Genre: Thriller

Når der for en gangs skyld kommer en film med dyr der dræber, som rent faktisk er mere end det sædvanlige splat og crap, så er jeg altså på.

Genren kan – når det fungerer – noget helt særligt, og byder en sjælden gang på nogle virkelig gode og intense film. Desværre drukner de en smule i virvaret af  de skodfilm, der er flest af.

The Reef er noget så sjældent som en haj-thriller, der fungerer, OG den er endda realistisk på samme tid.

Den minder en del om den aldeles fremragende Open Water i handling og struktur, men denne her har lidt mere fokus på dyret, end på de indbyrdes relationer, karaktererne imellem.

Den leder derved tankerne hen imod Black Water af samme instruktør.

The Reef er bare endnu bedre, og den australske mangrovesump er erstattet af det endeløse Stillehav. Det lægger yderligere til vores karakterers håbløse situation.

Som seer sidder du også med følelsen af fuldstændig resignation.

Fem venner ombord på en sejlbåd der kæntrer på åbent hav. En stor fed hvidhaj får færden af dem, også er scenen ellers sat.

Der kunne være proppet alt muligt ind i handlingen, for at give den lidt falsk fylde, men instruktør Andrew Traucki har heldigvis modet til at holde sig til sin modbydelige historie.

Filmens handling bliver gudskelov holdt meget simpelt, og uden Hollywoods klamme action-hånd på hajangrebene.

Jeg kan personligt ikke komme på en mere isnende uhyggelig måde at miste livet på, end mellem kæberne på verdens største rovfisk. The Reef rammer netop denne frygt, fordi den holder det realistisk hele vejen igennem.

Menneskerne bliver ikke bidt i tusind stykker med blod og indvolde overalt. Det er gjort mere uhyggeligt, med gyserstemning. Filmen bygger på vores frygt, og kører psykisk terror på os:

Det er i de fleste tilfælde folk der eksempelvis svømmer i overfladen, og pludselig bliver flået ned i dybet, og tilbage er kun det blikstille vand. Eller en hajfinne, der flygtigt gennemskærer vandoverfladen.

Jeg får kuldegysninger bare af at skrive om det., og når jeg ser den, så bliver mine ben ubevidst trukket op under mig i sofaen. Selvfølgelig gør de det!

Der er ikke CGI eller papkasse-hajer, men kun rigtige optagelser af store hvidhajer.

Det er så godt lavet, og meget positivt overraskende, at der findes instruktører, der ikke lefler for folkets krav om blood and guts.

Vi runder af

Jeg synes ikke filmen har nogen mangler, den er præcis som den skal være.

Det er selvfølgelig en nichefilm, så den kan ikke så meget udover det den gør så godt, og den skal bedømmes udfra dette.

Den vil heller ikke andet, og det er der den rager op.

Så en rigtig fed og effektiv film – indenfor genren.

The Reef får 5/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.