The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone

René

René

Originaltitel: The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone. Instruktør: Francis Coppola. År: 1990. Genre: Gangsterdrama. Kan købes på blu-ray fra d. 11. januar 2021.

I’m gonna make him an offer he can’t refuse

Marlon Brando leverede én af de mest uforglemmelige one-liners, i den første Godfather-film, tilbage i 1972. Med et særligt lavet tandstykke fra hans tandlæge, leverede han ét af de største og skarpeste filmcitater, nogensinde

Francis Ford Coppolas første to Godfather-film er mesterværker. Intet mindre. Der er ligefrem tale om nogle af de bedste amerikanske film, nogensinde.

Det kan man desværre ikke sige om den tredje og afsluttende film fra 1990. Den er bestemt ikke dårlig, men den besidder ingen af de samme kvaliteter som de eminente klassikere fra 70’erne.

Det er den aldrende Coppola udmærket godt klar over. Selvom han for år tilbage kun havde til hensigt at lave to film, har han nu alligevel kæmpet de seneste år for at lave en ny version af tredje film i rækken, med nye scener, for at give trilogien en mere værdig afslutning

Inden filmens start, får vi en lille introduktion fra selveste Coppola. Her fortæller han at denne version var sådan forfatteren, Mario Puzo (forfatter til “Mafia” som filmene er baseret på og medforfatter på trilogien) og han selv havde tiltænkt den skulle være. Coda, der nu er en del af titlen på den tredje film, refererer til musikalske sammenhænge, og betyder epilog. Den fungerer i denne sammenhæng som en opsummering af de to tidligere film i rækken

Sjovt nok føles Godfather 3, Coda: The Death Of Michael Corleone med sine store armbevægelser også som en storladen, klassisk koncert eller en svulstig opera, og det giver pludselig meget mening med denne nye musikalske betydning af titlen.

Handlingen foregår i Michael Corleones (Al Pacino) sene år og viser en mand, som prøver at blive legitim og med en aftale, som involverer firmaet Immobilliare og selveste Vakikanet. Hans ekskone, Kay (Diane Keaton) foragter ham dog stadig og “foretrak ham som en simpel gangster” fremfor den mand han nu prøver at være. Hans søn, Anthony (Franc D’Ambrosio), vil følge sin drøm som sanger, selvom Michael helst ser at han gør sin uddannelse som jurist færdig. Og så er der datteren, Mary, som forguder sin far og som ender i et hemmeligt forhold med hendes fætter. Hun bliver spillet af Sofia Coppola, som heldigvis har arvet sin fars talent indenfor instruktørfaget. Det kan desværre ikke siges om skuespillet, som til tider er tåkrummende pinligt og decideret rædselsfuldt at iagttage. Hun overspiller i mange af nøglescenerne og virker i det hele taget malplaceret. Castningen af Joe Mantagna, som gangsteren Joey Zasa virker i øvrigt også ret uheldig. Det klinger ofte hult når han siger sine replikker og slår ud med (spaghetti)armene, og hvis man ønsker en klichefyldt gangsterimitation, så får man fuld valuta for pengene med hans præstation i filmen.

Just when I thought I was out, they pull me back in!

Citatet kommer selvfølgelig fra Godfather 3 og er også med i denne udgave af filmen. Det udspringer af situationen, hvor Michael efter at attentat, indser at han ikke kan trække sig, og er nødt til at fortsætte som leder af Corleone-organisationen. Man kan næsten ikke andet end trække lidt på smilebåndet over den entusiastiske måde han på insisterende vis prøver at overbevise publikum om at han ikke kan andet end at fortsætte! Og endnu engang, er vi tilbage til metaforen om den musikalske oplevelse, hvor alt bliver skåret helt ud og ingen er i tvivl om hvad der sker.

Inden den nye, store aftale med Vakikanet kan komme i hus, må Corleone-familien et smut til deres oprindelige hjemegn på Sicilien, hvor de bliver modtaget som helte. Men Michael har stadig fjender som ønsker ham likvideret, og for at opspore dem, sætter han sin nevø, Vincent (Andy Garcia), på sagen, som lader sig infiltrere af en rivaliserende klan.

Garcia er én af de store højdepunkter i filmen. I rollen som Michael’s højre hånd, balancerer han perfekt mellem tough guy og italion stallion. Han er det nødvendige, friske pust i en film, der som nævnt tidligere, virker som et svagt ekko af de to forgængere, der anses for hovedværker inden for gangstergenren.

Den nyredigerede udgave af Godfather 3 er lige så fin og underholdende som man (måske) husker den. De nye scener i starten og slutningen gør ikke just den store forskel, men alligevel bliver der flyttet fokus fra Michaels drab på hans bror, Fredo (i slutningen af film nr. 2), til et lidt dybere indblik i Michaels verden som aldrende gangster og hans håb om frelse hos den katolske verden, han ellers aldrig har angret overfor før.

Den nyklippede version, af den ellers så udskældte 3’er, er selv med sine skønhedsfejl undervejs og en alt for lang spillelængde, stadig en flot og medrivende afslutning på Godfather-trilogien. Som den meget insisterende og unødvendigt højtråbende efternøler den er, får den alligevel sat et værdigt punktum for Corleone-klanens bedrifter.

The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Ekstramateriale: Desværre intet ekstramateriale på denne blu-ray-udgivelse.

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…