The Equalizer 2 anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

2. film i rækken med den altid go’e Denzel er en underholdende omgang action-tjubang som reddes i land af godt håndværk.

The Equalizer 2 kan streames på Blockbuster og Plejmo

En klog person har en gang sagt at Denzel Washington er altid er go’ og aldrig har spillet med i nogen dårlige film.

Okay, det citat jeg har måske pyntet lidt på, men sagen er såre simpel: Denzel er go’ i alle projekter han er med i. Han er hvert fald altid troværdig og giver sine roller det særlige Denzel-touch han kun kan gi’.

Har jeg ikke ret?

Ta’ f.eks den seneste Denzel-flick, Antoine Fuquas anden film om den læseglade flinkeper Robert McCall der samtidig er ekstremt god til at dele bøllebank ud til højre og venstre. Film nr. 2 i rækken om den hævngerrige mand, som på batman’sk vis forsvarer de svage i samfundet og ikke finder sig i noget bullshit. For hey, folk skal opføre sig ordentligt, ikk?

The Equalizer 2 har to kvalitetsstempler den lever højt på. For det første har instruktør Fuqua styr på sit håndværk. Han er en fin historiefortæller og vi er som publikum i trygge hænder på den garvede instruktør som gerne vil fortælle kapitel to om den retfærdige hævner. For det andet er Denzel med i filmen. Han har så meget karisma og er så sikker i rollen, så han (næsten) kan køre den hjem på rutinen.

Det er der ikke mange skuespillere der kan.

Men man kan tydeligt mærke at Denzel elsker at spille McCall. Hvorfor ville han ellers for første gang vende tilbage til en rolle i filmkarrieren? 

De retfærdige hævnhelte har altid været guf i filmhistorien. Og der er i den grad gået sport i at se de aldrende Hollywood-sværvægtere de seneste par år i biffen. Bare tænk på Liam Neeson i Taken-filmene (som dog burde været stoppet efter første film!).

I film nr. 1 gik McCall amok på russiske gangstere. I film 2 går han bananas på en flok skurke som har slået hans eneste ven ihjel. Helvede bryder selvfølgelig løs.

McCall har nemlig en særlig evne til at kunne se alt i slow motion og på et splitsekund få ramt på ALLE han vil ha’ ned med nakken. Det er fandme bad ass-sejt!

Det er en film der ville ramle fuldstændig sammen hvis ikke det lige var for Fuqua og Denzel. Fuqua har styr på rammen. Denzel har styr på indholdet. I mange andre instruktører og skuespilleres hænder, kunne det være endt b-films-katastrofalt.

Selvom der er langt op til deres bedste samarbejde, “Training Day” fra 1999, er “The Equalizer 2” faktisk blevet en ganske udmærket film. Hver fald når vi snakker om hævn-actionfilm. 

For actionscenerne er skarpt korrigeret og ser fede ud. Skuespillet er upåklageligt og virker troværdigt. Historien er spændende og tiden flyver afsted i biografmørket.

Men sidstnævnte sætning er vigtig at understrege: dette er den slags film der funger ALLERBEDST i biografen, hvor vi får serveret det hele med den bedste og højeste lyd, på det største knivskarpe lærred, og når man ikke har tid til at tænke over hva’ der egentlig skete.

For selvom håndværket er i orden og historien spændende, er der stadig ting der ikke fungerer optimalt. 

F.eks tager McCall en ung fyr “under hans vinge”. En skarp og intelligent ung, sort mand, som har et talent for at tegne og male. Men selvfølgelig bliver han fristet af nogle lokale bud guys til at begå kriminalitet. Indtil McCall crasher deres “fest” og redder den unge knøs.

Sjovt nok får vi aldrig de skumle badguys at se mere i filmen.

Men pyt, håndværket er stadig i top, historien er underholdende og Denzel er altid go’ og troværdig. 

Flere gange i filmen skøjter Fuqua over hvor gærredet er lavest og hvor man undrer sig over udfaldet. Selvom vi har med en hævntogtsaction at gøre, så mener undertegnede altså stadig at troværdigheden til historien og karaktererne er meget vigtigt. 

The Equalizer 2 får 4 ud af 6 hamre: 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: