The Dead Don’t Die

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: The Dead Don’t Die
Instruktør: Jim Jarmusch   
Produktionsår: 2019
Genre: komedie, gys
Set på: Viaplay

The Dead Don’t Die er den alletiders indiefilm-konge Jim Jarmusch’s favntag med zombie-genren. Til dette har han samlet et stjernecast som bl.a. inkluderer Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny, Danny Glover, Steve Buscemi, og sågar musikere som Tom Waits og Iggy Pop. Sidstnævnte er sublim morsom, og genkendelig, som slibrig zombie. 

Æstetisk set er Jarmusch’s film som en våd drøm. Den ærkeamerikanske flække, hvor filmen udspiller sig, er fremstillet til UG. Filmen drypper af gammel b-films horror-stemning, og de fantastisk sminkede zombier, slæber sig afsted i bedste Night of the Living Dead-stil. Det er skønt at se på. Soundtracket er tilhørende godt, ikke mindst den tilbagevendende tema-sang “The Dead Don’t Die”, som personerne igen og igen påpeger, er skrevet at den amerikanske eksperimenterende country-stjerne Sturgill Simpson. 

Historien omhandler den lille by Centerville, hvor mystiske hændelser begynder at finde sted. Eksempelvis går solen ikke ned, og så er der jo det, at de døde vender tilbage… I et større perspektiv får man at vide (gennem tv-nyheder i diverse gamle flimmerkasser), at noget som hedder solarfracking finder sted. Dette betyder at jorden er begyndt at fravige sin akse, hvilket, som andre steder, også forstyrre i Centerville, og ligger til grund for de mystiske hændelser. 

The Dead Don’t Die køre derudaf i et adstadigt befriende tempo, og jeg bare elsker Jim Jarmusch’s karakterer og visuelle stil. Dialogen er tør og klukkende morsom, og Bill Murray og Adam Driver (og alle de andre) spiller på højt niveau.

Hvis filmen havde været en enkel homage til tidligere tiders zombie-film, havde jeg nok kvitteret med minimum 5 hamre. Men desværre skal vi ud i noget meta-spøjst noget, hvor karaktererne er bevidste om, at de er skuespillere. Der forekommer desuden også noget “outer space gøgl”, samt en samfundskritisk vinkel (“vi er alle zombier med vores smartphones etc.”). Dette er selvfølgelig Jarmusch’s vision, men det gør desværre, at filmen virker knapt så skarpskåret, og en smule kluntet.

Jeg vil dog stadig anbefale The Dead Don’t Die på det varmeste, den er milevidt bedre end mange af tidens hurtigløber-zombiefilm, og underholdningsværdien er langt hen af vejen i top.                                          

The Dead Don’t Die får: 4 ud af 6
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.