Sygeplejersken

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Sygeplejersken

Instruktør: Kasper Barfoed

År: 2023

Genre: Thriller, spænding, drama

Streamingpremiere: fire afsnit på 45. min, d. 27. april på Netflix

Man behøver ikke altid tage til USA, for at finde inspiration til de skræmmende serier og film, som rent faktisk er foregået i virkeligheden. Miniserien Sygeplejersken på fire afsnit, tager udgangspunkt i virkelige hændelser, som fandt sted på Nykøbing Falster Sygehus, hvor sygeplejersken Christina Aistrup Hansen forgiftede og dræbte en masse mennesker.

Hun blev “kun” dømt for fire drabsforsøg. Men hun mistænkes for at have slået over hundrede mennesker ihjel.

Serien starter i 2012, hvor Arne bliver indlagt. Hans bror (spillet af Dick Kaysø) har smuglet en øl med til ham på hospitalsstuen og skåler over meldingen, at Arne bliver udskrevet ti den næste dag. Men i nattens mulm og mørke, vågner Arne op, mens han bliver forgiftet. Han forlader hospitalssengen dagen efter. I en ligpose.

Efter et par år starter den ny uddannede sygeplejerske Pernille Kurzmann (spillet af Fanny Louise Bernth) på samme (akut)afdeling på Hospitalet. Hun er flyttet med sin datter til den gamle købsstad, så hendes eks kan være mere sammen med hendes far. Pernille er ambitiøs og starter på Hospitalet med håb om det bedste og samtidig lære af sig. Hun bliver sat sammen med den erfarne sygeplejerske, Christina (spillet af Josephine Park) og der går ikke lang tid, før at de bliver udråbt som “the dreamteam” efter en heftig nattevagt, med flere heroiske redninger af patienter i sygesengene. Christina er bramfri og umiddelbar og de to klikker hurtigt sammen. Men efter flere vagter sammen, begynder den uerfarne Pernille at undre sig over hendes mentors metoder og nogle mystiske dødsfald, som ikke kan forklares.

Sygeplejersken er skrevet og instrueret af Kasper Barfoed, som har erfaring med film (bl.a. Sommeren’ 92) og serier (Gidselstagningen og Kastanjemanden). Man kan tydeligt mærke at han har styr på serie-formatet og netop denne erfaring kan man mærke i hele produktionen. Man er kort sagt i de bedste hænder. Det er top underholdende true-crime, og de fire gange femogfyrre minutter glider afsted. Ja, underholdt, mens man næsten helt glemmer at serieren er baseret på virkelige hændelser om en skræmmende sygeplejerske, der dræbte en masse mennesker. Beklager.

Men historien er bare flot fortalt, og godt og troværdigt skrevet. Det bliver løftet gevaldigt op af det fine skuespil, fra bl.a. hovedrolleindehaver Fanny Louise Bernth, som spiller den unge mor og sygeplejerske, Pernille, der prøve at opklare “sagen” om de mange dødsfald på Hospitalet, med sin allierede flirt, Niels (spillet af Peter) Zandersen) som er læge på afdelingen. Vi mærker som publikum tydeligt hendes frustration og magtesløshed, da det langsomt går op for hende, at Christina ikke blot er “stjerne-sygeplejersken” alle beundrer, men også en morder.

For tænk, hvis man selv stod i samme situation: ville man turde stoppe en potentiel morder?

Pernilles situation er nemlig skrøbelig og vi forstår hende og føler med hende som publikum. Hospitalet er det eneste i miles omkreds, og hvorfor skulle hun dog også tage chancen og miste sit arbejde. Tænk, hvis hun nu tog fejl om hendes nye veninde.

Josephine Park, som bl.a. brillerede i Venuseffekten fra 2021, er skræmmende god i rollen som sygeplejersken Christina. Det meste af serien er hun empatisk, charmerende og udstråler selvtillid, så man sympatiserer med hende. Så på et splitsekund kan hun vende det hele på en tallerken og sende et blik i kameraet, så man får kuldegysninger. Væk er tilregneligheden og et egocentreret monster viser sine kløer.

Da rulleteksterne til det fjerde afsnit afsluttede Netflix-serien, havde jeg en følelse af tilfredshed, men samtidig også en hunger efter mere. Det sidste neglebiddende-afsnit føltes en smule forhastet, og der skete meget, som man snildt kunne have fortalt på lidt længere tid. Et kvarter længere ville have gjort underværker.

Samtidig følte jeg også at Barfoed kunne have brugt mere tid på “monsteret” Christina. Var hun bare et egocentreret væsen, der elskede opmærksomhed så meget, så hun konstant opfandt situationer, hvor hun havde mulighed for at shine og bade i rampelysets skær? Eller, lå der simpelthen noget mere bag?

Men pyt, når det samlede resultat stadigvæk er rigtigt godt, og at den samlede vurdering og indtryk af Sygeplejersken er at den kort sagt er den bedste, danske Netflix-serie nogensinde.

Sygeplejersken får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: