Sygeplejersken

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Sygeplejersken

Instruktør: Kasper Barfoed

År: 2023

Genre: Thriller, spænding, drama

Streamingpremiere: fire afsnit på 45. min, d. 27. april på Netflix

Man behøver ikke altid tage til USA, for at finde inspiration til de skræmmende serier og film, som rent faktisk er foregået i virkeligheden. Miniserien Sygeplejersken på fire afsnit, tager udgangspunkt i virkelige hændelser, som fandt sted på Nykøbing Falster Sygehus, hvor sygeplejersken Christina Aistrup Hansen forgiftede og dræbte en masse mennesker.

Hun blev “kun” dømt for fire drabsforsøg. Men hun mistænkes for at have slået over hundrede mennesker ihjel.

Serien starter i 2012, hvor Arne bliver indlagt. Hans bror (spillet af Dick Kaysø) har smuglet en øl med til ham på hospitalsstuen og skåler over meldingen, at Arne bliver udskrevet ti den næste dag. Men i nattens mulm og mørke, vågner Arne op, mens han bliver forgiftet. Han forlader hospitalssengen dagen efter. I en ligpose.

Efter et par år starter den ny uddannede sygeplejerske Pernille Kurzmann (spillet af Fanny Louise Bernth) på samme (akut)afdeling på Hospitalet. Hun er flyttet med sin datter til den gamle købsstad, så hendes eks kan være mere sammen med hendes far. Pernille er ambitiøs og starter på Hospitalet med håb om det bedste og samtidig lære af sig. Hun bliver sat sammen med den erfarne sygeplejerske, Christina (spillet af Josephine Park) og der går ikke lang tid, før at de bliver udråbt som “the dreamteam” efter en heftig nattevagt, med flere heroiske redninger af patienter i sygesengene. Christina er bramfri og umiddelbar og de to klikker hurtigt sammen. Men efter flere vagter sammen, begynder den uerfarne Pernille at undre sig over hendes mentors metoder og nogle mystiske dødsfald, som ikke kan forklares.

Sygeplejersken er skrevet og instrueret af Kasper Barfoed, som har erfaring med film (bl.a. Sommeren’ 92) og serier (Gidselstagningen og Kastanjemanden). Man kan tydeligt mærke at han har styr på serie-formatet og netop denne erfaring kan man mærke i hele produktionen. Man er kort sagt i de bedste hænder. Det er top underholdende true-crime, og de fire gange femogfyrre minutter glider afsted. Ja, underholdt, mens man næsten helt glemmer at serieren er baseret på virkelige hændelser om en skræmmende sygeplejerske, der dræbte en masse mennesker. Beklager.

Men historien er bare flot fortalt, og godt og troværdigt skrevet. Det bliver løftet gevaldigt op af det fine skuespil, fra bl.a. hovedrolleindehaver Fanny Louise Bernth, som spiller den unge mor og sygeplejerske, Pernille, der prøve at opklare “sagen” om de mange dødsfald på Hospitalet, med sin allierede flirt, Niels (spillet af Peter) Zandersen) som er læge på afdelingen. Vi mærker som publikum tydeligt hendes frustration og magtesløshed, da det langsomt går op for hende, at Christina ikke blot er “stjerne-sygeplejersken” alle beundrer, men også en morder.

For tænk, hvis man selv stod i samme situation: ville man turde stoppe en potentiel morder?

Pernilles situation er nemlig skrøbelig og vi forstår hende og føler med hende som publikum. Hospitalet er det eneste i miles omkreds, og hvorfor skulle hun dog også tage chancen og miste sit arbejde. Tænk, hvis hun nu tog fejl om hendes nye veninde.

Josephine Park, som bl.a. brillerede i Venuseffekten fra 2021, er skræmmende god i rollen som sygeplejersken Christina. Det meste af serien er hun empatisk, charmerende og udstråler selvtillid, så man sympatiserer med hende. Så på et splitsekund kan hun vende det hele på en tallerken og sende et blik i kameraet, så man får kuldegysninger. Væk er tilregneligheden og et egocentreret monster viser sine kløer.

Da rulleteksterne til det fjerde afsnit afsluttede Netflix-serien, havde jeg en følelse af tilfredshed, men samtidig også en hunger efter mere. Det sidste neglebiddende-afsnit føltes en smule forhastet, og der skete meget, som man snildt kunne have fortalt på lidt længere tid. Et kvarter længere ville have gjort underværker.

Samtidig følte jeg også at Barfoed kunne have brugt mere tid på “monsteret” Christina. Var hun bare et egocentreret væsen, der elskede opmærksomhed så meget, så hun konstant opfandt situationer, hvor hun havde mulighed for at shine og bade i rampelysets skær? Eller, lå der simpelthen noget mere bag?

Men pyt, når det samlede resultat stadigvæk er rigtigt godt, og at den samlede vurdering og indtryk af Sygeplejersken er at den kort sagt er den bedste, danske Netflix-serie nogensinde.

Sygeplejersken får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.