Steven Spielberg Top 10

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Han er én af filmhistoriens mest indflydelsesrige instruktører. Han har kreeret uforglemmelige filmoplevelser på det store lærred. Han er the one and only, Steven Spielberg. Han var med til at sætte sit præg på fænomenet “blockbuster-film” (den økonomisk succesrige spillefilm), og i 1975 fik han sit store kommercielle gennembrud med “Dødens Gab” som sprængte alle rammer.

Nogle instruktører mestrer få genrer. Spielberg mestrer dem alle.

Måske en voldsom overdrivelse, men manden har siden sin første spillefilm, “Duellen” fra 1971, bevist at han kan noget andre ikke kan. Han kan sit håndværk og uanset hvilken genre han begiver sig ud i, kan han sit kram til perfektion.

Som barn af 80’erne voksede jeg op med Spielberg og bl.a. “E.T “(1982) og Indiana-Jones-filmene, gjorde stort indtryk på mig. En historiefortæller som ingen anden. Han havde en måde at blande det alvorlige og det barnlige, så alle kunne finde noget i hans film at holde af.

Den kære filmmand er dog også blevet kendt for hans svælgen til overdrevet emotionelt patos og det patetiske i måden han har udnyttet filmmediet med violinspil og slow motion-sekvenser. Film som “War Horse” (2011) og “Terminalen” (2004) hvor man som tilskuer nærmest blev slået i hovedet med budskabet: nu skal du fandme føle noget!

Og er Steven Spielberg ikke bare bedst når han hiver sit indre legebarn frem, i stedet for når han skal være åh-så-voksen og lave alvorlige snakke-film?

Jeg har prøvet at lave en top 10 over mesterinstruktørens allebedste film. En blanding af både, sjove, spændende, alvorlige, uhyggelige, tankevækkende, udfordrende og hyggelige film, som (måske) definerer hvem Spielberg egentlig er.

10. Nærkontakt af Tredie Grad (1977) http://www.imdb.com/title/tt0075860/

Efter succesen med “Dødens Gab” lavede Spielberg en sci-fi-film som stadig den dag holder. Historien om familiefaren Roy som dropper familien for at jagte en ufo, er med gudesmuk fotografering, stærkt skuespil og en aldeles spændende historie og blandt instruktørens bedste.

9. Minority Report (2002) http://www.imdb.com/title/tt0181689/

Endnu en science fiction-film, og endnu et bevis på at Spielberg mestrer denne genre. I justisministeriets pre-crime enhed arbejder John Anderton (Tom Cruise) som chef. De kan forudse forbrydelser allerede inden de er begået. Den vilde jagt går da Anderton bliver anklaget for et kommende mord. Samarbejdet mellem Cruise og Spielberg holder hundrede!

8. Indiana Jones Og Det Sidste Korstog (1989) http://www.imdb.com/title/tt0097576/

Hvilken fabelagtig afslutning på en fantastisk trilogi. Intet ord om Indiana Jones 4, (den tæller ikke!). Indiana Jones’ far bliver kidnappet af nazister og samtidig kommer han på sporet af Den Hellige Gral. Spielberg mestrer som få den svære balance mellem action, humor og den følelsesmæssige dimension. Her snakker jeg fader-søn-tematikken mellem Indiana Jones (Harison Ford) og hans far (Sean Connery).

7. Dødens Gab (1975) http://www.imdb.com/title/tt0073195/

Den ultimative haj-film. En klassiker. Filmen om de lille ferieby Amity i New England der bliver angrebet af en glubsk haj. Bormesteren, politibetjenten og den lokale fiskers jagt på det hvide monster. Det er en suspense-film der tager kegler. Selvom vi ikke ser hajen før i slutningen af filmen, ved vi den er der.  Og hver gang hvidhajen er nær, hører vi det legendariske stykke musik komponeret af John Williams. Speilberg demonstrerer sine evner til at lave spændingsfilm som var han en ung Alfred Hitchcock. Enestående!

6. Jurassic Park (1993) http://www.imdb.com/title/tt0107290/

På dette tidspunkt havde Spielberg allerede etableret sig som en big-shot- instruktør i Hollywood. Men hans stjerne blev endnu større med Jurassic Park. Rigmanden John Hammond (Richard Attenborough) etablerer en forlystelsespark  på en fjern ø hvor han har genskabt dinosaurer. Alt går selvfølgelig galt lige inden parken skal åbne. En super underholdende, spændende og flot blockbuster og samtidig en vred pegefinger der siger: don’t fuck with nature!

5. E.T (1982) http://www.imdb.com/title/tt0083866/

“E.T. phone home”. Endnu en magisk omgang sci-fi, som til oscarshowet i 83′ burde have vundet for bedste film. Historien om drengen Elliott der får kontakt til det fredelige rumvæsen står den dag i dag, lige så stærkt som den gjorde dengang. Et umage makkerpar, deres venskab og deres flugt fra regeringens videnskabsmænd, er noget af det mest rørende Spielberg har lavet. Den ville måske have faldet til jorden af violin og sødsuppe i andres instruktørers hænder. Men Spielberg behersker sig og laver et eventyr af dimensioner!

4. Indiana Jones Og Jagtens På Den Forsvundne Skat (1981) http://www.imdb.com/title/tt0082971/

Alene åbningscenen hvor Indiana Jones bytter den forsvundne skat ud med en pose af samme vægt, og efterfølgende løber for livet, er én af de mest legendariske scener i filmhistorien. Men sådan er det jo med Steven Spielberg. Han skaber uforglemmelige karakterer, universer og historier der lever videre for altid! Og Indys kamp mod nazisterne i den første Indiana Jones-film er én af Spielbergs allerbedste!

3. Duellen (1971) http://www.imdb.com/title/tt0067023/

Inden Spielberg blev en superstjerne-instruktør, instruerede han tv-filmen fra 71′ om en mand der overhaler en lastbil og hans kamp for at slippe væk fra den efterfølgende. Med et lille budget lavede Speilberg en kat-efter-musen-film med en form for dybere psykologiske tanker bag. Endnu engang beviser sit talent indenfor suspense. En meget undervurderet film!

2. Saving Private Ryan (1998) http://www.imdb.com/title/tt0120815/

Endnu en åbningscene som går direkte over i filmhistorien: Tusindvis af amerikanske soldater går i land på Normandiet. Kuglerne flyver og Spielbergs budskab “krig er helvede på jord” kunne ikke være beskrevet mere korrekt. Det der gør denne film til én af instruktørens allerbedste er den rå realisme og følelsen af at være der selv. John Williams’ musik er for en gangs skyld gemt i baggrunden og lader historien om John Miller og hans mænds søgen efter soldat James Ryan stå skarpt forrest. Kort fortalt er det ikke blot én af Spielbergs bedste film, men samtidig også én af filmhistoriens bedste krigsfilm.

  1. Schindlers Liste (1993) http://www.imdb.com/title/tt0108052/

IMDB’s brugere er ikke i tvivl. Her er tale om én af verdens bedste film. Jeg kan kun give dem ret. Her er tale om filmen som mange anså hvor Spielberg blev voksen. Fortællingen om den tyske forretningsmand Oscar Schindler, der reddede 1100 jøder under 2. verdenskrig, er en mesterlig fortælling om et spinkelt håb i en tragisk verden. Liam Neeson har sit livs rolle som den sympatiske Schindler. Ligeså med Ralph Fiennes, der har den ultimative skurkerolle som den psykopatiske nazikaptajn, Amon Goeth. Billedsiden er blændende og imponerende, og at filmen foregår i sort/hvid (på nær en enkelt magisk scene med en pige i rødt!), gør det hele til en særlig, æstetisk oplevelse. Spielbergs bedste film. Simpelthen.

 

 

 

Seneste

Jurassic Park

Nicolai har denne gang anmeldt Steven Spielbergs uddødlige klassiker, Jurassic Park og den holder fortsat virkelig smukt og har bestemt ikke tabt noget glans, siden den udkom for 31 år siden

Keanu Reeves’ Fem Bedste Roller

En ydmyg verdensstjerne runder et meget skarpt hjørne og derfor skal hans fejres med en liste som hylder hans største bedrifter på det store lærred.
René Buchtrup giver her et bud på Keanu Reeves allerbedste roller på film.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Fall Guy

Moviemaniac anmelder 4k-film er tilbage og denne gang ser René nærmere på actionkomedien, The Fall Guy, med altid seværdige Ryan Gosling og Emma Blunt i hovedrollerne!

Alien: Romulus

Den nye Alien-film, Romulus, låner fra sine forbilleder, men er alligevel sin egen.
Den er skabt til at ses i biografen, hvor “ingen kan høre dig skrige”…
René Buchtrup anmelder ret så begejstret Alien: Romulus.

Begærets Dunkle Mål

Louis har kastet sig over en af det tyvende århundredes mest markante filmskikkelser, nemlig Luis Buñuel og har denne gang set den sidste af hans film, nemlig det surrealistiske mesterværk Begærets Dunkle Mål fra 1977.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Chinatown

“Forget Jake. It’s Chinatown”.
René anmelder klassikeren fra 1974 på ultra 4k blu-ray. Og sørme om den ikke står knivskarpere end nogensinde før! Se hele anmeldelsen, fra YouTube, lige her:

Trap

M. Night Shyamalan er tilbage… denne gang med en rendyrket konceptfilm, om en seriemorder, som skal flygte fra et spillested…
Josh Hartnett har sin bedste rolle i mange år og han er grunden til at filmen er seværdig.
René Buchtrup anmelder thrilleren Trap lige her:

Personal Best

I disse OL-dage, har Nicolai simpelthen anmeldt en film om både olympisk sport, om at kvalificere sig til OL og om konkurrere mod venner, der også vil kvalificere sig til OL.

Personal Best, er en særlig film, fordi den både tager sin sport virkelig seriøst og formår at fortælle et rørende og komplekst karakterdrama, mellem det, som er omtrent lige så spændende at være vidne til.