Skyggen I Mit Øje

René

René

Originaltitel: Skyggen I Mit Øje

Instruktør: Ole Bornedal

År: 2021

Genre: Krig, drama

Biografpremiere: d. 28. oktober 2021

Den til tider udskældte instruktør, Ole Bornedal, har altid været en interessant og spændende instruktør i min optik.

Selvom han med årene er blevet bedre/værre (det er en smagssag) til at kreere store film med meget store armbevægelser, som en Jesus-lignende skikkelse, med så mange tårer trillende ned af sine skuespilleres kinder og med så meget violin på lydsiden, at selveste Spielberg ville råbe: Ej, så stopper du sateme, Ole!”

Efter den svulstige og voldsomme, men flade DR-fadæse, tv-serien 1864, har Bornedal prøvet kræfter med en folkekomedie (Dræberne Fra Nibe) og en biografisk fortælling om John Mogensen (Så Længe Jeg Lever).

Nu er han tilbage med et drama, som også tager fat i en fortælling fra det virkelige liv, nemlig om den skingresvangre fejlbombning af Den Franske Skole i København.

En tragedie, som den dag i dag mindes med en stor statue tæt på hvor det hele skete. 86 børn og 18 voksne mistede livet i denne tragedie. Men hvordan kunne sådan noget ske? Og hvorfor er det ikke en fortælling, som vi har hørt mere om i lille Danmark?

Britiske Royal Air Force har under krigen set sig for at eliminere Gestapos hovedkvarter, Shellhuset. Men da et fly styrter ned tæt på og røgen skaber forvirring, ender de med at tro, at målet er der hvor røgen er. Den Franske Skole, som var et nonnekloster, blev ofre for en tragedie, som ingen havde forudset.

Men vores fortælling starter et sted i Jylland lidt tid inden. En dreng, ved navn Henry, kører glad gennem landskabet med en bakke æg på sin cykel. Han bliver vidne til en massakre på et håndfulds bryllupsgæster og en chauffør, som briterne fra luften fejlagtigt tror er nazister. Traumatiserede Henry nægter dernæst at tale og bliver bange for åbne pladser og den åbne himmel, da han er bange for at et fly (igen) skal komme og bringe nød og ødelæggelse til. Snart bliver han sendt til sin moster i København. Der er jo ikke så megen himmel, så at sige.

Vi bliver også præsenteret for den unge og skrøbelige nonne, Søster Teresa (en intens præstation af Ole Bornedals datter, Fanny Bornedal), som ikke kan finde Gud. Hun straffer sig selv med pisk, så han måske får øjnene op for hende. Hun møder tilfældigt “hiposvinet” Frededrik eller Djævlen, som hun kalder ham, (Alex Høgh Andersen), og alligevel ender de med at falde for hinanden.

Samtidig skal vi også introduceres for Shellhuset (og deres forhørsteknikker) og de fanger, som sidder fanget under det tag, som Royal Air Force har tænkt sig at bombe. For efter en god times tid i filmen, stiger spændingen i filmen for alvor, mens vi følger de britiske flyvemaskiner komme nærmere deres destination.

Ole Bornedal vil gerne meget på kort tid, og det meste lykkedes faktisk for ham. Vi når aldrig rigtig i dybden på nogle af karaktererne og dygtige skuespillere som bl.a. Danica Curcic og Susse Wold, bliver små brikker i det store puslespil. Der, hvor filmen for alvor gør indtryk, er i selskab med de tre børn, Henry, Rigmor og Eva (spillet af Bertram Bisgaard Enevoldsen, Ester Birch og Ella Josephine Lund Nilsson) som for alvor bliver filmens store hjerte, inden det tragiske bombement af skolen. De spiller kort sagt fantastisk og det er en fornøjelse at følge dem i en tur til bageren (bagerjomfruen, de kalder Flodhesten) og hendes “forgiftede” boller, som de “renser” i kirkens døbefond.

Samtidig bygger Bornedal flot og medrivende op til finalen, hvor det hjerteskærende sker. Det er imponerende lavet, som taget ud af en dyr Hollywood-produktion. Man føler man er midt i helvedes baggård selv, og jeg kunne ikke undgå at blive rørt, da de mange desperate forældre til børnene, uvisse om de er levende eller døde, venter med følelserne udenpå tøjet.

Men Bornedal kunne sagtens have brugt mere tid til persongalleriet, så vi for alvor kan føle med karakterne. Samtidig er det ved at kamme lidt over i slutningen med de mange tårer og på lydsiden, hvor violinerne for alvor bliver brugt. Spielberg ville nok mene, at Bornedal klarer skærene fint, og det samlede resultat et ikke til at tage fejl af: et flot og rørende krigsdrama, som man da umuligt kan andet end af blive, en smule, ramt af.

Skyggen I Mit Øje får 4/6 hamre:

🔨🔨🔨🔨

Seneste

Jim Sheridan´s fem bedste film

Når den irske mester folder sig ud, så er der filmmagi til os.
Jim Sheridan laver nogle helt fænomenale film. Her er hans fem bedste

House Of Gucci

Gucci-filmen er som en frossen pizzasnegl, som gerne vil sælge sig selv som en bid af Italien. Men det er desværre langt fra tilfældet her. Et melodrama som aldrig bliver spændende, med masser af fjollerier, som aldrig bliver sjove.

Khorshid (Solens Børn)

Fantastisk film om børnearbejdere i Teheran´s barske gader.
Majid Majidi sætter et flot og vigtigt fokus på børns vilkår verden over, og han rammer en realistisk og rørende tone, uden at blive oversentimental.

Titane

Nicolai har denne gang anmeldt Titane, der er årets vinder af den gyldne palme ved Cannes-filmfestivalen.
I flg. hans anmeldelse, er der tale om et af dette års vildeste og mest unikke film, som nok ikke er for alle, men som dog kan give en stor oplevelse.

De Bedste Edgar Wright-film

Filmnørden Edgar Wright er en ener i britisk film. Hans mix mellem hverdagskomik og det vilde og voldsomme, har skabt en stor fanskare.
Her får i René Buchtrups bud på hans tre bedste film.

Jurassic Park

En milepæl i filmhistorien, et stykke filmmagi, signeret Steven Spielberg.
Jurassic Park viser alt det han kan, og gør bedst.
Nyd et godt gensyn, folkens

Venuseffekten

Nicolai har denne gang anmeldt et godt bud på årets bedste danske film, nemlig Venuseffekten, som er noget så sjældent som en sanselig film, der handler lige så meget om vigtigheden ved kærlighed til andre som kærlighed til en selv.

Shang-Chi and The Legend Of The Ten Rings

Den seneste MCU-film til hjemmebiografen, kan bryste sig af at være én af de bedste! Der er dømt æstetik som klassikeren Tiger I Spring og så byder den på én af de bedste og mest nuancerede filmskurke.
Shang-Chi er en stor anbefaling herfra!