Servant – sæson 1 (streaming anmeldelse)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Servant
Instruktør: M. Night Shyamalan m.f.
Produktionsår: 2019
Genre: Gyser
Anmeldt af: Jacob Faurholt

af Jacob Faurholt

Da jeg først hørte at Apple+ ville lancere deres nye streamingtjeneste med bl.a. en gyserserie af ingen ringere end M. Night Shyamalan, var jeg lige ved at falde ned af stolen af begejstring. Til trods for et par misere, er jeg stadig på “hold-Shyamalan”, og jeg elsker de komplette universer han har præsenteret os for i film som The Sixth Sense, Unbreakable, Signs, og ikke mindst mesterværket The Village. Jeg er derfor også svært taknemmelig for hans comeback, først med den undervurderede gyser The Visit, og så selvfølgelig Unbreakable-opfølgerne Split og Glass.

Så alene på grund af Servant tegnede jeg mig et abonnement på Apples ellers noget “tynde”, og ikke særlig brugervenlige streamingtjeneste (ingen mulighed for Chromecast!).

Servant er i høj grad præsenteret som en Shyamalan-serie, og jeg måtte hurtigt erkende, at dette er at presse citronen. Manden er producer, og har kun instrueret et par afsnit i denne første sæson. Heldigvis blev skuffelsen over dette hurtigt erstattet med begejstring. Med Servant har vi nemlig fået en særdeles gedigen, stemningsfuld, og ganske creepy gyser i serieformat.

Servant er ikke slået stort op, som eksempelvis den ellers fremragende The Haunting of Hill House. Afsnittene vare omkring 30 minutter, og der er tale om et jordbundet gys i intime rammer, som vinder på stemning, gysende flotte billeder, og fremragende skuespil. Hvis man er til effektmageri og jump scares, skal man lede andetsteds.

Kort fortalt handler Servant om det velstillede par Dorothy og Sean Turner, som hyre en barnepige til at passe en meget livagtig dukke. Der er tale om en erstatnings-dukke, som man har anskaffet sig, da Dorothy er i en form for psykose efter tabet af sit rigtige barn. Udover dette er der ikke nogen grund til at spoile mere, men der er på indlysende vis lagt op til gys og gru. På papiret lyder dette ikke synderligt originalt, men der er altså ikke tale om en ny Annabelle / ond dukkefilm, og heldigvis for det. Servant går i højere grad psykologisk til værks, og vi vikles på grundig vis ind i familien Turners spind af løgne, og så er der altså også noget mystisk med den barnepige (!)

Som nævnt er det en stemningsfuld serie, ikke mindst grundet den fermt eksekverede billed- og lydside, samt Turner-familiens fashionable og betragteligt store villa. Sidstnævnte en perfekt location for et intim-gys. Skuespillet er desuden i top. Lauren Ambrose (Six Feet Under) spiller Dorothy, og udtrykker en god blanding af skrøbelig mor og febrilsk karrierekvinde, og Toby Kebbell (Ser du månen, Daniel) som hendes eksperimenterende gourmetkok-mand (og klippe på slingrekurs), spiller også til UG. Det er dog Rupert Grint (Ron Weasley fra Harry Potter!) som gør størst indtryk. Han er sublim som Dorothy’s bror, en broget succesfuld fyr, som sammen med Sean Turner, prøver at holde sammen på hele maskerade-spillet.    

Så hvis man er til et flot og stemningsfuldt kvalitets-gys, et gys som tager sig tid, og ikke forfalder til billige jump scares og tvivlsomme effekter, er Servant som en våd drøm. Jeg glæder mig i hvert fald allerede til den annoncerede sæson 2. 

Servant får 5 ud af 6
🔨🔨🔨 🔨🔨   

Seneste

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.

Gode actionfilm med rating under 6,0 på IMDB

Rating på IMDB? A’ hva?! Hvis du heller ikke aner hvad der menes her, så kan du blive klogere på hvad en god rating er, og måske blive introduceret til en actionfilm eller to, du ikke vidste eksisterede…

Årets Film 2022 (Andreas Top 10)

Et helt vildt godt filmår skal koges ned til en Top 10…
Det har været en næsten umulig opgave, for mange af mine boblere, har virkelig fortjent at være med.