Servant – sæson 1 (streaming anmeldelse)

Jacob Faurholt

Jacob Faurholt

Originaltitel: Servant
Instruktør: M. Night Shyamalan m.f.
Produktionsår: 2019
Genre: Gyser
Anmeldt af: Jacob Faurholt

af Jacob Faurholt

Da jeg først hørte at Apple+ ville lancere deres nye streamingtjeneste med bl.a. en gyserserie af ingen ringere end M. Night Shyamalan, var jeg lige ved at falde ned af stolen af begejstring. Til trods for et par misere, er jeg stadig på “hold-Shyamalan”, og jeg elsker de komplette universer han har præsenteret os for i film som The Sixth Sense, Unbreakable, Signs, og ikke mindst mesterværket The Village. Jeg er derfor også svært taknemmelig for hans comeback, først med den undervurderede gyser The Visit, og så selvfølgelig Unbreakable-opfølgerne Split og Glass.

Så alene på grund af Servant tegnede jeg mig et abonnement på Apples ellers noget “tynde”, og ikke særlig brugervenlige streamingtjeneste (ingen mulighed for Chromecast!).

Servant er i høj grad præsenteret som en Shyamalan-serie, og jeg måtte hurtigt erkende, at dette er at presse citronen. Manden er producer, og har kun instrueret et par afsnit i denne første sæson. Heldigvis blev skuffelsen over dette hurtigt erstattet med begejstring. Med Servant har vi nemlig fået en særdeles gedigen, stemningsfuld, og ganske creepy gyser i serieformat.

Servant er ikke slået stort op, som eksempelvis den ellers fremragende The Haunting of Hill House. Afsnittene vare omkring 30 minutter, og der er tale om et jordbundet gys i intime rammer, som vinder på stemning, gysende flotte billeder, og fremragende skuespil. Hvis man er til effektmageri og jump scares, skal man lede andetsteds.

Kort fortalt handler Servant om det velstillede par Dorothy og Sean Turner, som hyre en barnepige til at passe en meget livagtig dukke. Der er tale om en erstatnings-dukke, som man har anskaffet sig, da Dorothy er i en form for psykose efter tabet af sit rigtige barn. Udover dette er der ikke nogen grund til at spoile mere, men der er på indlysende vis lagt op til gys og gru. På papiret lyder dette ikke synderligt originalt, men der er altså ikke tale om en ny Annabelle / ond dukkefilm, og heldigvis for det. Servant går i højere grad psykologisk til værks, og vi vikles på grundig vis ind i familien Turners spind af løgne, og så er der altså også noget mystisk med den barnepige (!)

Som nævnt er det en stemningsfuld serie, ikke mindst grundet den fermt eksekverede billed- og lydside, samt Turner-familiens fashionable og betragteligt store villa. Sidstnævnte en perfekt location for et intim-gys. Skuespillet er desuden i top. Lauren Ambrose (Six Feet Under) spiller Dorothy, og udtrykker en god blanding af skrøbelig mor og febrilsk karrierekvinde, og Toby Kebbell (Ser du månen, Daniel) som hendes eksperimenterende gourmetkok-mand (og klippe på slingrekurs), spiller også til UG. Det er dog Rupert Grint (Ron Weasley fra Harry Potter!) som gør størst indtryk. Han er sublim som Dorothy’s bror, en broget succesfuld fyr, som sammen med Sean Turner, prøver at holde sammen på hele maskerade-spillet.    

Så hvis man er til et flot og stemningsfuldt kvalitets-gys, et gys som tager sig tid, og ikke forfalder til billige jump scares og tvivlsomme effekter, er Servant som en våd drøm. Jeg glæder mig i hvert fald allerede til den annoncerede sæson 2. 

Servant får 5 ud af 6
🔨🔨🔨 🔨🔨   

Seneste

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!

Cha Cha Real Smooth

Nicolai har denne gang anmeldt et hjertevarmt og smukt drama om vigtigheden ved at være der for andre og skabe lys og glæde i en hverdag som måske ikke har særlig meget af det.

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 3

Afslutningen på listen over de bedste gangsterfilm nogensinde. 7 eminente og stærke værker, der hæver sig over de resterende på listen. Det er bestemt ikke uden grund af både Francis Ford Coppola og Martin Scorsese begge har to film i toppen..

De Bedste Gangsterfilm Top 21 del 2

Anden del af Andreas’ og Renés ultimative gangsterliste, går et par spadestik dybere og viser flere desperate mænd i nogle desperate situationer…