Pusher

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Originaltitel: Pusher
Instruktør: Nicholas Winding Refn
År: 1996
Genre: Drama/Socialrealisme

Franke, min ven”

Jeg tror ikke nogen dansk film har sparket døren ind med samme kraft, som Pusher gjorde det i 1996.

Frank’s totale deroute i det københavnske narkomiljø, tog fuldstændig røven på filmdanmark.

Det er en virkelig ubehagelig film, med en utilsløret rå vinkel på livet i  narkomiljøet.

Den er ekstremt voldelig, og fuldstændig realistisk i sin fremstilling af dette.

Bedste venner bli’r til fjender på et splitsekund, og brutal afstraffelse bli’r gangbar mønt – det giver “respekt”, det giver frygt!

Handlingen kort fortalt:

Frank er pusher for dealeren Milo – en fuldstændig suveræn Zlatko Buric, der beviser at han kan andet end at spille lallende idiot i Tuborg-reklamer!

Han ender i kæmpe gæld til den skruppelløse serbiske bagmand pga. en stikker.

Derfra er der én vej, og det er ned!

Med Milo’s gangstere og politiet i hælene må Frank tage en tur rundt i København for at skaffe de mange penge.

Jeg skal have dine penge, og din dope!”

Castet – hvor også Laura Drasbæk virkelig er suveræn – spiller røven ud af bukserne, men Kim Bodnia er ekstraordinært god i rollen som Frank!

Han har den helt rigtige udstråling og karisma, samt fysiske fremtoning , der gør ham så realistisk og skræmmende. Hans fremstilling af Franks levende mareridt er så vanvittigt godt spillet. Jeg savner ord… Jeg kan ikke rigtigt komme på noget bedre end Kim Bodnia. Vi skal frem til Thomas Vinterberg’s Festen, og Thomas Bo Larsen’s præstation i den, for at finde en der matcher Bodnias intensitet.

Pusher er udover de mange gode præstationer, filmens manuskript og Refn’s instruktion, også en rigtig god miljøskildring af Nordvestkvarteret, og den rå underverden der.

Filmens soundtrack er eminent skruet sammen af guitarguden Peter Peter Schneidernan, og står som et råt omsvøb og akkompagnement til filmens handling.

Hvis du ikke er helt overbevist om filmens kvaliteter, så bør Kim Bodnia’s ansigtsmimik i filmens sidste scene endegyldigt overbevise dig.

Det blik, det kropssprog, det siger ALT!

Et menneskes undergang…

Jeg er ikke luder!

…………….jeg er champagnepige”

Pusher får 6 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.