Nobody

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Nobody. Instruktør: Ilya Naishuller. År: 2021. Genre: Action. Biografpremiere: d. 20. maj 2021.

Det starter og slutter med gennembanket i et afhøringslokale. Han har en smøg i kæften og en kattekilling og en dåse tun i jakkelommen. Da han bliver spurgt, om hvem fanden han egentlig er, svarer han køligt: nobody.

Dernæst ser vi selv samme mand og hans trivielle hverdag. I løbet få minutter går vi fra mandag til søndag, med de samme kedelige rutiner (morgenmad, busture, arbejde…) og jo hurtigere og mere intens klipningen bliver, desto bedre forstår vi, hvor meget manden er frustreret over denne hverdag. Han hedder Hutch Mansell og viser ikke mange følelser, selvom man kan mærke, at noget ulmer i ham. At han ikke engang har noget intimitet med hans yndige kone (spillet af Connie Nielsen) og at hans ældste søn ikke rigtig har nogen interesse i ham, nager ham virkeligt. Men han gør ikke noget ved det.

Det bliver slet ikke bedre, da to maskerede skikkelser en tilfældig nat bryder ind i deres hus. Hutch tager det roligt. Han vil bare gerne have forbryderne ud af hans hus og ud af hans liv. Da hans søn overfalder den ene af dem, og Hutch står med en hævet golfkølle, har han to valg: enten at redde sønnen, og banke de maskerede banditter sønder og sammen. Eller at fortælle sønnen, at han skal tage det roligt, og lade de to skikkelser komme afsted med hans ur og de få kontanter de har fået ud af byttet.

Han vælger den sidste løsning.

Efterfølgende ryster hans søn og kone af ham, og hans søde, yndige datter kan ikke finde sit missekattearmbånd. Det var dråben. Nu har Hucth fået nok. Nu vil han hævne sig…

Der skal ikke meget IQ til at regne ud, at den pæne og flinke mand snart viser sit sande jeg, og deler tørre tæsk ud til højre og venstre. En bustur, gennem et skummelt nabolag og en masse russiske machomænd, ender op i en stor omgang bøllebank. En ekstrem voldsfest, som minder om løjer, der kunne finde sted i John Wick-universet. Blodet sprøjter, lemmer brækkes og man klapper i sine små hænder over at retfærdigheden sker.

Snart er Hutch eftersøgt af en hele den russiske mafia, med en bindegal mand i front, som vil hævne sin hospitalsliggende bror.

Selvfølgelig har den pæne og flinke slipsemand en spændende og ukendt fortid som snigmorder. Dette gælder også hans far (en herligt sprudlende Christhoper Llyod, bedste kendt som Doc fra Tilbage Til Fremtiden-filmene) og hans bror (Rapperen RZA), som i den grad ved hvordan man skal håndtere et skydevåben.

Vi bliver desværre ikke særligt kloge på Hutch’ hemmelige fortid. Og endnu mindre på hans families reaktion over den store omvæltning i deres liv. For det hele går stærkt, og transformationen fra good guy til bad guy føles som noget den russiske instruktør bag filmen, Ilya Naishuller ikke just har tænkt synderligt meget over, og egentlig blot er tilfreds med al den fede action han også vil servere.

Men, men, men. Bod Odenkirk (Saul Goodman i Better Call Saul-serien) er suveræn i rollen som Hutch Mansell. Han er troværdig både den kedelige papirsnusser, og ligeså som iskold actionman. Sammen med Derek Kolstads manuskript formår han med alvor og humor at skabe en karakter, man griner med, hepper med og bliver draget af.

Den eksplosive finale er et voldsorgie uden lige, og fans af overdreven action, vil juble og hoppe i sædet af bare begejstring. Det er et herligt miks af Bad Boys, Hot Fuzz, Shoot ‘Em Up, Rambo og så selvfølgelig, John Wick. Det lyder da meget fedt. Gør det ikke?

Nobody får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Retribution

Endnu en film med en mand med “A Very Particular Set of Skills”?
Næh, her er han bare kedelig og almindelig bankmand, og Retribution med Liam Neeson bag rettet, er bare ligegyldig og hurtig glemt.

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.