Nicolas Cages 10 bedste film

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Ja, det er er noget af en udfordring jeg har givet mig selv, hva? 🙂

De fleste forbinder ham måske mest med GIF-filer (stop-motion video, med eller uden tekst) på nettet, hvor han overspiller en latterlig og overdrevet grimasse der ikke burde passe. Men manden der de seneste par år har sagt ja til ALT for mange katastrofalt dårlige film, er faktisk en rigtig dygtig skuespiller.

Jamen, det er han altså. Og dette beviser denne liste.

Selvom de fleste film han medvirker i, udkommer direkte på streaming og dvd, har han tidligere været én af Hollywoods finest. I 80’erne fik han sit gennembrud med filmene “Da Peggy Sue Blev Gift” (1986) og “Arizona Junior” (1987), og i 90’erne legede han actionstjerne, bl.a. med filmene “The Rock” (1996) og “Con Air” (1997), lige inden han fik en oscar (jo, den er go’ nok) med hans fabelagtige portræt af en dranker der ta’r til Vegas for at drikke sig selv ihjel. “Leaving Las Vegas” fra 1995 er en virkelig god film og ligger selvfølgelig højt på denne Nic Cage-liste.

Jeg er virkelig glad for Nicolas Cage. Måske fordi jeg er vokset op med hans actionfilm gennem 90’erne og og bliver nostalgisk bare jeg hører hans navn. Måske fordi han bare er en dygtig og alsidig skuespiller. Hvis han gider være det! For i nogle film overspiller han som ind i helvede og andre gange kan man se han prøver sit bedste, men er havnet i en filmproduktion INGEN kan redde.

Leo kunne heller ikke redde Titanic for at synke, vel?

Jeg prøver at ryste de afskyelige film som “Knowing” fra 2009 (ad, hvor en klamrian), “Next” fra 2007 (fy for pyffer) og ikke mindst, “Bangekok Dangerous” fra 2008 (føj hvor en klam hørmer) ad mig og fokusere på Cage når det lykkes.

Her kommer min TOP 10 over NIcolas Cages allerbedste film:

10. Face/Off (1997) https://www.imdb.com/title/tt0119094/

Hvis man lavede filmen idag om to mænd (en kriminel og en FBI-agent) der bytter ansigt, ende som en tåbelig b-film. Men i de glade 90’ere var det Nicolas Cage og John Travolta der gav den fuld skrue med smokin’ guns og duer i slow motion, MASSER af slow-motion! For når John Woo instruerer, er due-æstetikken i højsædet. Cage har masser af god energi som både good og bad guy og selvom films præmis er fjollet, gi’r det hele mirakuløst mening alligevel. Næsten da hvert fald 🙂 Uanset hvad, er det en djævelsk underholdende film.

Bedste øjeblik: Da John Travolta flirter gevaldigt og danser op af sin “teenagedatter” og synger Papa’s gotta brand new bage.

9. Bad Lieutetant: Port of Call New Orleans (2009) https://www.imdb.com/title/tt1095217/

Denne film er fucked up. Så er det sagt. Den er fuldstændig langt ude. Men det er til gengæld det der gør filmen virkelig fed. At den går hele vejen. Instruktør Werner Herzog giver Nic Cage al den plads han har brug for i rollen som betjenten Terence McDonagh der vælter sig i stoffer, så han ikke kan holde styr på virkeligheden. Filmen er som et syretrip og det er imponerende at følge en mand der i sin tågede og beduggede tilstand kæmper mod sine indre dæmoner, stadig hungrer efter retfærdighed efter et brutalt mord.

Bedste øjeblik: McDonaghs ufatteligt mange syretrip; bl.a en scene hvor han fuldstændigt blæst og skæv pludseligt begynder at se dansende spøgelser og hidsige leguaner.

8. Con Air (1997) https://www.imdb.com/title/tt0118880/

Jeg havde engang en veninde som havde det svært ved hendes daværende kæreste. Bl.a fordi hans yndlingsfilm var “Con Air”. Tja, det er måske ikke et blændende mesterværk der topper samtlige lister over alletiders bedste film, men mindre kan da også gøre det 🙂 Et fly med straffefanger bliver kapret og Cameron Croe (Cage) der skal afsone 8 år, må pludselig afklapse the bad guys, bl.a. stjernepsykopaten Cyrus The Virus (dejligt slesk spillet af John Malkovich). Måske ikke Cages bedste rolle, men en film der har luft under vingerne (hø hø, beklager) og som er medrivende fra start til slut.

Bedste øjeblik: Det store fangefly lander med nød og næppe (og en truende Cyrus The Virus med en pistol i hånden) midt i Las Vegas gader.

7. The Rock (1996) https://www.imdb.com/title/tt0117500/

Michael Bays bedste film gennem tiderne og én af de bedste actionfilm fra 90’erne. Måske ikke en film som vil blive husket for Cages præstation (selvom han gør det udmærket som den kemiske våbenekspert, Stanley Goodspeed) men mere den klaustrofobiske stemning på Alcatraz-fængslet og selvfølgelig Sean Connery som eks-fangen John Patrick Mason som er fængslende (beklager) og har så meget karisma, at han overstråler alle i filmen, også Ed Harris som altid er seværdig som skurk!

Bedste øjeblik: Introduktionen af John Patrick Mason (Connery) med langt fedtet hår, da han bliver hentet i sin fængselscelle og på et flyv (alt sammen i cool Michael Bay slow motion 🙂 )

6. Lord Of War (2005) https://www.imdb.com/title/tt0399295/

i 2005 var Cage med i den sølle “The Weather Man” der blot føltes ligegyldig. Til gengæld brillerede han i den overraskende begavede og bidske film om våbenhandel “Lord Of War”. Cage spiller hovedrollen som en ukrainsk-amerikansk våbenhandler, der starter med småhandler under Den Kolde Krig, men bliver styrtende rig på at handle med eks-sovjetiske våben efter murens fald. Våbenhandel har selvfølgelig alvorlige konsekvenser og instruktør Andrew Niccol er har lavet en bidsk samfundskritisk film der både er begavet men samtidig djævelsk underholdende.

Bedste øjeblik: Fra produktion til destruktion! En fremragende åbning af filmen hvor vi følger en AK47-patron blive produceret, til den senere bliver af fyret lige i fjæset på en stakkels, afrikansk dreng!

5. Matchstick Men (2003) https://www.imdb.com/title/tt0325805/

Ikke mange kender til denne lille, begavede krimi-komedie, og det er en skam. Cage er herlig som svindleren Roy der med tics og tvangsneuroser hustler sig gennem tilværelsen med makkeren Frank (Sam Rockwell). En underfundig og finurlig film som overrakende nok er instrueret af Mr. Blade Runner-himself, Ridley Scott. En film som både tager et par twists undervejs og som både er rørende og sjov. Èn af Cages allerbedste roller da han både er alvorlig, rørende og sjov, uden at det kammer over.

Bedste øjeblik: Samtlige gange at Cages figur Roy får alvorlige tics og absolut SKAL gøre rent i hans lejlighed.

4. Joe (2013) https://www.imdb.com/title/tt2382396/

For et par år siden syntes alt håb ude for Cages karriere. Men pludselig så “Joe” dagens lys og alt var godt igen 🙂 I et sølle, fattigt samfund finder en ung knøs ved navn Gary (sublimt spillet af Tye Sheridan) trøst og umage venskab i den underlige og mystiske mand kaldet Joe. En fremragende film som viser USA fra dets værste og mest fattige side, men samtidig viser den smule håbet blandt mennesker som lever med vold, frustationer og afmagt. Et lille comeback til Cage som er perfekt castet i rollen som outsideren Joe, manden med en blakket, dunkel og skummel fortid.

Bedste øjeblik: Gary er blevet banket af sin stedfar og Joe gør hvad han kan for at trøste den vrede og kede teenager.

3. Kick-Ass (2010) https://www.imdb.com/title/tt1250777/

Ja, undskyld den platte humor, men denne film sparker simpelthen røv! En perle indenfor superheltegenren som ikke retfærdiggør vold, men hylder de almindelig helte, der prøver at gøre det godt for andre mennesker. Muligvis stjæler Chloë Moretz billedet som Hitgirl, men Nic Cage er i den grad også fremragende som hendes far i filmen, Big Daddy. Deres forhold er i den grad rørende og instruktør Matthew Vaughn har styr på de politiske ukorrektheder med ironi og et stort glimt i øjet. Et sjældent, men meget tilfredsstillende pletskud fra Cages side! Hurra!!

Bedste øjeblik: Afslutningsscenen hvor Kick-ass og Hit-girl går til angreb på mafiaboss Frank D’Amico og hans bande og D’Amico til sidst bli’r blæst i døden af en bazooka!

2. Leaving Las Veas (1995) https://www.imdb.com/title/tt0113627/

Historien om manuskriptforfatteren Ben Sanderson der tager til Vegas for at drikke sig ihjel og møder en prostitueret, er simpelten en fremragende film om kærlighed mod alle odds. En film båret af de helt store skuespilpræstationer.  Elisabeth Shue er ren klasse og som løfter karakteren Sera langt op over klichéen om luderen med et hjerte af guld. Cage er i absolut topform som manden der bare vil dø og vi mærker i den grad hans smerte og sorg. I bund og grund er en film som rammer hårdt, fordi den føles så ægte. Cage blev belønnet med en oscar-statuette for hans præstation, og det ville være alt andet end fortjent, hvis ikke han have fået den.

Bedste øjeblik:  Sera spiller på casino. Ben er med hende. Ben er så beruset at han bliver slæbt skrigende væk af flere vagter. Efterfølgende ser vi Ben på hans hotelværelse, med så mange abstinenser, at han vakler til køleskabet for at bunde en stor dunk vodka/appelsinjuice.

(Ikke just den mest hyggelige scene, men én af de mange skræmmende realistiske og smertelige scener, som bevidner et liv i forfald).

1. Orkidé-tyven (2002) https://www.imdb.com/title/tt0268126/

I min optik er dette simpelthen én af de mest krøllede og finurlige mesterværker i nyere tid! Cage spiller endnu engang manuskriptforfatter(e), men denne gang i en dobbeltrolle som et tvillingepar! Den ene tvilling, Charlie, rammes af den, for skribenter, så velkendte og genstridige skriveblokade. Han ved ikke, hvordan han skal starte eller slutte. Bedre bliver det ikke af at hans tvillingebror Donald har succes med hans manus og har styr på det med damerne ovenikøbet. At filmen så faktisk er skrevet af manuskriptforfatteren Charlie Kaufman i virkeligheden, og at den omhandler den proces han havde da han skrev succesfilmen “Being John Malcovich”, er bare genialt fundet på! Det er meta, det er unikt, det er eminent og det er verdensklasse udført! Skuespilpræstationerne er guddommelige (her nævner jeg blot lige Maryl Streep, Chris Cooper og Bryan Cox for at tage et par stykker). Men det er Cage der stjæler billedet fuldstændig som tvillingerne Kaufman der giver Orkidé-tyven det unikke og særlige touch, som sjældent er set før. Dette er og bli’r Cages allerbedste rolle og allerbedste film, og det er utroligt at han ikke blev belønnet med (endnu) en oscar-statuette for denne unikke præstation!

Bedste øjeblik: Manuskript-“doktor” Robert Mcknee giver Charlie en sviner og et møgfald da han hører spørgsmålet om man kan lave et manus som ikke omhandler det helt store, ligesom i den virkelige verden:

“Nothing happens in the world? Are you out of your fucking mind? People are murdered every day. There’s genocide, war, corruption. Every fucking day, somewhere in the world, somebody sacrifices his life to save someone else. Every fucking day, someone, somewhere takes a conscious decision to destroy someone else. People find love, people lose it. For Christ’s sake, a child watches her mother beaten to death on the steps of a church. Someone goes hungry. Somebody else betrays his best friend for a woman. If you can’t find that stuff in life, then you, my friend, don’t know crap about life! And why the FUCK are you wasting my two precious hours with your movie? I don’t have any use for it! I don’t have any bloody use for it!”

Boblere (disse film var i utrolig skarp konkurrence med filmene på listen):

– Wild Hearts

– Raising Arizona

– Nattens Skygger

– Peggy Sue Blev Gift

Seneste

The Monkey

Jacob Faurholt er tilbage! Hvert fald for en kort stund. Hvem skulle ellers anmelde den hypede gyser-komedie, The Monkey, som af de fleste anmeldere er blevet hyldet. Men Jacob er ikke tilfreds med filmen. Slet, slet ikke.
Læs hans anmeldelse af filmen HER:

Moviemaniac anmelder 4k-film: Signs

Signs fra 2002 er én af de film, som desværre er gået lidt i glemmebogen i dag. Men det er ærgerligt, når den har en blændende Mel Gibson i hovedrollen og en historie om aliens som måske vil invadere jorden.

Kærlighed på film og TV

Jeg har lavet en lille liste med syv bud på den smukke kærlighed. Jeg har taget fra både film og TV-serier
God fornøjelse

Fremmed: Det første opgør

Nicolai har denne gang anmeldt den første danske stenalder film, som handler om starten på det der i dag, er Danmark.

Det er en meget særlig film og en meget intens film, som ganske vist ikke er perfekt, men dog alligevel ikke minder om nogen anden dansk film, hvilket i den grad gør den seværdig

Moviemaniac Podcast – Episode 2: Den Om Oscars

De synes begge to at Oscar showet er dødkedeligt! Alligevel ser de det HVER evigt eneste år! Hvorfor? Fordi de knuselsker film og håber på at det bli’r bedre netop i år…. 😉
Efter fem års podcast-pause, mødes Andreas Nørgaard igen med René Buchtrup. Her kommer de med konstruktive forslag til hvordan The Oscars kan blive endnu bedre…

Flow

Nicolai har denne gang anmeldt en animationsfilm om en flok dyr, der prøver at overleve og holde sammen, under en stor oversvømmelse.

Der er tale om et helt særligt mesterværk, som er gribende, rørende, intenst og virkelig realistisk og i den grad, en biograftur værdig

Moviemaniac anmelder 4k-film: Den Sjette Sans

Moviemaniac anmelder 4k-film kigger denne gang nærmere på gyseren, Den Sjette Sans, som overraskede i sluthalvfemserne med en ordentligt twist-slutning.
Men holder filmen stadig i dag?

Min Evige Sommer

Nicolai har denne gang anmeldt en ny dansk film om en 16 årig pige, der tilbringer en sommer i et sommerhus, med sin familie, hvor moren har kræft.

Min Evige Sommer, er en dybt bevægende og meget hjerteknusende dansk film, som stærkt kan anbefales, men som dog vil kræve kleenex