Last and first men (streaming anmeldelse)

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Jóhann Jóhannsson
Produktionsår: 2020
Genre: Dokumentar
Kan se på cphdox.dk

af Andreas Nørgaard

Mesterkomponisten Jóhann Jóhannsson færdiggjorde før sin alt for tidlige død – for to år siden – sin anden og sidste spillefilm. Ok, egentlig er det hans første fuldlængde, da End Of Summer fra 2014 er en kortfilm…

Last And First Men er baseret på den engelske filosof Olaf Stapledon’ bog af samme navn.

Store dele af filmen er optaget i det tidligere Jugoslavien, hvor man inden delingen af landet byggede en masse monumenter, der skulle stå som symboler på fremtiden.

Det er store voluminøse og klodsede monumenter, men der er noget sært dragende over dem.

Det er smukt og betagende, når de bliver skudt i sort/hvid.

De viser hvordan mennesket levede engang, og hvordan eksistensen har ændret sig markant.

Tilda Swinton læser uddrag af Stapledon’ bog, og det gør sammen med Jóhannsson’ smukke musik oplevelsen til noget ganske særligt.

Jóhann Jóhannsson er først og fremmest komponist.

Han står bag et af de bedste filmscores nogensinde, nemlig Sicario.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg bedst kan lide hans virke som filmkomponist fremfor som filminstruktør, men her har han skabt et stort værk, der bør nydes på et stort lærred, og med stor lyd.

Hvis den kun skulle honoreres for det visuelle, så ville karakteren lyde på 6/6🔨

Det skal den dog ikke, og vi ryger en karakter ned, da jeg ikke blev grebet så meget af historien, som af hele det visuelle mesterstykke.

Jóhann Jóhannsson døde alt for tidligt, jeg ville gerne have set mere af ham, samt nydt flere af hans fabelagtige scores.

Last And First Men er et smukt værk at forlade verden til, når det nu desværre skulle være sådan.

Hvil i fred, Maestro!

Vi lander derfor på 5/6 flotte hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Black Panther: Wakanda Forever

Hvis du også synes den første Black Panther-film var lidt fesen, så frygt ej,- Black Panther: Wakanda Forever er en modig og helstøbt filmoplevelse, der virker tiltrængt i det efterhånden malkede Marvel-univers.

Komiske scener fra film og TV – Volume 2

Her er en ny omgang komiske og groteske scener fra film og TV. Nogle hører en tid til – før krænkelsesparatheden satte mange ting skakmat, mens andre bare er tidløs humor.

Du kan grine af det hele, det er dog fællestrækket – ja altså såfremt du synes det er sjovt?

Blinkende Lygter

Nicolai har denne gang anmeldt en af de mest populære danske film gennem de sidste pr. årtier og der er bestemt intet der tyder på at Blinkende Lygter, ikke skulle holde ved et gensyn i dag.

Black Adam

Hvem sagde superfæl film? Den nye, dumme actionbasker, Black Adam, burde aldrig været udgivet og er kandidat til Årets Værste Film!

Joy

Nicolai har denne gang anmeldt en delvist sandfærdig og ret vild fortælling om kvinden bag den selvvridende moppe, i filmen Joy som både er dybt inspirerende, opløftende og virkelig underholdende

Ugens Streaming Anbefaling: Nitram

Nitram handler om et skoleskyderi i Tasmanien i 1996. Den er grum og ubehagelig. Men den er alle 112 minutter værd at se alligevel.

Fædre & Mødre

Nicolais har denne gang anmeldt dette efterårs største og samtidig bedste bud på en dansk komedie om en forældretur som bestemt ikke går som den skal.