Knives Out – Var Det Mord?

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Knives Out
Instruktør: Rian Johnson
Genre: Drama/thriller
År: 2019
Kan streames på Blockbuster

Er der noget mere klichéfyldt end en krimi?

Tja, når vi snakker om “Knives Out”, med den fesne, danske undertitel, “Var Det Mord?”, står vi hvert fald på grænsen til konstant at falde i klichérnes grøft. Hvis den altså findes.

Rian Johnsons seneste stjernespækkede krimithriller, gør sig ellers umage i IKKE at virke klichéfyldt, men i stedet være metasjov og give et friskt bud på hvordan en krimi kan se ud i 2019.

Et hav af store og interessante skuespillere er med, så vi alle kan nikke smilende og genkendende til fjæset på skuespillere vi i forvejen kender.

Jamie Lee Curtis. Christopher Plummer. Daniel Craig. Don Johnson. Michael Shannon. Toni Colette.

Bare for at nævne nogle af dem.

Med alle de famøse ansigter, kan man jo kun frydes med popcornsækken i favnen og for alvor hygge sig i det store biografmørke.

Så skal fortællingen, altså den pikante mordgåde, selvfølgelig være spændende og interessant, og konstant give små ledetråde ud, så man bliver grebet af historien og fortsat har lyst til at følge med.

Derudover skal den besidde en god form for humor, så herlighederne aldrig bliver alt for alvorlige, men heller ikke for pjattet, så det hele bliver for ligegyldigt og distanceret.

Men, bliver der begået et mord i filmen?

Det vil instruktør Johnson og co. gerne lege lidt med tanken om. For den 85-årige rigmand og patriark, krimiforfatteren, Harlan, bliver i filmen fundet død i sit palæ, morgenen efter hans fødselsdagsfest. Det er sygeplejersken, Marta, som finder ham død. Alt tegner på selvmord.

Men var det nu også det?

Pludselig er hele hans brogede familie, tre børn, inklusiv ægtefolk, sønner, døtre og selvfølgelig, den elskede sygeplejeske, hvis rolle fylder meget i historien, mistænkte.

Politiet er på sagen, og sørger for at afhøre hele banden, én efter én.

Privatdetektiven, Benoit Blanc, er også med som observatør, da han har modtaget et anonymt tip, om den mulige mordsag. Han bliver spillet af selveste James Bond, eller, rettere sagt, Daniel Craig, som har en fest med at spille en Hercule Poirot-lignende detektiv, uden et tåbeligt overskæg. I stedet har han fået tyk sydstatsaccent, så selveste Matthew McConaughey nikker anerkendende til. Han danner sig langsomt et overblik over hele den moderiske situation, og lægger én for én brikkerne i det store, Agatha Christie-lignende puslespil.

Men selvom vi er godt underholdt undervejs, pga. det skarptskårne manus, Johnsons stramme instruktion, samt de dygtige skuespilleres præstationer, ender “Knives Out” et sted som en hyggelig, men forglemmelig farce af en krimi.

Den er kort sagt, alt for mageligt og ufarlig.

Christopher Plummer beviser dog i rollen, som familiens overhoved, at han sagtens kan få noget stort ud af en lille rolle. Han spiller den gamle Harlan Thrombey, med så meget lune, karisma og charme, så man ikke kan forstå, hvem der ville slå den gamle knark ihjel.

Hvis “Knives Out” havde gået skridtet længere og skruet ned for humoren (ja, filmen tager stygt pis på krimigenren, we get it!), og skruet op for vold og brutalitet, kunne det være blevet fremragende. Men i stedet gør filmen dét som muligvis sælger flest billetter, og får flest tilfredse kunder efterfølgende: laver en film som vor mor ville elske den. Simpelthen en hyggelig, lille mordgåde, man kan grine lidt af undervejs.

Og selvfølgelig får vi alt om mordgåden forklaret inden vi forlader biografmørket, så alle kan sove trygt om natten.

Så selv de mange stjerneskuespillere, kan desværre ikke redde hele det store mysterie, fra at strande et lidt for hyggeligt og fredsommeligt sted, hvor alle er nogenlunde tilfredse bagefter.

Men igen, hvis du mangler en film at se sammen med din mor, så er “Knives Out”, uden tvivl filmen I skal se.

Knives Out: Var Det Mord får 3/6:

🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: