Knives Out – Var Det Mord?

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Knives Out
Instruktør: Rian Johnson
Genre: Drama/thriller
År: 2019
Kan streames på Blockbuster

Er der noget mere klichéfyldt end en krimi?

Tja, når vi snakker om “Knives Out”, med den fesne, danske undertitel, “Var Det Mord?”, står vi hvert fald på grænsen til konstant at falde i klichérnes grøft. Hvis den altså findes.

Rian Johnsons seneste stjernespækkede krimithriller, gør sig ellers umage i IKKE at virke klichéfyldt, men i stedet være metasjov og give et friskt bud på hvordan en krimi kan se ud i 2019.

Et hav af store og interessante skuespillere er med, så vi alle kan nikke smilende og genkendende til fjæset på skuespillere vi i forvejen kender.

Jamie Lee Curtis. Christopher Plummer. Daniel Craig. Don Johnson. Michael Shannon. Toni Colette.

Bare for at nævne nogle af dem.

Med alle de famøse ansigter, kan man jo kun frydes med popcornsækken i favnen og for alvor hygge sig i det store biografmørke.

Så skal fortællingen, altså den pikante mordgåde, selvfølgelig være spændende og interessant, og konstant give små ledetråde ud, så man bliver grebet af historien og fortsat har lyst til at følge med.

Derudover skal den besidde en god form for humor, så herlighederne aldrig bliver alt for alvorlige, men heller ikke for pjattet, så det hele bliver for ligegyldigt og distanceret.

Men, bliver der begået et mord i filmen?

Det vil instruktør Johnson og co. gerne lege lidt med tanken om. For den 85-årige rigmand og patriark, krimiforfatteren, Harlan, bliver i filmen fundet død i sit palæ, morgenen efter hans fødselsdagsfest. Det er sygeplejersken, Marta, som finder ham død. Alt tegner på selvmord.

Men var det nu også det?

Pludselig er hele hans brogede familie, tre børn, inklusiv ægtefolk, sønner, døtre og selvfølgelig, den elskede sygeplejeske, hvis rolle fylder meget i historien, mistænkte.

Politiet er på sagen, og sørger for at afhøre hele banden, én efter én.

Privatdetektiven, Benoit Blanc, er også med som observatør, da han har modtaget et anonymt tip, om den mulige mordsag. Han bliver spillet af selveste James Bond, eller, rettere sagt, Daniel Craig, som har en fest med at spille en Hercule Poirot-lignende detektiv, uden et tåbeligt overskæg. I stedet har han fået tyk sydstatsaccent, så selveste Matthew McConaughey nikker anerkendende til. Han danner sig langsomt et overblik over hele den moderiske situation, og lægger én for én brikkerne i det store, Agatha Christie-lignende puslespil.

Men selvom vi er godt underholdt undervejs, pga. det skarptskårne manus, Johnsons stramme instruktion, samt de dygtige skuespilleres præstationer, ender “Knives Out” et sted som en hyggelig, men forglemmelig farce af en krimi.

Den er kort sagt, alt for mageligt og ufarlig.

Christopher Plummer beviser dog i rollen, som familiens overhoved, at han sagtens kan få noget stort ud af en lille rolle. Han spiller den gamle Harlan Thrombey, med så meget lune, karisma og charme, så man ikke kan forstå, hvem der ville slå den gamle knark ihjel.

Hvis “Knives Out” havde gået skridtet længere og skruet ned for humoren (ja, filmen tager stygt pis på krimigenren, we get it!), og skruet op for vold og brutalitet, kunne det være blevet fremragende. Men i stedet gør filmen dét som muligvis sælger flest billetter, og får flest tilfredse kunder efterfølgende: laver en film som vor mor ville elske den. Simpelthen en hyggelig, lille mordgåde, man kan grine lidt af undervejs.

Og selvfølgelig får vi alt om mordgåden forklaret inden vi forlader biografmørket, så alle kan sove trygt om natten.

Så selv de mange stjerneskuespillere, kan desværre ikke redde hele det store mysterie, fra at strande et lidt for hyggeligt og fredsommeligt sted, hvor alle er nogenlunde tilfredse bagefter.

Men igen, hvis du mangler en film at se sammen med din mor, så er “Knives Out”, uden tvivl filmen I skal se.

Knives Out: Var Det Mord får 3/6:

🔨🔨🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer