Klub Kranium (Dark Blossom)

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Dark Blossom. Instruktør: Frigge Fri. År: 2021. 80 minutter. Genre: Dokumentar. Kan streames nu på doxonline.dk

En ung mand siger: “Jeg synes jeg ligner en mand med alt for meget make-up på”.

En ung kvinde kigger på ham og spørger tilbage: “Er du ikke også det”?

Den unge mand svarer: “Jo”.

I Frigge Fri’s dokumentarfilm Klub Kranium, som handler om tre outsidere i en lille by, bliver der ikke lagt fingre imellem. Det er en alvorlig film, der handler om at finde sig selv i sin usikre ungdom. Men heldigvis bliver det også gjort med en stor portion kærlighed og masser af humor.

Den egentlige hovedperson er den 20-årige Josephine, som bor i den den lille flække, Fjerritslev, i Nordjyllaand. En pige, der aldrig har følt at hun har været en del af de tætte grupper og kliker, mens hun har været barn og teenager. Ingen tætte tilhørsforhold. Bare en følelse af at være anderledes og ikke rigtigt at høre til.

Så en dag møder hun Mareridt og Jay. To teenagere, som også dyrker en goth-kultur, man næppe troede eksisterede i en lille provinsby. Josephine kan endelig være sig selv og dele sine interesser for vilde parykker, overdreven make-up, piercinger og døde dyr(!). Særligt de døde dyr giver anledning til en vidunderlig scene i filmen, hvor hun åbner en dybfryser og hiver en mår op af en plasticpose, mens hendes klassekammerater måbende spøger hvad hun skal bruge den til.

Men der er vel intet i vejen at bruge et dyr, der alligevel lå i vejkanten, til en omgang kogning og udstilling efterfølgende, vel?

Klub Kranium kan ses som et portræt at en subkultur, der efterhånden ikke findes så mange steder længere. Den kan også ses som et slags coming-of-age-drama (fra virkeligheden), hvor unge, usikre mennesker, prøver at finde fodfæste og vej i livet. For selvom det ser voldsomt ud med de mange lag make-up, de nærmest vulgære dragter/kjoler og de vilde frisurer på de unge mennesker, så er det samtidig også en kærlig reminder. En reminder til alle usikre, unge mennesker og at stå ved, at tude og holde fast i den man er. Uanset om alle de andre kigger skævt og underligt tilbage på én.

Man kan kun smile stort efter at se de tre venner komme til Tyskland (til et større udendørs arrangement), hvor de blender ind med de samme. Alle render rundt og ser goth ud (høhø) og smilene på vores tre hovedpersoner er ikke til at tage fejl af.

Trekløveret bliver delt op i anden halvdel af filmen, da Josephine bliver forelsket i den unge mand, Jan, og snart flytter turtelduerne til Gladsaxe. Den særlige symbiose, som Mareridt, Jay og Josephine har, bliver udfordret, og den fysiske adskillelse gør at Klub Kranium taber pusten en smule og at det spændende, interessante og energiske, som filmen lagde ud med, flader langsomt ud.

Men alligevel står den ca. 80 minutter lange dokumentarfilm tilbage som et charmerende bekendtskab, man ikke ville have været foruden.

Klub Kranium får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: