Grev Axel

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Søren Fauli
År: 2001
Genre: Komedie
Filmen kan bl.a. findes på: Filmstriben og Blockbuster

“De har skrævskudt Else!”

Grev Axel er en rablende komedie om dumme bønder, grusomme herrefolk, en liderlig ridefoged, og ikke mindst skønjomfru, Leonora Amalie (Analie, hvis det står til Axel…).

Bønder var noget man tømte sig i, og kvinder nogle man skrævskød, hvis de ikke knyttede sylten og makkede ret.

Filmen her er en bidende satirisk overhaling af en samfundsstruktur der var engang, hvor kvinder og mænd dæleme ikke var lige for Gud.

(heller ikke dengang…)

Søren Fauli har – hvis jeg skal sætte tingene lovlig meget på spidsen – lavet to gode ting i løbet af sine år som filminstruktør.
De er så til gengæld også helt forrygende.
De Skrigende Halse er en af de bedste danske film i historien – ihvertfald en af de sjoveste. Det er måske medvirkende til at denne her er så overset.

Den gode Grev Bøf, eller var det Grev Bolle  hæver sig markant over de fleste andre danske komedier fra begyndelsen af 00’erne. Der kom den ene elendige film efter den anden, men skæve komedier som denne og den herlige Fukssvansen reddede æren for os alle.
Ellers havde det da været ubærligt…
Manuskriptet er signeret af ingen ringere end Anders Thomas Jensen (hvem ellers?!), så derfor er der kvalitet på drengsen.

Peter Frödin spiller den lidt usympatiske, men godhjertede svindler, Axel, der rager uklar med sine venner, og må flygte fra en rasende hob af landsbybeboere, der ved et tilfælde har kaldt hans bullshit.
Han finder en opsadlet hest i skoven – mens ejeren bader i skovsøen. Han snupper den, og finder spændende ting i saddeltaskerne.
Det ene tager det andet, og pludselig har han bildt alle ind, at han er arvingen til godset, Læsnæsholm, Grev Richard.
Alle bliver overrasket over hvor god og menneskelig han er, idet den afdøde greve var en led og modbydelig satan.
Ingen har nogensinde set Richard, så det er en smal sag for Axel, at bilde de enfoldige mennesker på egnen ind, at han er den hjemvendte arving.

Hvad der herefter følger vil jeg ikke afsløre, men jeg kan sige så meget, at filmen indeholder nogle grotesk morsomme scener, der bliver leveret af nogle af Danmarks dygtigste skuespillere.

Fremhæves skal Thomas Bo Larsen, der står for filmhistoriens mest skvattede forsøg på en undskyldning, og som stikker sin diller i stort set alt levende. Sofie Gråbøl stråler som Leonora Amalie – skønjomfruen, der sådan håber hendes lykke er gjort. Ole Thestrup har sin signaturrolle, som storbraldrende tågehorn. En rolle kun han kan spille!

Henning Jensen som den arrogante og mistænksomme provst, skal også have ros. Sikke da et røvhul hans karakter er.

“Jeg skal få dig til at elske en ordentlig endefuld”

Stærkest står dog – nyligt afdøde – Jens Arentzen, der er uovertruffen som den ondskabsfulde (retmæssige) arving til Læsnæsholm, Grev Richard.

En virkelig led satan, der ikke går af vejen for at skrævskyde sine bønder, bestige alt og alle, og føre sig frem som bedre end alle andre.

Han er en meget karikeret skurk, men Jens Arentzen er så dygtig en skuespiller, at Richard alligevel er både troværdig og hylende morsom. Han rammer det komiske, ligesom han rammer sine bønder; lige i røven. Samtidig fornemmer man hele tiden den ondskab, der klæber til karakteren – hånd i hånd med det urkomiske, der flere gange sender mig i gulvet af grin.

Det kræver de bedste skuespillere, at fremmane disse to sider så autentisk.

Vi runder af

Vi er tilbage til en tid, hvor man enten var en møgneskidt og snotdum bonde, eller en del af det finere selskab: Herrefolk, adelige og kirkens stolte vogtere.
En herlig og hylemorsom karikatur på 1700-tallets Danmark, og en særdeles grum hudflettelse af forkyndelsen af det kristne budskab.
Vi kommer vel alle i helvede, så fuck it. Provsten må kigge langt efter de 67 procents kirkeskat – 67 procent for INGENTING er vel også kun rimeligt?
Vor herre til træhest!!
Søren Fauli fortjener især ros for at turde te sig tosset, hvor andre nok ville holde igen. Det må man tage hatten af for.
Han har ihvertfald skabt en original komedie, der simpelthen er skidesjov.

Grev Axel får 5 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.