Grandmother

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Juniper

Instruktør: Matthew J. Saville

År: 2021

Genre: Drama

Biografpremiere: d. 4. august 2022

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Da jeg satte mig til rette i biografsalen i Øst For Paradis for at se det nye drama med Charlotte Rampling, Grandmother, havde jeg desværre allerede en klar forventning om hvordan aftenens film skulle ende og hvad jeg i det hele taget skulle forvente af netop denne oplevelse.

En smule prætentiøst måske og nok også lidt fjollet. For jeg havde jo kun set traileren til filmen inden.

Traileren, og det jeg kort havde læst om filmen på IMDB inden, fortalte mig, at jeg på halvanden times tid skulle være vidne til et drama om en aldrende, alkoholisk kvinde, der flytter hjem til sin voksne søns I New Zealand, pga hendes brækkede ben. Herfra ville handlingen, om den temperamentsfulde Ruth, som hvæser og sprutter som en ond, dæmonisk drage, langsomt udvikle sig, da hun skal passes af sit barnebarn ved navn Sam, som er blevet smidt hjem fra kostskolen. På trods af en generationskløft mellem dem, lærer de sig selv og hinanden bedre at kende.

Netop denne forudtagethed gavner absolut intet ved min oplevelse og heldigvis sker der det (i biografen) at jeg ender med at go with the flow og kan nyde filmen for hvad den egentlig er: et stærkt, lille drama om en familie, som kommer tættere på hinanden i sidste ende.

Hen over sommeren har jeg skrevet om små, fine dramaer, som er blevet båret frem af dets flotte og troværdige skuespilpræstationer (https://moviemaniac.dk/murina/ og https://moviemaniac.dk/dont-make-me-go/). Sådan er det også med Grandmother, hvor de to hovedroller brillerer fra start og til slut. Den garvede og eminente veteran, Charlotte Rampling ejer hver en scene hun er med i. Med frustration og bitterhed printet i ansigtet, giver hun en I-don’t-give-a-fuck-præstation ud over det sædvanlige. Hvis øjne kunne slå ihjel, så ville hendes Ruth-karakter kunne gøre dette på stedet. Unge George Ferrier gør ligeledes stort indtryk med sin indsats, som den hårdtprøvede teenager, Sam, der tvinges til at samarbejde med farmorens sygeplejeske, for at opretholde freden i det idylliske bosted på landet.

Sam er udadtil en cool, ung mand, der har styr på sagerne, men han kæmper med sine følelser og er på randen til selvmord. Efter hans mors død (et længere sygdoms forløb) har han stadig ikke besøgt hendes gravplads. Den aldrende Ruth drikker en flaske gin om dagen, for at drikke smerterne væk (de psykiske og de fysiske) og hvis ikke man blander hendes drinks korrekt (halv gin, halv vand og en skvis citronsaft) er der en chance for at den aldrende kvinde kaster glas efter én. Dette mærker Sam på egen krop, da han fortynder hendes drink, men efter dette vredesudbrud, connecter de to familiemedlemmer finder hinanden blandt sorgen.

Hvis man ikke kan finde titlen Grandmother, når man søger på nettet, skyldes det at filmens originale titel i virkeligheden er Juniper. Dette betyder enebær og bruges til at lave gin af.

Grandmother eller Juniper (your choice) sætter fokus på flere forskellige tabuer i livet, der er svære at snakke om: at miste, tab, sorg og om at sige farvel, når døden nærmere sig. Den sætter fokus på vigtigheden i at huske at snakke om disse ting med de mennesker vi har allertættest på, så man ikke ender med at fjerne sig fra hinanden.

Rampling og Ferrier løfter disse tunge temaer op til et sted, hvor det føles håndgribeligt og overskueligt. Det er stort cadeau og en stor anbefaling herfra.

Grandmother får 4/6 hamre:

🔨 🔨 🔨 🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: