Festen

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Instruktør: Thomas Vinterberg
År: 1999
Genre: Drama/ufrivillig komedie
Klassiker anmeldelse
Filmen kan streames på Filmstriben.dk

Festen er ikke bare den bedste danske film, men en af de bedste film overhovedet. Den har en stensikker plads på min personlige top 10.
Så er den vist talt varm…

Helges (Henning Moritzen i sin glansrolle) 60 års fødselsdagsfest starter dårligt, og slutter endnu værre.
Hele den store familie er samlet, en stor dag er i vente, men, men, men…

“Jeg har bare aldrig rigtig forstået, hvorfor du gjorde det?”
…….
“Du var ikke mere værd”

Ligeså stor familien er, ligeså mange skeletter er der osse i skabet…..og Christian (Ulrich Thomsen – bare WAUW!!!) har ikke engang holdt tale endnu.

Birthe Neuman, Paprika Steen, Trine Dyhrholm, Helle Dolleris og Klaus Bondam er aldrig set bedre. Især de to sidstnævnte får deres sag for som henholdsvis underkuet kone og toastmaster. Dolleris’ karakter, Mette, skal holde sin temperamentsfulde husbond, Michael i kort snor, og sørge for han holder pikken i bukserne. Bondams toastmaster bliver sat på en næsten umulig opgave når han skal forsøge at holde styr på tingene midt i det totale kaos af had, racisme, familiestridigheder – og det der er værre – der som aftenen skrider frem, kommer frem i lyset…..

Der er nogle helt igennem ubehagelige scener, der bliver siddende i hukommelsen længe efter.

“JEG HAR SET EN RIGTIG………..!”

Filmens helt store øjenåbner er dog for mig, Thomas Bo Larsen!

Det var første gang jeg stiftede bekendtskab med ham, og han blæste mig fuldstændig ned!

Han er jo ikke ligefrem sympatisk i rollen som lillebror Michael, for nu at sige det mildt, men jeg sidder stadig med en hvis sympati for ham, selvom han gør ALT for at det ikke skal forholde sig sådan! Et rigtig dumt kvindefjendsk svin, men osse bare en søn der vil have, at far og mor er stolte af ham!

Indlevelse og timing er sjældent set bedre end her, af Thomas Bo Larsen!

“Skal vi ikke lige gå ind og lægge os ned fem minutter?”

Jeg har under Genre øverst oppe, bl.a. skrevet Ufrivillig Komedie. Festen er bestemt ikke en komedie, men den indeholder så mange komiske scener og sorthumoristiske kommentarer, så jeg krummer tæer af ubehag det ene øjeblik, og griner af en eller anden tragikomisk scene den næste.

F.eks. da Michael har travlt inden han skal møde faderen i pejsestuen, og da han forsøger at lade vandet et lidt alternativt sted…

Paprika Steen er charmerende og morsom, som søsteren Helene, der flirtende tilbyder en taxachauffør sit nummer, hvis han liiige gider køre lidt hurtigere.

Samtlige af Klaus Bondams scener er urkomiske. Den stakkels toastmaster. Han har fået verdens mest utaknemmelige job; at holde styr på den katastrofe af en familie… Dysfunktionel er blot et fattigt ord her!

Filmen er et lysende klart billede på hvilken stærk udvikling dansk film var inde i dengang. En udvikling den stadig lukrerer på, men aldrig rigtig har opnået siden?

Far, fin tale og sådan, men tror du ikke det er på tide du smutter nu, så vi andre kan få noget morgenmad”….

Da jeg havde psykologi i HF, fik vi alle til opgave at skrive et fiktivt brev fra Christian til Helge.
Hvad ville han sige til sin far to måneder efter den famøse fest?
Ville han tilgive ham? Ville han ønske ham død? Ville han gøre noget helt tredje?
Der kom mange interessante bud på bordet.

Mit eget bud var dette:

Intet brev eller kontakt overhovedet.
Helge måtte gå i graven med sin utilgivelige handling, plantet som en kniv dybt i samvittigheden.

Det var en spændende opgave, og nogle gode snakke, der kom ud af det efterfølgende.
Det viser, hvor mange spørgsmål Festen stiller sit publikum.
Jeg vil vove den påstand, at alle mennesker kan nikke genkendende til nogle af de problematikker, og familiedynamikker der bliver vist i filmen…
Heldigvis er det de færreste, der har filmens altoverskyggende handlinger tæt på livet!

Festen får: 6 ud af6
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: