Everything Everywhere All At Once

Picture of Nicolai Kristiansen

Nicolai Kristiansen

Instruktør: Dan Kwan & Daniel Scheineret
År: 2022
Genre: action.
Biografpremiere: 12/05

Sommetider kommer der en film, som er så fuldkommen vanvittig, at det virker umuligt at skulle forklare den for andre.

Ligeså, kommer der sommetider en film, som ikke minder om nogen andre film og som nærmest minder om et nybrud.

Ja, sådan en film er der tale om, når snakken falder på Everything Everywhere All at Once.

En film som e skrevet og instrueret af Dan Kwan og Daniel Scheinert, som for nogle år siden, gjorde sig stærkt bemærket med filmen Swiss Army Man, hvori Daniel Radcliffe spiller et levende, pruttede og filosoferende lig.

Hvis dét scenarie lyder skørt, så bare vent til Everything Everywhere All at Once.

Dog skal det også lige siges, at jeg på alle måder kommer til kort, når det kommer til forklaring af hvad denne film handler om og går ud på, da der her virkelig er tale om en film, hvor uvidenheden er en virkelig stor fordel.

Men jeg kan dog fortælle, at filmen handler om Evelyn Wang, som sammen med hendes ægtemand, Waymond og sin datter, Joy, bestyrer et møntvaskeri, som de faktisk bor lige op over.

Samtidig handler filmen også om, at Evelyn kæmper hårdt med at betale skat, passer sin far og arrangere en stor fest i forbindelse med det kinesiske nytår (familien Wang er alle immigrerede kinesere).

Kort sagt, er Evelyn en kende stresset og det bliver ikke bedre, når hun (sammen med Waymond og den ældre fader), skal på skattekontoret og forklare en ansat, hvorfor hun ikke kan forklare alle kvitteringerne og de ikke-betalte regninger.

Fordi, da Evelyn er på skattekontoret, så bliver hun pludselig informeret om andre dimensioner og om hvorfor hun er nødt til at redde en masse universer.

Her stopper så mit handlingsreferat, fordi hvad der efterfølgende sker i filmen, bør ikke forklares og kan egentlig heller ikke forklares, da det slet og ret er, noget af det reneste vanvid, jeg nogensinde har været vidne til i nogen film!

Men det som Dan Kwan og Daniel Scheinert virkelig skal have ros for her, er atskabe en kontrolleret form for kaos og på sin vis også en harmonisk form for kaos.

For selvom man måske skulle tro at denne film bare er rent fjolleri, så er der faktisk også en god del af filmen, som handler om vigtigheden ved at holde ens familie sammen, om at indse at intet i livet er lige til og om altid at huske vigtigheden ved kærlighed.

Ja, jeg føler nærmest at denne film i sin kerne, sagtens ville kunne fungere lige så perfekt, udelukkende med de elementer, hvis man skar alt dimension/univers-halløjet fra.

Samtidig er det også virkelig værd at nævne, at Everything Everywhere All at Once, er en relativ billig film med sit budget på 25 millioner dollars og dernæst at samtlige visuelle effekter i filmen, er lavet af 9 personer.

Når man så kaster blikket over diverse andre store actionfilm og ja superheltefilm, så gør det blot at denne film er endnu mere imponerende, når man på et stort lærred er vidne til alt det kaos som blot bliver vildere, vildere og vildere, lige som man troede at vanviddet havde toppet.

Samtidig foregår store dele af filmen, også kun på 1 lokation (som så er skattekontoret) og dette er ligeså imponerende, når man tænker hvor meget kreativt Daniel Kwan & Daniel Scheinert udnytte den minimale ”legeplads” for alle deres idéer.

Filmens skuespil, bør også roses.

Ganske vist kan jeg ikke forklare særlig meget af, hvad skuespillernes karakter kommer ud for.

Men jeg kan dog nævne, at Michelle Yeoh, som spiller den centrale hovedrolle, Evelyn, er fantastisk.

Nogle af jer kan måske huske Michelle Yeoh for enten Tiger på spring, Drage i skjul eller som hende den seje Bond-kvinde fra Tomorrow Never Dies.

 I denne film formår Michelle Yeoh helt perfekt at portrættere en kvinde der kæmper en hård kamp for både at holde sammen på sit liv og sin familie, samtidig med at hun også helt perfekt viser at hun stadigvæk kan slå en virkelig proper næve.

Ke Huy Quan skal også roses for rollen som Evelyns ægtemand, Waymond, fordi han ligeså også perfekt portrættere en mand der gør sit for at støtte sin kone og som prøver at holde styr på hvad der egentlig foregår.

Og så må jeg også nævne Jamie Lee Curtis som skattekontor-medarbejderen, Deirdre. Fordi Jamie Lee Curtis lever sig virkelig meget ind i rollen som en små-træt og ret utålmodig person der bare gerne vil have styr på de krævende regninger.

Underlægningsmusikken til denne film, leveres af det eksperimenterende elektroniske rockband, Son Lux og de formår helt perfekt at akkompagnere, alt hvad der sker og er i filmen og her ment både i forhold til stemning, følelse, genre og ja alt andet og dét, er i den grad imponerende, hvis man spørger mig.

Alt i alt, så står Everything Everywhere All at Once, som ja et unikum for mig, både i forhold til hvad der er kommet af film igennem det sidste pr. år og hvad jeg har set af film i hele mit liv.

Den er konstant underholdende, vanvittig morsom og samtidig dog også virkelig tankevækkende, hjerteskærende og ret så hjertevarm og overordnet vil jeg allerede sige, at der skal noget virkelig særligt til, hvis jeg skal finde nogen film i de resterende år, som kan komme i nærheden af dette mesterværk.

Everything Everywhere All At Once får 6/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: