Dræberne Fra Nibe anmeldelse

René Buchtrup

René Buchtrup

1864-instruktøren, Ole Bornedals seneste film. Dræberne fra Nibe, er en ret skæg folkekomedie, som ikke er så bundelendig som pressen kalder den. Men hvornår har mænd i dametøj nogensinde været sjovt?

(Filmen kan streames på Viaplay fra d. 14. november 2017)

af René Buchtrup

Det er sgu sjovt med ham Ole Bornedal. Man ved aldrig rigtig hvor man har ham henne, vel? Han er en mand med markante meninger og store armbevægelser. På film skifter han genre konstant, så han er umulig at sætte i bås. Det synes jeg jo egentlig er ret befriende og derfor er jeg også vild med Ole-drengen.

Elsker hans ny-klassiker (den kan man vel godt kalde den efterhånden) ”Nattevagten” fra 1994 og ikke mindst, ”Kærlighed På Film” hvor film-noir-genren bliver taget under kærlig behandling.
Han har altid delt vandene, ham Hr. Bornedal, men sikke han fik svinere til højre og venstre for hans dyre mastodont-serie ”1864” hvor Danmarks nederlag i den slagviske krig blev fortalt. Åbenbart ikke historisk korrekt, men det var Ole da pisse ligeglad med. Han ville bare lave en fed krigsserie, og flot blev det da også for de 173 millioner(!) han brugte på seriens otte afsnit.

Deler han så vandene igen med hans nye film ”Dræberne fra Nibe”? Et klokkeklart JA herfra skal der lyde herfra! Stort set alle anmeldere mener at den er åndsvag, ubegavet, plat og ufattelig dum. Og ikke mindst kliche-præget. Det sidste kan de måske have ret i. Hvert fald når man tænker på historien og ikke mindst når man tænker på de stereotyper der er med i filmen: En indvandrer som er terrorist (surprise surprise), en vodkadrikkende og altid fuld russer (surprise surprise), en danselærer som er….wait for it… homeseksuel!!!

Ja, det er en film som ikke på nogen måde er original, nytænkende og som gerne vil overraske med handling og dens historie. Nej, den vil egentlig bare gerne underholde. Som en anden Anders Thomas Jensen, har Bornedal skabt en film, som flyder med herlige one-liners. De one-liners kan endda komme med som en del af præsentationen af filmen:
Ib & Edward (Ulrich Thomsen & Nikolas Bro) lever ”et tomt og fisseløst liv”. De føler sig fanget af deres ægteskaber og ligner efter signende ” ligner to ungarske førtids-pensionister”. Det mener de er konernes skyld som trækker alt overskud og glæde ud af dem. Selvom “de ikke dur uden chardonnay” Så de hyrer en russisk lejemorder til at dræbe ægtefællerne, for det er meget billigere end en skilsmisse. Det opdager konerne selvfølgelig, og vupti, så ansætter de straks deres egen lejemorder. Og så går den vilde jagt.

Ja, fjollet og dumt lyder det. Og det er det bestemt også. Humoren er tør og sort. Men stadig ikke så sort og tør som Coen-Brødrenes fantastiske 90’er klassiker, ”Fargo”, som klart er filmens store inspirationskilde. “Dræberne Fra Nibe” er sjov på en måde, så de fleste voksne danskere vil kunne grine med. Den er ikke hø-hø-sjov (eller plat) som f.eks. falde-på-halen-komedierne ”Alle For En” og ”Klassefesten”. Heldigvis, tænker jeg. Så hellere end film med tørre one-liners leveret af kendte danskere med stone-faces, end lallende danskere (Ja, bl.a. DIG Mick Øgendahl!) med platte replikker som nærmest bli’r råbt ud så alle kan klaske sine lår af grin! I kan måske forstå hvad jeg bedst synes om af danske komedier, hva?

Nå, men et mesterstykke af en komedie er det bestemt ikke, og Anders Thomas Jensen-universet er bestemt ikke til at tage fejl af. Men det er en underholdende halvanden time, hvor man bagefter kan svinge åndsvage replikker ud til kammeraterne man så filmen med, og det er egentlig ikke helt så tossset.

Men ikke et ord om scenen hvor Ulrich Thomsen og Nicolas Bro skejer ud i dametøj. Hvornår har det NOGENSINDE været sjovt på film?

“Dræberne Fra Nibe” får 3 ud af 6 hamre:  

streammag,2017-11-13T08:00:00Z,imdb=tt5458566,fa

 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: