Dræberne Fra Nibe anmeldelse

René

René

1864-instruktøren, Ole Bornedals seneste film. Dræberne fra Nibe, er en ret skæg folkekomedie, som ikke er så bundelendig som pressen kalder den. Men hvornår har mænd i dametøj nogensinde været sjovt?

(Filmen kan streames på Viaplay fra d. 14. november 2017)

af René Buchtrup

Det er sgu sjovt med ham Ole Bornedal. Man ved aldrig rigtig hvor man har ham henne, vel? Han er en mand med markante meninger og store armbevægelser. På film skifter han genre konstant, så han er umulig at sætte i bås. Det synes jeg jo egentlig er ret befriende og derfor er jeg også vild med Ole-drengen.

Elsker hans ny-klassiker (den kan man vel godt kalde den efterhånden) ”Nattevagten” fra 1994 og ikke mindst, ”Kærlighed På Film” hvor film-noir-genren bliver taget under kærlig behandling.
Han har altid delt vandene, ham Hr. Bornedal, men sikke han fik svinere til højre og venstre for hans dyre mastodont-serie ”1864” hvor Danmarks nederlag i den slagviske krig blev fortalt. Åbenbart ikke historisk korrekt, men det var Ole da pisse ligeglad med. Han ville bare lave en fed krigsserie, og flot blev det da også for de 173 millioner(!) han brugte på seriens otte afsnit.

Deler han så vandene igen med hans nye film ”Dræberne fra Nibe”? Et klokkeklart JA herfra skal der lyde herfra! Stort set alle anmeldere mener at den er åndsvag, ubegavet, plat og ufattelig dum. Og ikke mindst kliche-præget. Det sidste kan de måske have ret i. Hvert fald når man tænker på historien og ikke mindst når man tænker på de stereotyper der er med i filmen: En indvandrer som er terrorist (surprise surprise), en vodkadrikkende og altid fuld russer (surprise surprise), en danselærer som er….wait for it… homeseksuel!!!

Ja, det er en film som ikke på nogen måde er original, nytænkende og som gerne vil overraske med handling og dens historie. Nej, den vil egentlig bare gerne underholde. Som en anden Anders Thomas Jensen, har Bornedal skabt en film, som flyder med herlige one-liners. De one-liners kan endda komme med som en del af præsentationen af filmen:
Ib & Edward (Ulrich Thomsen & Nikolas Bro) lever ”et tomt og fisseløst liv”. De føler sig fanget af deres ægteskaber og ligner efter signende ” ligner to ungarske førtids-pensionister”. Det mener de er konernes skyld som trækker alt overskud og glæde ud af dem. Selvom “de ikke dur uden chardonnay” Så de hyrer en russisk lejemorder til at dræbe ægtefællerne, for det er meget billigere end en skilsmisse. Det opdager konerne selvfølgelig, og vupti, så ansætter de straks deres egen lejemorder. Og så går den vilde jagt.

Ja, fjollet og dumt lyder det. Og det er det bestemt også. Humoren er tør og sort. Men stadig ikke så sort og tør som Coen-Brødrenes fantastiske 90’er klassiker, ”Fargo”, som klart er filmens store inspirationskilde. “Dræberne Fra Nibe” er sjov på en måde, så de fleste voksne danskere vil kunne grine med. Den er ikke hø-hø-sjov (eller plat) som f.eks. falde-på-halen-komedierne ”Alle For En” og ”Klassefesten”. Heldigvis, tænker jeg. Så hellere end film med tørre one-liners leveret af kendte danskere med stone-faces, end lallende danskere (Ja, bl.a. DIG Mick Øgendahl!) med platte replikker som nærmest bli’r råbt ud så alle kan klaske sine lår af grin! I kan måske forstå hvad jeg bedst synes om af danske komedier, hva?

Nå, men et mesterstykke af en komedie er det bestemt ikke, og Anders Thomas Jensen-universet er bestemt ikke til at tage fejl af. Men det er en underholdende halvanden time, hvor man bagefter kan svinge åndsvage replikker ud til kammeraterne man så filmen med, og det er egentlig ikke helt så tossset.

Men ikke et ord om scenen hvor Ulrich Thomsen og Nicolas Bro skejer ud i dametøj. Hvornår har det NOGENSINDE været sjovt på film?

“Dræberne Fra Nibe” får 3 ud af 6 hamre:  

streammag,2017-11-13T08:00:00Z,imdb=tt5458566,fa

 

Seneste

Vikingulven

Nicolai har denne gang anmeldt en norsk varulvegyser, som ikke er helt perfekt, men som dog fint kan fungere som gyserunderholdning i disse mørke tider.

Ugens Streaming Anbefaling: Amalie Skal Dø

Hun var et ungt menneske, som inspirerede mange med hendes livsmod og kampgejst.
Nu kan man se den fine og rørende dokumentar på TV2 Play, som handler om hendes kamp for livet.

Et hus af splinter

Nicolai har denne gang anmeldt en fornyeligt Oscar-nomineret dokumentarfilm, der tegner et både tragisk, hjerteknusende men dog også hjertevarm billede af livet på et Østukrainsk børnehjem, hvor der forsøges på at give børnene så godt en ophold og så god en fremtid, som muligt.

Wannsee-konferencen

Uhyggelig og meget stærk film om et kapitel i historien, som menneskeheden bør skamme sig over. Mennesker bliver reduceret til tal på et stykke papir, og skæbner regnet for ingenting.

Babylon

Nicolai har denne gang anmeldt og set et brag af en Hollywood-storfilm om 20’ernes Hollywood og hvad der skete, da stumfilm ændrede sig til talefilm.
Det er stort, det er vildt, der er morsomt, det er hjerteskærende, ja faktisk hele pakken og noget man bare MÅ se og opleve i en biograf!

The Banshees of Inisherin

Uden de helt store armbevægelser, formår lille, irsk film, om to gamle venner, at gøre stærkt indtryk. Colin Farrell er enestående som den rare, men kedelige Pádraic, som ikke kan forstå, hvorfor hans livsgamle ven har vendt ham ryggen. The Banshees of Inisherin er en fremragende filmoplevelse, og René Buchtrup anmelder den her…

Fukssvansen

Skæv og langt ude dansk komedie, der både er hamrende sjov, men desværre også meget undervurderet og overset.
Vi slår hermed et slag for endnu en dansk komedie, der har fortjent meget mere opmærksomhed end tilfældet er.

Underwater

Nicolai har denne gang anmeldt en undervandsgyser, som skønt et højt tempo og fint med spænding, dog også har mange gyser-klichéer og ikke meget originalitet.