De bedste “twist endning”-film

René Buchtrup

René Buchtrup

ADVARSEL: I denne artikel vil der blive spoilet og afsløret hvad 10 fantastiske film ender med. Så er du på forhånd advaret 🙂 

Hvor er der bare nogle film jeg ville ønske jeg kunne slette fra hukommelsen. Blot så jeg kunne se og nyde dem….igen.

Bare tænk på én af de største overraskelser i verdenshistorien i den 2. af de gamle (og rigtige Star Wars-film) “Imperiet Slår Igen” fra 1980 hvor Darth Vader klynger de gyldne replikker ud til Luke Skywalker: I am your father.

Jeg har netop haft denne film på en af mine tidligere lister (de bedste actionfilm fra 80’erne). Hvis jeg givet den lov, ville den også være i top på denne liste. Det gør den dog ikke. Til gengæld vil i kunne læse om ti andre fantastiske film som i den grad overrasker med dets slutninger.

Men en slutning skal ikke bare være overraskende. Den skal også give mening i forhold til den øvrige historie og være den sidste afgørende brik i det store puslespil. Det skal gerne give mening til sidst og disse film på listen er klare eksempler på film som gør det så imponerende og elegant, så man tages med buskerne nede.

For det er ikke svært at lave en småkedelig film der gerne vil overraske i slutningen og lave et twist. Men det betyder jo ikke at det bliver en bedre film. Så ender det bare som en kedelig film med et twist i enden.

Fremragende film som Citizen Kane, 12 Monkeys og A Beautiful Mind er ikke med på listen. De er alle fremragende, men jeg føler ikke deres slutninger har samme slagkraft som de 10 film på listen. De har simpelthen ikke det what-the-fuck-moment som afslutningsvis færdiggør den sidste brik i puslespillet.

Her får i mit bud på film som imponerer i sin fortællinger og binder det hele sammen til sidst med en magisk filmsløjfe man aldrig glemmer.

10. Den Sjette Sans (1999) https://www.imdb.com/title/tt0167404/

Den legandariske replik fra filmen “I see dead people” er meget signende om  M. Night Shyamalans bedste film som handler om drengen Cole (eminent spillet af Haley Joel Osment) der ser spøgelser og som kommer kommer frem med samtaler med børnepsykologen dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) at der måske er noget om snakken. En fremragende stemningsfuldt film, som ikke lefler med fesne jumscarers, men i stemninger kryber langsomt op af ryggen på dens publikum. 

SPOILER Dr. Crowe har været et død hele filmen igennem, ergo er han selv et spøgelse!!!

9. The Prestige (2006) https://www.imdb.com/title/tt0482571/

Den engelske instruktør Christopher Nolan kastede tilbage i 2006 bandt en magisk tryllesløjfe rundt om fortællingen om 2 rivaliserende tryllekunstnere (Hugh Jackman og Christian Bale). De duellerer og gør hvad de kan for at imponere folket af London ved århundredeskiftet med det bedste tryllekunstershow. Filmens fortæller, Cutter (Michael Caine), forklarer om den perfekte anatomi for en illusionist,- The Pledge, The Turn og The Prestige. Nolan holder som en god tryllekunstner kortene tæt på kroppen gennem hele filmen og afslører først sit “trick” i slutningen af filmen. Det er en fremragende film som holder spændingen intakt til det sidste.

SPOILER Alfred Borden er ikke én, men faktisk to. De to tvillinger skiftes til at leve Bordens liv!

8. Primal Fear (1996) https://www.imdb.com/title/tt0117381/

Han har været iøretævebydende-træls i rollen som Edward i “Pretty Woman” (1990) men Richard Gere viser sit værd som skuespiller i rollen som advokaten Martin Vall, der får en særdeles svær sag på nakken. En ung mand (og alterdreng) står til dødsstraf for mordet på ærkebiskoppen. Men er han skyldig? Vi er som tilskuere konstant i tvivl om hvad der er sandheden, og undervejs får vi både sympati for den ellers så smarte-i-en-fat-advokat og hans skrøbelige klient. En velkomponeret lille perle fra Gregory Hoblit. Men det er og bli’r er Edward Norton der fuldstændig stjæler billeder som denne unge alterdreng, man aldrig kan regne ud.

SPOILER Alterdrengen afslørerat han HAR myrdet ærkebiskoppen!

7. Memento (2000) https://www.imdb.com/title/tt0209144/

Den anden Nolan-film på listen. Og det er bestemt ikke tilfældigt. For det første er Nolan en lille magiker som filmsnedker. For det andet har manden et særligt forhold til begrebet tid. Tiden er altafgørende i den eminente “Memento” hvor Guy Pierce spiller Leonard Shelby, manden der langsomt skal ligge brikkerne sammen om et mord på et polaroidfoto? Han kan dog ikke huske noget. Men hvem er den myrdede på billedet? Hvem kan han stole på? Og hvem myrdede ham? Der bliver spolet tilbage og gennem flashbacks får vi langsomt svaret i en moderne noir film der mindfucker med tilskueren konstant. Det er en sand fornøjelse at hoppe rundt i tiden med Peace (én af hans bedste roller til dato) og samle brikkerne sammen.

SPOILER Shelby ER morderen!

6. Se7en (1995) https://www.imdb.com/title/tt0114369/

Den eminente instruktør David Fincher giver os nyklassikeren om et umage par politibetjente (særdeles velspillet af Morgan Freeman og Brad Pitt) der sammen jagter en seriemorder der baserer sine mord på de syv dødsynder. Fincher har ikke blot lavet en fantastisk film som føles moderne selv i år 2018, men også en film som virker old school i dens tålmodige måde at servere historien på. Et mesterværk som facinerer, skræmmer, inspirerer og overrasker. Hvem havde lige regnet ud hvad der lå i kassen til sidst? 🙂

SPOILER Mills’ (Pitt) kones hoved ligger i æsken!

5.  Abernes Planet (1968) https://www.imdb.com/title/tt0063442/

Science fiction-filmen fra slut-tresserne instrueret af Franklin J. Schaffner, betegnes idag som en klassiker. Og det er bestemt ikke uden grund. George Taylor (Charlton Heston) nødlander på en fremmed planet – fyldt med intelligente aber….der kan tale. Omvendt er mennesket de primitive væsener der ikke kan tale og som holdes som slaver. Den seneste trilogi med Abernes Planet fra årene 2011-2017 er alle sublime, men intet kan hamle op med værket der startede det hele. Og ingen af dem har en genial one-liner som Heston skiger ud af sit fangenskab undervejs i filmen: “Take your stinking paws off me you damn dirty ape!”.

SPOILER De har hele tiden været på jorden!

4. The Usual Suspects (1995) https://www.imdb.com/title/tt0114814/

Men er Keyser Söze? Spørgsmålet som efterhånden alle ved (da de selvfølgelig har set filmen) og fordi dette er én af de perler i filmhistorien som har fucket med dens publikum allermest. På overfladen et kriminaldrama hvor nogle politimænd skal opklare en forbrydelse og hiver fem skumle badguys ind til en samtale. Men samtidig også et hvem-narrer-hvem-værk som driller og prikker til tilskueren som umuligt kan lægge sine brikker i det store Usual Suspects-puslespil.

SPOILER Pludselig halter spastikeren ikke mere og hermed afsløres det at Kevin Spaceys karakter som er Keyser Söze!

Oldboy (2003) https://www.imdb.com/title/tt0364569/

En drukkenbolt af en taber bliver en aften kidnappet, ser sin kone blive slået ihjel, og de næste mange mentalt i opløsning. Efter 15 år bliver han sluppet løs og nu står han med den største hævntørst man overhovedet kunne forestille sig. Men hvem stjal 15 år hans sit liv og dræbte hans kone? Og hvorfor? Den bedste asiatiske film nogensinde er både adrenalin pumpende, brutal overvældende og hævntørstigt spændende. Den går i dybden på det menneskelige sind på allermest skræmmende vis og efterlader sit publikum målløse over resultatet!

SPOILER Hovedpersonen har forelsket sig i sin nu voksne datter. Det var samtidig en gammel klassekammerat der havde kidnappet hovedpersonen, da han ønskede hævn over ham.

2. Psycho (1960) https://www.imdb.com/title/tt0054215/

Én af Hicthcoks allerbedste. Det siger i det hele taget ikke så lidt. Gyseren om kvinden der stjæler penge fra sin chef og flygter ud på et afsides motel, har måske den mest ikoniske filmscene overhovedet: den med badet, bruseforhænget og kviven! Behøver jeg at skrive mere? Anthony Perkins’ rolle som psykopaten med moderkomplekser, Norman Bates, står den dag i dag som én af filmhistoriens mest ikoniske filmskurke. Fy for satan, hvor er han modbydelig. Dette er en film der står højt på diverse bedste-film-lister, og alene soundtracket, som får hårene til at rejse sig på undertegnede bare ved tanken og den utroligt klaustrofobiske stemning der er hele filmen igennem. The Master Of Suspense er en klasse for sig! Verdens bedste gyser. Intet mindre!

SPOILER Norman har en personlighedsforstyrrelse, så han tror, at han er sin mor. Han har samtidig også myrdet hende!

  1. Fight Club (1999) https://www.imdb.com/title/tt0137523/

“Welcome to Fight Club. The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club” Endnu en David Fincher-film, men måske også hans bedste OG den bedste twist-slutning film overhovedet! Historien om den Ikea-kedelige mand (Edward Norton) der lider af søvnløshed og som pludselig møder den moderat anderledes og cool fyr, Tyler Durden (Brad Pitt), er en fortælling med så mange lag. De to mænd starter en “slåsseklub” hvor de tæske andre der har brug for at føle sig i live. Et enestående og imponerende værk som overfladisk set dyrker volden og hylder den. Men i virkeligheden er det en film der går meget dybere og prøver at finde ud af hvad meningen med livet er. Og hvordan vi kommer væk fra meningsløsheden i tilværelsen! Faktisk sætter filmen utroligt man essentielle spørgsmål om hvordan vi lever vores liv, og tør prikke til samfundet med en dejlig stor, drillende fuck-finger! Et kæmpe mesterværk som alle skal se! NU!!! 🙂

SPOILER Hovedperson (Norton) og Tyler Durden (Pitt) er én og samme person!

Boblere:

The Game

A Beautiful Mind

Citizin Kane

12 Monekys

Inception

Donnie Darko

Shutter Island

Predestination

Interstellar

Source Code

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.