De Bedste Musikfilm Siden Årtusindskiftet

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Det er meget vigtigt for undertegnede at fastslå: dette er ikke en liste med musicals. Dette er en liste med musikfilm.

Lad mig prøve at definere forskellen på musicals og musikfilmen: Musicals er en genre hvor det meste af dialogen er skiftet ud med sang. I denne genre bliver følelser og stemninger ofte sunget ud som var det det mest naturlige i hele verden.

Musikfilmen er en noget anderledes form for filmgenre. Den centrerer sig også om musikken, men her hersker realismen i stedet. Musikken bliver ikke “spontant” krænget ud, men i stedet iscenesat hvor en musiker (som ofte) spiller et nummer på en scene.

Jeg er ikke den store fan af musicalgenren (beklager), men jeg har da stadig et par favoritter, blandt andet “Moulin Rouge” fra 2001, der virkede som noget der ikke var set, eller hørt, før. Jeg er dog ret glad for musikfilmen, som for det meste handler om musikanten som må sig frygtelig meget igennem og må kæmpe for at opnå sine musikalske mål.

Jeg har valgt at lave at koncentrere mig om musikfilm fra årtusindeskiftet, da der findes ufatteligt mange musikfilm og at opgaven ellers kunne føles uoverskuelig.

Mange af filmene har I forhåbentlig allerede set. Måske er der film på listen som I ikke har set før.  Uanset hvad, så jeg kan love jer én ting: samtlige film på listen har alle noget at byde på og er fyldt med masser af fabelagtige og stemningsrige melodier som løfter filmene til et højere niveau.

10. 8. Mile (2002) http://www.imdb.com/title/tt0298203/

Ordene “moms spagjetti” er noget af det eneste af teksten eneste jeg kan huske, udover omkvædet, fra Eminems oscar-vindende sang “Lose yourself”. En ellers sindsygt fed sang om at overgive sig til musikken. Historien om den hårdtprøvede fattige rapper (spillet af Eminem) der må sig grueligt meget igennem for at opnå succes, er en som en klassisk sportfilm og som en anden Rocky resjer han sig fra aksen som Fugl Føniks.

9. Crazy Heart (2009) http://www.imdb.com/title/tt1263670/

Jeff Bridges vandt en oscar for sin rolle som den afdankede countrystjerne og alkoholiserede, Bad Blake. En fortælling om en falleret og afdanket stjerne har man måske set før på det store lærred, men ikke med sådan et fantastisk soundtrack som i “Crazy Heart”. Jeff Bridges synger med nerve og sjæl og instruktør Scott Cooper har lavet en glimrende debutfilm med krop og sjæl.

8. Searching For Sugar Man (2012) http://www.imdb.com/title/tt2125608/

Den er næsten for god til at være sand. Historien to sydafrikaneres jagt på sandheden om folkemusikeren Rodriquez. Det er en rørende dokumentar der sublimt viser de to mænds søgen efter musikeren som har solgt en halv million plader, men som ingen ved hvor befinder sig. Modtog fortjent en oscar-statuette for Bedste Dokumentarfilm tilbage i 2013.

7. Pianisten (2002) http://www.imdb.com/title/tt0253474/

En uforglemmelig film om en en mand fanget i Hitlers holocaust.  Vi følger nærmest, som en flue på væggen, pianisten Wladyslaw Szpilman (fremragende spillet af Adrian Brody) der må kæmpe for overlevelse efter de frygtelige begivenheder. Der er ikke meget sentimentalt over Polanskis Guld Palme-vinder og en sjælden gang rammer solskinnet Szpilmans næse som en metafor for at der er håb forude alligevel.

6. O Brother, Where Art Thou (2000) http://www.imdb.com/title/tt0190590/

Geroge Clooney har da en fantastisk stemme, tænkte jeg, første gang jeg så filmen, tilbage i 2001. Dog var det ikke ham der sang, men country og folk-musikeren Dan Tyminski. Men hvilke herlige og medrivende sange i den fabelagtig og humoristiske fortælling om tre forbrydere, der udgiver sig for at være et kendt hill-billy-band! Coen-brødrene har kreeret en yderst musikalsk charmebombe af en film.

5. Walk The Line (2005) http://www.imdb.com/title/tt0358273/

The Man In Black aka. Johnny Cash bliver portrætteret til perfektion af Joaquin Phoenix i “Walk The Line”. Her får vi endda en historie om en country-spillende mand med trang til rusmidlerl. Dog en sandfærdig én af slagsen. Phoenix burde have vundet en Oscar for denne rolle (ligesom alle de andre gange han har været nomineret gennem tiderne!), men til gengæld vandt Reese Witherspoon (fortjent) for bedste kvindelige hovedrolle.

4. Frank (2014) http://www.imdb.com/title/tt1605717/

Forestil en film hvor Michael Fassbender bærer et gigantisk papmachehoved – helt tiden. Sådan en underlig snegl er “Frank” for en film. Men hvilken surrealistisk, skøn og anderledes underlig snegl af en film den er! Et møde mellem Jon (Domhnall Gleeson) der drømmer om berømmelse og Frank der lever for kunstens skyld – begge gennem musikken. Sangene i filmen er spøjse men samtidig også originale as hell. En film man ikke skal snyde sig selv for!

3. Whiplash (2014) http://www.imdb.com/title/tt2582802/

En lille perle som er ligeså medrivende og nervepirrende som var den en hårdtpumpende actionfilm! Mødet mellem jazz-trommeslageren Andrew og dirigenten Fletcher, kræver blod, sved og tårrer og får man våde håndflader undervejs i filmen, er det fuldt forståeligt. Hvor langt vil du gå for at opnå dine drømme?

2. Once (2007) http://www.imdb.com/title/tt0907657/

Tag ikke fejl: denne lille musikalske genistreg af en film er ikke bare en pladderromantisk tøsefilm, som filmplakaten muligvis kunne antyde det er. Der er nærmest hverdagspoesi over John Carneys enestående fortælling om en gademusikant og en immigrant. Det er film med så meget nærvær og nerve og de to forholdsvis ukendte skuespillere Glen Hansard og Markéta Irglová gør filmen levende med deres kemi og enestående sange til hinanden. 

1. Inside Llewyn Davis (2013) http://www.imdb.com/title/tt2042568/

Endnu en Coen-brødrene film, men også én af deres allerbedste overhovedet! Den melankolske og tragikomiske fortælling om musikanten Llewyn Davis (perfekt spillet af Oscar Isaac) der nægter at gå på kompromis med sin musik. Det er en forrygende og musikalsk oplevelse af de helt store. Alt spiller til perfektion i den sort humoristiske fortælling: fotograferingen, skuespillet, historien og ikke mindst, sangene. Jeg smækker stadig soundtracket på once in a while og dette er bestemt ikke uden grund! Hang me, oh hang me, I’ll be dead and gone. 

 

Boblere:

Ray

Almost Famous

High Fidelity

Tenacious D: The Pick of Destiny

La Vie En Rose (Spurven)

School Of Rock

Walk Hard: The Dewey Cox Story

Sing Street

 

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.