De Bedste Edgar Wright-film

René

René

Når filmnørder laver film, er der ofte med referencer til andre film. De bedste instruktører finder inspiration fra gamle sci-fi, action og horror-film, som mange af os dødelige ikke anede eksisterede

Den største (og måske mest kendte) filmnørd, instruktør Quentin Tarantino, har ofte ytret sin kærlighed til en masse gamle film. Så har han hugget med arme og ben, og på en enestående og unik måde formået at kreere det til sit helt eget.

Den engelske filminstruktør, Edgar Wright, der debuterede i midthalvfemserne med western-filmen, A Fistful Of Fingers, brød for alvor i gennem i midt-nullerne, med hans action-komedie, Shaun Of The Dead, som hylede zombie-genren. Denne film blev starten af hans elskede Cornetto-trilogi, med makkerparret Nick Frost og Simon Pegg i spidsen.

Ligesom Tarantino er Wright en ener. Han formår at kreere energiske film, som hylder den trivielle hverdag og mødet med det vilde og fandenivoldske point of no return, hvor de kedelige hovedpersoner, bliver tvunget til at give deres bedste for at redde dagen.

Her får i mit bud på den kreative og sprudlende englænders tre bedste film, som heldigvis bliver fremhævet

Scott Pilgrim Mod Verden kan bl.a. streames på Viaplay

3. Scott Pilgrim Mod Verden (2010)

Når man snakker om meget vellykkede adaptioner af bøger og tegneserier, synes jeg Scott Pilgrim rammer overordentligt plet. Den er weird på den fede måde og den sprudler af overskud og rendyrket, god energi.

Egentlig er det en straight story Wright vil fortælle,- om en ung fyr, som spiller (fesent) bas i bandet, med det grimmeste navn, Sex-Bob-omb. Han føler at hans kæreste er liiidt for ung til ham, og pludselig en dag, render han ind i en ultra cool og mega seje pige, Ramona. Han dropper sin unge kæreste til fordel for Ramona, men pludselig skal han kæmpe mod hendes mange eks-kærester. I bedste street-fighter stil.

Det er syret, det er langt ude og det er egentlig bare mega awesome! Scott Pilgrim er et syretrip man blot har lyst til at forsætte at være høj på. Al den energi, al det overskud og al den humor. Michael Cera er nørdet og kæk i titelrollen, egentlig blot som man kunne forvente af netop ham.

“I don’t think I can hit a girl, they’re soft…”

2. Shaun Of The Dead (2004)

Shaun Of The Dead kan bl.a. streames på Amazon Prime

Wrights store gennembrudsfilm. Den første af Cornetto-trilogien. En hyldest til både Romeros zombie-klassiker, og samtidig sin helt egen zombie-action-komedie.

Simon Pegg spiller den uambitiøse mand i trediverne, som er ret tilfreds, hvis han kan få lov til at drikke sine øl på den lokale pub med bedstevennen og se sin kæreste en gang i mellem. Også selvom at arbejdet går skidt, og ja, forholdet er endnu værre. Men da zombier pludselig begynder at hærge i gaderne, er han nødt til at tage aktion…

Den kære brite har et skarpt øje for hverdagens små (og store) udfordringer, og når han kombinerer dette med et næsten samfundskritisk og yderst humoristisk blik (er vi alle zombier i hverdagens travle hamsterhjul?) , tilsat en god sjat zombieaction, bli’r det faktisk ikke bedre. Pegg og Frost har en enestående kemi som best pals og ping ponger, så englene synger.

“Bash em in the headthat seems to work out”

Hott Fuzz kan bl.a. strames på Amazon Prime
  1. Hot Fuzz (2007)

Hvis jeg skal nævne én film, som jeg anser som den bedste action-komedie, så må det uden tvivl være Hot Fuzz.

Pegg spiller den ustoppelige ordensmaskine, betjenten Nicholas Angel, som Londons politi er ved at brække sig over. Han bliver sendt ud til den lille by, Sanford på bøhlandet, hvor kriminaliteten er så lav, så det driver ham til vanvid. Det bliver ikke meget bedre, da han er tvunget til at arbejde sammen med den dovne Danny Butterman, som ikke just deler hans store arbejdsmoral. Men måske det umage makkerpar kan lære noget af hinanden og måske arbejde sammen om nogle underlige mord, som pludselig finder sted…

Wright har ikke blot formået at kreere en hyldest til den klassiske, amerikanske politifilm , men også den klassiske buddy movie. Med sin lynhurtige og skarpe klipning, samt en formidabel lyd og billedside, formår han at skabe et højt og energisk tempo i filmen, som understøtter en dynamik, som ligger solid bund for de knivskarpe og lårklaskende dialoger i filmen. Pegg og Frost kandiderer som det bedste makkerpar i filmhistorien nogensinde, og begejstringen vil ingen ende ta’ i filmens sidste halvdel, hvor den unikke duo går full Bad Boys For Life.

Have you ever fired your gun up in the air gone aaaggghh?

Seneste

Dirty Dancing

Nicolai har denne gang anmeldt af de største filmklassikere fra 80’erne og en på alle måder skøn og dybt underholdende kærlighedshistorie, som fortsat holder smukt den dag i dag.

Grandmother

Veteranen Charlotte Rampling og det unge talent, George Ferrier, gør familiedrama til en særlig oplevelse.
Tabuer, der er svære at snakke om, tages hånd om, og gøres hådgribelige og forståelige i Grandmother.

Utøya 22. juli

Nicolai har denne gang anmeldt en af nyere tids vigtigste film om en af nyere tids største menneskelige tragedier.
Det er ikke nemt, men dog nødvendigt at se, for at vide hvad der skete og hvorfor det aldrig må ske igen.

Murina

Murina er velspillet drama med flotte og imponerende skuespilpræstationer. Om en nederdrægtig patriark af en far, en underdanig mor og en teenagedatter, som har fået nok.

Don’t Make Me Go

Kræftsyg far og datter på road trip sammen, for at genforene hende med hendes forsvundne mor. Det lyder som amerikansk sødsuppe, men Don’t Make Me Go er sød, sjov og rørende, og en kæmpe anbefaling herfra.

Resten af livet

Nicolai har denne gang anmeldt en smuk, hjertevarm og samtidig hjerteskærende dansk film om behandling af sorg og savn og hvorfor det er vigtigt at gå igennem sorgen og savnet, fremfor at fortrænge det.

Den satans familie

Baest-dokumentaren bliver anmeldt igen.
???
….fordi de har udviklet sig til en helt anden størrelse, end da den kom på dr.dk i 2019.
De er mere relevante nu, end nogensinde før. En maskine der tromler hærgende henover pandemi, landegrænser, og emsige kritikere.
All hail!