De Bedste Actionkomedier

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Findes der bedre en genre når man bare har lyst til at hygge allermest foran flimmerkassen?

Selvfølgelig gør der ikke det 🙂

Actionkomedien er kommet for at blive og er den perfekte filmgenre at dele med andre hvis man er til heftig action OG lårklaskende komik.

Selvfølgelig findes der tonsvis af slatne actionkomedier som ikke kan forene den gode historie med nogle actionscener der batter og nogle gyldne punchlines uden de skvatter i svinget.

Beklager mit ordspil. Men det er selvfølgelig en synsning og smagsmag hvad man synes der holder, og især hvad man synes der er sjovt. Men oftest hænger det sammen med kemien mellem hovedrollerne på det store lærred, et skarpskåret manus der får replikkerne doseret ud i stride strømme og ikke mindst, actionscener der simpelthen er flot eksekveret.

Jeg har udvalgt 10 stk. actionkomedier som jeg hundrede procent kan stå inde for når det drejer sig om timing, punchlines, action og historie. 

Rigtig god fornøjelse med listen jeg nød at lave.

Ps. Hvis du tænker, hey, hvor er Bad Boys 2 på listen, så er der en god grund til at den ikke er på listen: den film er nemlig bundelendig 🙂

Pps. Hvis du undrer dig over hvor Kick Ass og Deadpool er, så er de heller ikke på listen. Men kun fordi jeg vil kategorisere dem som superheltefilm 🙂

Enjoy!

10. Men In Black (1997) https://www.imdb.com/title/tt0119654/

Dengang Will Smith for alvor hittede, i de gode gamle 90’ere, var “Men In Black” filmen alle talte om. Det var også den bedste sælgende film, lige efter Titanic. Alene den spøjse og skæve ide at skabe en film om et hemmeligt agent niveau der samarbejder med, og eliminerer, aliens på jorden, er evigt genial. Især når man får Smith i hovedrollen som kæk, sort agent med skægge one-liners og den gravne, garvede blegfis Tommy Lee Jones med som hans makker. Så er der for alvor dømt 90’er-fest (uden Haddayway og E-type) i en film som stadig holder pga. den anderledes historie, det høje tempo i fortællingen og trumfkortet,- humoren mellem Smith og Jones. På med solbrillerne, for her kommer mændende i sort.

9. Kingsman: The Secret Service (2015) https://www.imdb.com/title/tt2802144/ 

I 2014 blev vi præsenteret for en spionfilm som lavede sjov med Bond-filmene, men samtidig med en stor portion kærlighed og respekt. Denne R-ratede actionfilm tog sig heldigvis ikke alt for seriøs, og resultatet blev så frisk et pust, så der selvfølgelig kom en 2’er. Beklageligvis. Humoren var tør og britisk og det allerbedste var den britiske gentleman og oscarvinder, Colin Firth, bl.a. der tæskede sig gennem en hel kirke, i et dødsorgie, som var det taget ud af de voldsomme og brutale actionmesterværker, The Raid 1 og 2. Historien om den fattige drengerøv Eggsy, som ender som secret spy, er på ingen mulig måde nyskabende. Men det er en film som har så meget overskud og charme, så undertegnede klappede i sine små hænder af begejstring, da han så den første gang i biografen.

8. Tropic Thunder (2008) https://www.imdb.com/title/tt0942385/

Filmen der måske bedst blev kendt for Robert Downey Jr’s dundertale (never go full retard) , er en hyleskæg actionkomedie som tager stygt pis på krigsfilm og Hollywood i det hele taget. Hvem glemmer ej da Ben Stiller (filmens hovedrolle og instruktør) smider sig og kaster armene i vejret (en hilsen til krigsfilmen Platoon fra 86′), den uafrystelige dans fra en skaldet og fedladen Tom Cruise og ikke mindst, de overdrevne actionscener som blæser alting endnu højere og vildere op. For som alle ved: More is more! En stor ironisk kommentar til Hollywood og den evigt, glorificerede heltedyrkelse. Tropic Thunder er simpelthen bare pissesjov, overdreven og vildt genial! Plat som ind i (krigs)helvede, men på den fede måde.

7. Kung Fu Hustle (2004) https://www.imdb.com/title/tt0373074/

Hvis man splejsede The Matrix og Tom & Jerry sammen, ville man sikkert få Kung Fu Hustle ud af det. Filmen som skræmmende få har set, er en fucked-up og fuldstændig-langt-ude-film, som simpelthen er alle pengene værd. Filmen om den farlige øksebande i den lille by i 30’ernes Kina, er en vanvittig blanding af slapstick, satistisk-Kill-Bill-vold og sort humor. Alt er overgearet og absurd i en film som konstant der med en stor, veloplagt portion selvironi kommer i mål på så meget power, så man ender med at grine så man græder (ligesom undertegnede). 

6. 21 Jump Street (2012) https://www.imdb.com/title/tt1232829/

Væk er Johnny Depp fra 80’er-tv-serien (eller næsten hvert fald) og istedet præsenteres vi for Channing Tatum og Jonah Hill, som spiller strissere som går undercover….på deres gamle high school. En film som er fyldt med skarpe punch-lines, spydigheder, meta-jokes og overdrevet action, på den fede måde. You either love it or hate it. Bromancen mellem Tatum og Hill er muligvis corny og cheasy, men kemien er enestående og holder 100. Manuskriptet med de mange under-bæltestedet-vittigheder sidder lige i skabet og prikken over i’et er Ice Cube i rollen som politikaptajn Dickson med bl.a. dette gyldne citat: Y”ou’ll find yourself in prison. With a snorkel, duct-taped to the mouth. And me, shitting down that snorkel!”

5. Shaun Of The Dead (2004) https://www.imdb.com/title/tt0365748/

Det første samarbejde mellem komikerne Simon Pegg og Nick Frost, samt instruktøren Edgar Wright, viste sig at være den bedste ide siden opfindelsen af øl. Filmen er en kærlighedserklæring til gyser-genren og disker op med en utroligt veloplagt, og overraskende emotionel historie, om to kammeraters kamp for overlevelse efter en zombieempedemi bryder løs i England. Pegg spiller Shaun med så stor overbevisning og komisk overskud at Hollywood bankede på efterfølgende. Frost spiller kammerat Ed med så skøn og afslappet dvaskhed, og med Wright fortællermæssige og visuelle overskud som instruktør, er der i den grad lagt op til et forrygende mix af satire, komedie og splatter/gyserfilm.

4. Shoot ‘Em Up (2007) https://www.imdb.com/title/tt0465602/

Jeg begriber ikke det fjerneste at kendskabet til denne lille actionkomedie-perle ikke er blevet mere udbredt siden 07. Forhåbentlig kan denne reklame hjælpe den på vej 🙂 For sagen er at “Shoot ‘Em Up er en forrygende og fuldstændig loco skralde-bang-actionfilm, som tager stygt pis på genren. Alene intro scenen er det hele værd: Vores hovedperson/heltefigur Smith (Clive Owen) sidder på en bænk og gør sig klar til kamp. Lige inden han rejser sig, tager han en gulerod frem og gnasker i den. Stadig olm, vred og fokuseret. Instruktør Michael Davis har naturligvis haft John Who (og hans action-bagkatalog) i tankerne da han lavede filmen og undertegnede griner stadig gennem det meste af filmen når den bli’r smækket på i hjemmebiografen, for den er VIRKELIG LANGT UDE 😉 Forestil jer de vildeste og mest platte actionscener og så gang det med 10….Så har du Shoot ‘Em Up!

3. Frækkere End Politiet Tillader (1984) https://www.imdb.com/title/tt0086960/

Filmen der gav Eddie Murphy det helt store gennembrud i filmbranchen, er stadig, den dag i dag, en film der holder! En ting er Harold Feltemeyers legendariske intromelodi (Crazy Frog har ikke ødelagt den helt endnu), men noget helt andet er Murphy i rollen som Axel Foley. Han shiner fuldstændig i rollen som politibetjenten der vil finde hans bedste vens morder. For det er bestemt ikke nogen banebrydende film. Men det er Murphy til gengæld. Alt hvad han gør, virker. Timingen, udstrålingen og replikkerne. Alt sidder lige i skabet. Bare hans åndsvage latter, hiver filmen et ekstra hak op på actionkomedie-skalaen!

2. Pineapple Express (2008) https://www.imdb.com/title/tt0910936/

I anledningen af 10-års-jubilæet for filmen, delte hovedrollehaver og manuskriptforfatter, Seth Rogen, i sommers en masse funny facts om den evigt herlige og ustyrligt morsomme stener-komedie, “Pineapple Express”. For det første brækkede Rogen en finger på settet, skuespiller Danny McBride fik en flænge i kraniet og at Rogen bl.a. måtte rulle de joints der skule bruges i filmen, da ingen andre kunne finde ud af det. I det hele taget er “Pineapple…” en langt-ude-fortælling som ikke bør forklares om, men i stedet bare ses. For den kombinerer på magisk vis al det fede ved action-universet og al det sjove fra komikkens verden. James Franco har sit livs rolle som pothovedet Saul Silver og kemien mellem ham og Rogens karakter, Dale Denton, bliver en stærk bromance undervejs i filmen. De står stærkt som en ny generations Cheech and Chong og sjældent har jeg set en sjovere “buddy film” på det store lærred. Med undtagelse af film nr. 1 på listen….

  1. Hot fuzz (2007) https://www.imdb.com/title/tt0425112/

Flere af filmene på denne liste er kærlighedserklæringer til forskellige filmgenrer. “Hot Fuzz” fra 2007 bliver politifilmen taget under meget kærlig behandling. Edgar Wrights anden spillefilm med Nick Frost og Simon Pegg skulle vise sig at være en endnu bedre ide end deres tidligere samarbejde. For man kan i den grad mærke en lyst og et særligt overskud i hele produktionen. Engelsk bonderøvs-idyl møder Hollywoods larmende actionverden. Den perfekte kombi, og Wright er perfekt med digirentsstokken i hånden. Kemien mellem Frost og Pegg er måske det bedste, komiske match siden Carrey og Daniels i “Dum Dummere” (1994). Alene den hæsblæsende finale i “Hot Fuzz” er simpelthen klappe-i-hænderne-af-begejstring-fantastisk og fabelagtig.

Boblere:

48 Timer

The Guard

Rush Hour

The Other Guys

Bad Boys

Livsfarlig Løgn

Frækkere End Politiet Tillader 2

The Nice Guys

Kiss Kiss Bang Bang

Midnight Run

Seneste

Twisters

Nicolai har denne gang anmeldt den nye Twister-film, Twisters, som prøver at opgradere 90’er-klassikeren om adrenalinjunkier som jæger tornadoer. Lykkedes opgraderingen? Ikke helt, men dele af filmen redder den fra at blive en total katastrofe.

Gondola

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 gondolfører i en gregoriansk landsby, som bliver forelsket.

Det er en film uden nogen sagte ord og det er slet og ret, en af årets største filmiske fornøjelser, som er helt perfekt at opleve i biografen, i disse grå tider!

Godzilla x Kong: The New Empire (4k uhd)

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og René Buchtrup anmelder den her til hjemmebiografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: Stand By Me

“So darling, darling stand by me”. Ja, teksten kender i jo godt, men hva’ med 80’er-filmen den nu stammer fra. Hvordan er den ved et gensyn her i 2024? Se med her hvor René fra Moviemaniac anmelder 4k-film igen.

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.