De Bedste Actionfilm fra 80’erne

René Buchtrup

René Buchtrup

af René Buchtrup

Hvad definerer en god actionfilm? Nogle vil sige våben, slagsmål og MASSER af eksplosioner 🙂

Måske kan man definere actiongenren som den hvor der simpelthen er gang i den. Hvor der ikke bliver brugt så meget tid på det helt store plot og hvor der sjældent er et kedeligt sekund.

Det er nok sat lidt på spidsen, for sagen er at actionfilm (selvfølgelig kun de allerbedste) stadig både kan have hjerte OG hjerne. Der er f.eks flere scener i den første Die Hard-film hvor jeg får våde øjne når jeg ser den (og ja, den er selvfølgelig med på listen). Den har i den grad hjertet med dig.

Andre fokuserer måske blot på at underholde. Det kan gøres med et glimt i øjet og en masse god humor. Der er jo næsten heller ikke noget værre en for selvhøjtidelig actionfilm, vel? De allerbedste actionfilm er dem som ved hvad de vil.

Jeg har fokuseret på 80’erne som årti fordi det simpelthen bare er et ikonisk årti for actionfilmene. De film jeg har med på listen holder stadig den dag idag, og jeg vil ikke tøve med et kalde flere af dem for små genistreger. Få af dem vil jeg ligefrem kalde for mesterværker!

Som i nok har regnet ud, er det ikke plads til alle de fede film på sådan en liste. Vi, på Moviemaniac.dk, arbejder med udtrykket kill your darlings, når det drejer sig om listerne. Det er svært at vælge at vælge film fra, men det skal jo gøres. Så der blev ikke plads til den første Terminator-film, heller ikke den 3. Indiana Jones-film og den anden Mad-Max-film fra 1981.

Måske undrer i jer over hvor den første Ghostbusters-film er henne. Den vil jeg simpelthen ikke betagne som en action-film, men som en komedie. For det andet synes jeg den er ret så overvurderet og er bestemt ikke én af de 80’er-film jeg bryder mig om alligevel.

Sidst men ikke mindst, overvejede jeg selvfølgelig at tage John Carpenters “The Thing” fra 82′ med. Men fordi at jeg anser den som en horror-film, er den ikke kommet med på listen. En skam, for hvilken fabelagtig fed film!

Her kommer min TOP 10 over de bedste actionfilm fra 1980 til 1989:

10. Batman (1989) https://www.imdb.com/title/tt0096895/

Tim Burton har fuldstændig styr på Gotham-universet og giver det et gotisk tegneserieudtryk som universet fortjener. Michael Keaton er go’ som Bruce Wayne/Batman, men det er Jack Nicholsen der stjæler billedet som den utilregnelige skurk, Jokeren.

Filmen er facinerende og underholdende fra start til slut, og muligvis kan den ikke hamle op med de nyere Nolan-udgaver. Men den har stadig sit helt eget unikke udtryk alligevel.

Bedste one-liner: We’ve got a flying mouse to kill, and I wanna clean my claws. (The Joker)

9. The Killer (1989) https://www.imdb.com/title/tt0097202/

John Woo’s gennembrugsfilm er en skydegal-actionklassiker om lejemoderen Ah-Jong (Chow-Yun Fat) med MANGE lig i lasten. En film der svælger så meget i patos, så det halve kunne være nok. Men skid hul i det når samtlige skuddueller er så smukt udført, så det kan betegnes som action-æstetisk af højeste klasse.

Bedste one-liner: I’m not interested in any goddamn rules! I want the bastard dead! (Johnny Weng)

8. Robocop (1987) https://www.imdb.com/title/tt0093870/

På overfladen en science fiction-film, men endnu mere en actionfilm med krimi-undertoner. Robocop blev et kæmpe hit i 87′ og to (piv-elendige!) efterfølgere fulgte trop. Liget af den tidligere politibetjent Alex Murphey genopstår som en ny og forbedret supercop der rydder op i et samfundet. En både samfundskritisk og satirisk actionfilm som går hele vejen.

Bedste one-liner: Dead or alive, you’re coming with me! (Alex J. Murphy/Robocop)

7. Predator (1987) https://www.imdb.com/title/tt0093773/

Old school-actionfilm uden så meget dialog. Et enkelt plot. En krig mellem Arnold og rovdyret. Det er John Mctiernans 2. spillefilm som instruktør og han har styr på sagerne. Der er herlig slå-hjernen-fra-action uden det bliver dumt eller intetsigende. En actionfilm som lige så stille bygger sit univers op og pludselig står man ansigt til ansigt med en predator som river din rygrad ud af kroppen på dig!

Bedste one-liner: GET TO DA CHOPPA! (Major Alan “Dutch” Schaefer)

6. Commando (1985) https://www.imdb.com/title/tt0088944/

Endnu en Arnold-film og hvilken én af slagsen. “Commando”  er en perfekt kombi af store bøffer, slagsmål, big guns og masser af herlige one-liners. Med sine sammenlagt 88 body counts(!) er filmen gået i over i historien som én af de film som bestemt ikke lægger fingrene i mellem. Og hvorfor skulle den det? Hvem er også så dum så man kidnapper Oberst Matrix’ (Schwarzenegges) datter? Så har man sgu da selv bedt om det 🙂

Bedste one-liner: I eat Green Berets for breakfast. And right now, I’m very hungry! (John Matrix)

5. Rambo: First Blood (1982) https://www.imdb.com/title/tt0083944/

Krigsveteranen Rambo er blevet efterladt i stikken af regeringen. Han knækker og pludselig har han både politi og militær på nakken i en film som ser en traumatiseret mand forvandle sig til en enmandshær beredt til at dræber alt og alle!

En nyklassiker i actiongenren som ikke blot underholder, men også giver stof til eftertanke.

Bedste one-liner: They drew first blood, not me (John Rambo)

4.  Indiana Jones: Jagten På Den Forsvundne Skat (1981) 

https://www.imdb.com/title/tt0082971/

Ingen action-80’er-liste uden Indy. Harrison Fords legandariske rolle som arkæologen med den slidte læderjakke og den brune hat er forrygende underholdende fra start til slut. Et eventyr med én af de bedste introer (ja, den med guldet og den store rullende sten i grotten) nogensinde i filhistorien. Faktisk er den egentlig bare et mesterværk. Der er ikke så meget at rafle om.

Bedste one-liner: You want to talk to God? Let’s go see him together, I’ve got nothing better to do. (Indiana Jones)

3. Die Hard (1988) https://www.imdb.com/title/tt0095016/

John McTiernans 2. film på denne liste. Og hvilken fantastisk film! Den første Die Hard hvor vi blev præsenteret for den nu efterhånden legendariske actionhelt John McClane, er actiongenrens Citizen Kane. Alt går op i en højere enhed med enmandshæren McClane mod den, muligvis(?), bedste filmskurk i filmhistorien, Hans Gruber, og hans kumpaner i den nybyggede skyskraber.

Bedste one-liner: Yippie-Ki-Yay, Motherfucker! (John McClane)

2. Aliens (1986) https://www.imdb.com/title/tt0090605/

Ridley Scotts “Alien” fra 79′ var en regulær gyser. James Camerons “Aliens” fra 86′ er en actionfilm. Han braser døren ind og gør filmen til helt sin egen! En helvedes rå og suverænt underholdende actionbasker om den mega seje badass heltinde, Ripley, som gør livet surt for det klamme rumvæsen med sin flammekaster! Cameron har skabt (endnu) én af filhistoriens bedste 2’ere (udover Terminator 2!) og mestrer alt fra spændingskurven, karakterer og især, action-sekvenserne!

Bedste one-liner: Get away from her, you bitch! (Ripley)

  1. Star Wars: Imperiet Slår Igen (1980) https://www.imdb.com/title/tt0080684/

Den bedste Star-Wars-film og 80’ernes ukronede konge. Mange vil måske kalde den sci-fi, men Star Wars er og bliver et rum-eventyr med en helt enestående historie om kampen mellem de gode (Luke og oprørerne) og de onde (Darth Vader og Imperiet). Den er mørkere og mere dyster end sin forgænger “Stjernekrigen” fra 77′, men samtidig også én af de sjoveste i serien. Og hvem kan ej glemme den legendariske afslutning hvor Darth Vader og Luke Skywalker kæmper med deres lyssværd og én af de største filmcitater flyder gennems Waders maske : No, I am your father!

Det bli’r simpelthen ikke større, vildere og mere fantastisk end med Imperiet Slr Igen, som rammer plet på samtlige tangenter den spiller på!

Bedste one-liner: “I love you” (Prinsesse Leia). “I know” (Han Solo).


Boblere:

Top Gun

Terminator

Dødbringende Våben

Mad Max 2

Indiana Jones Og Det Sidste Korstog

Rambo 2

Rambo 3

En Russer Rydder Op I Chicago

Frækkere End Politiet Tillader

Cobra

Midnight Run

 

 

 

Seneste

Birthday Girl

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en fødselsdagsferie på et krydstogt, hvor tingene går virkelig gruligt galt for en mor og en datter.

Birthday Girl, er intens, hjerteskærende og grundlæggende en ret ubehagelig film, som måske ikke er helt perfekt, men som dog er en der vil påvirke én og som man vil huske efterfølgende.

Godzilla x Kong: The New Empire

Den nye Godzilla/King Kong-film er én stor undskyldning for at se en radioaktiv øgle og kæmpe-abe slås mod endnu en giga-abe, der ridder på en is-øgle i fremmed portal-verden (!!!) Godzilla x Kong: The New Empire er den femte i Monsterverse-universet og den bli’r anmeldt af René Buchtrup

Perfect Days

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en ældre japansk herre, som rengøre toiletter i Tokyo og bl.a. lytter til gammel rock på kassettebånd.

Hvis dette ikke lyder som noget særligt, så er det dog faktisk tilfældet her, da Perfect Days er filmisk hverdagspoesi når det er allerbedst og ligeledes årets hidtil allerbedste bud på en film der viser mennesker og livet fra den allerbedste side af.

Paris, Texas

Wim Wenders har skabt en sjælden filmperle, som beskriver ensomhedens væsen mere rørende end nogen anden film i filmhistorien.
Læs René Buchtrups anmeldelse af Paris, Texas, med en storspillende Harry Dean Stanton i front

Past Lives

Nicolai har denne gang anmeldt en film om 2 koreanske mennesker, som først mødes i barndommen og som sides mødes flere gange som voksne, men for hver gang de mødes, er deres liv helt anderledes.

Past Lives er intet mindre end et stort, smukt, subtil og virkelig menneskeligt mesterværk, som man i allerhøjeste grad, kan og bør opsøge i ens nærmeste biograf.

Wild

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en kvinde der beslutter sig for at vandre en virkelig hård og lang tur, for at kunne komme af med livets smerter, sorg og traumer.

Wild er en hjerteskærende og spændende film, som ikke er perfekt, men dog meget medrivende.

Ugens Streaming Anbefaling – American Fiction

Cord Jefferson vandt til årets Oscar-show en gylden statuette for “bedste manuskript”.
American Fiction er filmen du ikke skal snyde dig selv for, da den er velspillet, skarp og morsom.
Allan fra GoFM får en lille anbefaling med på vejen her i lydklippet: