De Bedste Actionfilm (fra 1980-nu) del 3

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Her på tredje del af vores actionliste skal vi også vidt omkring.
Vi skal et smut til Sydkorea, hvor en helt vildt smuk kampsekvens finder sted. Vi skal til Rio De Janeiros ubarmhjertige slum. Vi skal med to barndomshelte, på hvad der for dem hver især burde have været deres sidste eventyr. Vi skal æde popcorn til et par langt ude, men fremragende actionperler, vi skal ud at køre ræs med Tarantino, vi skal til Paris mere end én gang, og vi skal selvfølgelig også et smut med bussen

40. Sin City (2005)

Instruktører: Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino

René siger:
Det er dømt comic-noir for alle pengene i denne geniale adoption af Frank Millers tegneserie-roman. Næsten alle er korrupte i den syndens by, Sin City, og få prøver at klare skærene uden at gå i fordærv og forfald. Mickey Rourke er genial som det store brød, Marv, Bruce Willis er eminent som the only good cop, Hartigan og Jessica Alba, ja, hun er bare pivfræk som den godhjertede stripper, Nancy. Og Eliah Wood er som Frodo’s gone really, really bad, i rollen som stjernepsykopaten, Kevin. Sin City er en født klassiker!

39. Tropa De Elite 2: The Enemy Within (2010)

Instruktør: José Padilha

René siger:
1’eren er mega fed. Men 2’eren et et lille mesterværk. Tropa De Elite 2 udvider sit univers, og giver fortsat et skræmmende og realistisk billede af den korruption, der foregår i Rio’s politistyrke. Vi følger (stadig) Nascimento, som er blevet forfremmet til sikkerhedschef, og følger de kampe han tager med hans eget bagland, og de mange kriminelle som hærger i gaderne. 

38. The Man From Nowhere (2010)

Instruktør: Jeong-beom Lee

Andreas siger:
En stille ung mand ernærer sig som pantelåner. Hans fortid er ukendt for os seere, men vi får i glimt et kig bag facaden. Han har martial arts evner udover det sædvanlige.

Han bliver vidne til, at narko- og illegal handel med organer rammer de få mennesker tæt på ham, også må han i aktion.

De første 45 minutter bliver der bygget op til filmens klimaks, der begynder at eskalere cirka der.

Filmen indeholder en af de absolut flotteste og fedeste skuddueller og kampscener i filmhistorien. Det hele eksploderer om ørerne på os i sidste halvdel af filmen, og det er helt forrygende godt lavet, og med fokus på alle detaljer. Som i mange andre film fra sydkorea er det med æstetikken i højsædet. Det er virkelig brutalt, men det er en fryd for øjet!

37. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Instruktør: Steven Spielberg

Andreas siger:
Sidste omgang med Indy….der blev sagt SIDSTE!!!

Den rædderlige møgfilm fra 2008 tæller sgu ikke i det her regnskab.

Det gør Harrison Ford og Sir Sean Connery til gengæld. Far og søns kamp mod fæle nazier om Den Hellige Gral er episk.

Kampen på tanken med Vogel, og motorcykeljagten, hvor Jones Sr. afslutter med at tyre en flagstang i tyskerens hjul er uforglemmelige. Det samme er speedbådsjagten med Kazim. Mest legendarisk er dog filmens lange åbningsscene, hvor en ung Indy stjæler en sjælden artefakt og flygter forbi slanger, bad guys, og en stor hanløve på et tog i fuld fart.

Det er stadig den dag idag en af de bedste åbningssekvenser i filmhistorien.

36. Taken (2008)

Instruktør: Pierre Morel

Andreas siger:

Taken markerede sammen med Bourne-filmene en ny form i actiongenren.

Den direkte og realistiske vold, og brutaliteten deri gik rent ind. Taken gik skråt-amok, og Liam Neeson viste hvor effektiv en vred mand kan være.

Hele hævnhistorien er drønspændende, og det kan mærkes, hvor rasende og iskold faderen, Bryan Mills er – hvem ville ikke være det?.

Jeg var helt glad da jeg gik ud af biffen efter denne actionhammer.

(Liam Neeson måtte for min skyld til gengæld gerne have stoppet sin action-karriere efter denne film).

35. Public Enemy No. 1 – del 1 og 2 (2008)

Instruktør: Jean-Francois Richet

René siger:
Vin Cassels ejer disse to film. Han ER den sindsyge gangster Jacques Mesrine helt ned til fingerspidserne, og det er i det hele taget en imponerende bedrift at se ham i aktion. Som en fransk Scarface, følger vi ham fra bunden af samfundet til en majestætisk top, hvor der kun er en vej: ned. Et fire timers ambitiøst og storslået portræt, med stort drama og vild og realistisk action.

34. Shoot ‘Em Up (2007)

Instruktør: Michael Davis

René siger: 
Sure skeptikere og mennesker med trang til for megen surmulen, vil sikkert påstå at Shoot ‘Em Up er en stor undskyldning for at se på skuddueller, bryster og høre platte one-liners. Og gu fanden har de da ret i det! Som taget ud af en John Woo-film, renser vores ridderlige hovedperson ud i slummet og med en gulerod i kæften(!?) og en baby i favnen (!), dræber han samtlige skurke på sin vej. Cliwe Owen er actionguden, mens Paul Giamatti er satans yngel på den anden side.

33. Akira (1988)

Instruktør: Katsuhiro Ôtomo

Andreas skriver:

Blændende smuk animationsfilm.

Den viser et samfund i totalt forfald, og den viser, hvorfor man skal holde sig fra forsøg med mennesker (og dyr).

Der sker noget sådan cirka hele tiden, og bl.a. på den måde minder den meget om Mad Max: Fury Road.

Hæsblæsende biljagter og skuddueller, og følelser uden på tøjet, det er helt vildt det her.

Animationsfilm kan sagtens følge med live action film, også hvis man måler på action.

32. The Bourne Identity (2002)

Instruktør: Doug Liman

Andreas siger:
Det var virkelig en øjenåbner, da jeg så den her da den udkom. Pludselig kom der en actionfilm, der både underholdt og satte tankerne igang.

Volden var rå og realistisk, og ikke noget jeg rigtig havde set før.

Manden uden hukommelse strøg direkte ind iblandt mine yndlingsfilm-karakterer. Han er så kompleks, og alligevel så simpel.

Det er så fed en scene, da hans glemte evner og instinkt tager over overfor to næsvise betjente. To sekunder tager det Jason Bourne at nedkæmpe dem – meget effektivt!

Matt Damon er et fund som Bourne, med sine uskyldige øjne og sit babyface.

31. The Killer (1989)

Instruktør: John Woo

René siger:
Hvis du nu har nået et nokpunkt ift. actionfilm, og bare tanken om overdrevent brug af slow-motion, hjælpeløse og flæbende kvinder, skuddueller hvor kuglerne flyver og én helt mod et helt kalveri, får dig til at kaste op, så må du hellere stoppe læsningen her. The Killer er Woo’s ubestridte actionmesterværk, og Chow Yun-Fat har aldrig været bedre end i rollen som hitman med moralske skrupler. 

30. Death Proof (2007)

Instruktør: Quentin Tarantino

Andreas siger:
Ævlebævle kongen (eller dialogens mester), Tarantino, har her skruet en film sammen, der er klassisk dialog båren Tarantino. Men han har smidt et fantastisk actionfyldt plot ind, og en endnu bedre bad guy – Kurt Russell som Stuntman Mike, jamen så fås de næsten ikke bedre!

De lange bilscener i fuld fart er for vilde, og især er jeg imponeret over Zoe Bell’s stunt på køleren under en af biljagterne. Pas nu lige lidt på…

Et fedt greb er at bruge bilen som våben. Det kan godt være den er uhyggelig, men Stuntman Mike har satme en voldsom kæmpespand…

Rose McGowan lider en grum død, men for filan en fed scene. SMASK siger det bare

29. RoboCop (1987)

Instruktør: Paul Verhoeven

René siger:
“Dead or alive, you’re coming with me”. Et gyldent citat fra en mesterlig film. Muligvis ser hollandske Verhoevens RoboCop ikke ud til at være andet end action, men det er samtidig også en fabelagtig omgang satire over et kontrolsamfund. 

En scene jeg aldrig glemmer, må være den hvor den kære politibetjent Murphey bliver skudt så meget i smadder, så man når at tænke: nu kan han vidst ikke have flere kugler i sit legeme. 

28. Speed (1994)

Instruktør: Jan de Bont

René siger: 
2’eren var lige til at lukke op og skide i. 1’ern står til gengæld stadig tilbage  som en klassiker indenfor actiongenren. Keanu Reeves og Sandra Bullock har travlt med at få bussens hjul til at køre, rundt rundt, rundt, og Dennis Hopper, ja, han er bare en fantastisk filmskurk, med styr på hvem der er “wildcats”.  Og teamaet til filmen, jamen for hææælvede…det er da lige til at blive helt nostalgisk over at høre. 

27. Expendables 2 (2010)

Instruktør: Simon West

René siger:
Selvom efterfølgeren til den glade old boys-reunion for skydegale machomen, ikke ligefrem er nyskabende og revolutionerende, er det alligevel bare en fest at iagttage. Stallone er tilbage som frontfiguren Barney Ross, på endnu en vigtig track ‘em, find ‘em, kill ‘em-mission. Vi griner, når skurke bliver totalt nedslagtede af Ross og hans mænd, for det er overdrevent, langt ude og overhovedet ikke realistisk. 

26. Rambo 4 (2008)

Instruktør: Sylvester Stallone

Andreas siger:
Jeg må have fremstået som en idiot i biografen, da jeg sad og så den en formiddag inden job.

Jeg gestikulerede kraftigt og kom med højlydte (positive) tilråb gennem hele filmen – “yeah, SÅDAN, FUCK det er fedt. Den slags tilråb. Jeg var helt klar på præmissen, men ikke voldsomheden i indholdet.

Der er meget langt fra First Blood til denne film!

Rambo viser et team af lejesoldater, hvordan man klarer ærterne. Han slagter løs hele filmen igennem, og det er både ekstremt blodigt, og vildt for meget! Men det er samtidig virkelig underholdende. Jeg genser den, når jeg lige skal have et hurtigt action-fix, der ikke kræver det store i IQ.

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: