De Bedste Actionfilm (fra 1980-nu) del 2

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Her på anden del af listen skal vi endnu engang rundt i manegen og alle actionfilmens afkroge.
Der er de dumme, dorske kødhestefilm, som vi trods alt sund fornuft alligevel elsker, og der er de dybe og meningsfulde actiondramaer, der udover at underholde, også stimulerer andet end de muskler man bruger til at gnaske popcorn med.

55. True Lies (1994)

Instruktør: James Cameron

René siger: 
Dette er Mr. Titanic & Terminators mest underholdende film til dato. Østrigske Arnold, spiller ærkeamerikanske Harry,  en top secret agent, der til hest, til vands og i luften, redder dagen, mens han fyrer herlige one-liners af. Han slår gnister med en uimodståelig Jamie Lee Curtis, som spiller hans kone, der leverer en stripper-performance, som går over i filmhistorien, som både indlevet, fræk, rørende og ekstremt morsom(!)

54. John Wick 2 (2017)

Instruktør: Chad Stahelski

Andreas siger:
Jeg hører til dem der synes den første film i franchisen er noget værre lort.
Men ligeså elendig den er, ligeså fed er film nummer to.
Her giver al ultravolden og den simple historie mening for mig.

Keanu Reeves er rigtig god til nogle ting, se bare her.

53. Heat (1995)

Instruktør: Michael Mann

Andreas siger:
Actionfilm, heistfilm, thriller?
Heat er det hele, og den er intelligent, og fantastisk instrueret og velspillet.
Neil´s (De Niro) jagt på sin tidligere makker, psykopaten Waingro er en hæsblæsende odyssé igennem Los Angeles. Derudover er politimanden Vincent´s (Pacino) jagt på dem allesammen vildt fed at følge.
Bankrøveriet i midten af filmen, og den efterfølgende skudveksling er helt vild. Når film bliver til kunst! Heat er en af de fedeste film nogensinde.

52. Shooter (2007)

Instruktør: Antoine Fuqua

Andreas siger:
Shooter fungerer både som actionfilm og spændingsfilm.
Den er seriøs, men den tager ikke sig selv så alvorligt, at det bliver tørvetrillende.
Der er masser af fed action, og nogle gange er det måske på bekostning af historien. Men hvad gør det, når det er så godt skruet sammen?

Mark Wahlberg er top sej som elitesoldaten og finskytten Bob Lee Swagger, og han er lige dele Jason Bourne og The Punisher (Jon Bernthal versionen!!), når han bruger sine evner til at eliminere sine mange fjender.

Danny Glover viser sig som et rigtig, rigtig dumt svin, og han er endnu en god grund til se filmen igen og igen.

51. Safe (2012)

Instruktør: Boaz Yakin

Andreas siger:
Safe er en typisk Statham film, men den er bare lidt federe end mange af hans andre action flicks.
Han skal redde en lille halvautistisk pige, der er i besiddelse af en værdifuld kode. Folk går i vejen for ham, og vi ser ham rydde dem af vejen. Vi kører den ind med håndmadder derfra… Det er fed underholdning.

Få mennesker kan uddele øretæver som ham. Han er dejlig effektiv, og han har altid nogle seje esser i ærmet. Scenen hvor han gennemsmadrer en bande russiske bøller i et undergrundstog, er klassisk for en film som denne. Den er der mest af alt fordi vi lige stod og manglede endnu et vredesudbrud fra Statham. 

Det får vi her, av, av, av!
Fedt det er det sgu.

50. Wanted (2008)

Instruktør: Timur Bekmambetov

René siger:
Kan man få patroner fra pistoler til at skrue i luften? Kan man forvandle en vatnisse til en actionbøf med vaskebræt? Og er det umuligt at lave en fed actionfilm uden slow motion-sekvenser? Hvis du ikke har set Wanted, så må du hellere i gang straks. Jeg blev blæst bagover, da jeg så den i biografen i 2008 og ser den stadig med et action-fråder-smil på læberne den dag i dag. 

49. Face/Off (1997)

Instruktør: John Woo

René siger:
Præmissen er ekstremt dum i Woo’s overdrevne skifte-ansigts actionflick. Men for filan, hvor er det fedt at se både Travolta og Cage give den max gas i denne 90’er klassiker. Der er selvfølgelig dømt en regn af kugler, duer der flyver og masser af slow-mo (klassisk Woo), og Papa’s Gotta Brand New Badge bliver aldrig den samme igen efter Travoltas klamovich-dans foran en usikker teenager. 

48. A Bittersweet Life (2005)

Instruktør: Jee-woon Kim

Andreas siger:
Simpelthen en gudesmuk film.
Det er sydkoreansk filmkunst, når det er allerbedst. 
Det er poetisk, sentimentalt og voldsomt. Det er skruet eminent sammen, og kampscenerne lader intet tilbage at ønske. Koreografien er fantastisk, og viser beskidt hand-to-hand combat, når det er mest brutalt.

Hovedpersonen, Sun-woo går imod sin chefs ordrer, og bliver jaget vildt. Det lyder vist mistænkeligt som en gennemsnitsfilm i denne genre, men A Bittersweet Life har så meget hjerne og hjerte, og det bliver ikke på noget tidspunkt hverken dumt eller forudsigeligt.

Du kan tolke på filmens slutning i en evighed. Den er så detaljeret og flertydig, og sætter stor og fed streg under filmens tårnhøje niveau.

47. The Mechanic (2011)

Instruktør: Simon West 

René siger:
Dette er Jason Statham når han er allerbedst og mest badass. Det siger alligevel ikke så lidt. Selvfølgelig spiller han en iskold lejemorder, som tager hævn for et mord på en gammel mentor (altid go’e Donald Sutherland). Og når han træner selveste Ben Foster op som hans killer-sidekick, bliver det næsten ikke bedre. 

46. 13 Assassins (2010)

Instruktør: Takashi Miike

Andreas siger:
Takashi Miike er kendt for sine outrere film.
Med Audition og Ichi The Killer satte han en standard, som han så tog med i sin samuraifilm.
Det er en helt anden type film end f.eks.  Kurosawa’s samuraifilm, men den har stadig en god historie at falde tilbage på. Den gode historie kan man nemt glemme midt i al volden og kampscenerne, men den er et godt støttepunkt hele vejen igennem.

Der er en lang kampscene på 45 minutter et sted i filmen, og det giver mening at pensle den fuldstændig ud. 
Der er altså nogle stuntfolk, og nogle koreografer, der har fortjent deres hyre.
Fed historie, afhuggede lemmer og gang i gaden; det er fantastisk det her.

45. Braveheart (1995)

Instruktør: Gel Mibson

Andreas siger: 
Jeg brugte engang mindst fire timer midt om natten på at spole frem og tilbage mellem alle kampscenerne i Braveheart. Jeg var 19 år gammel og lige kommet fuld hjem fra en fest.
Jeg sad med chips og cola og heppede på William Wallace, der gav englænderne en ordentlig dragt prygl…
De store slag med tusindvis af involverede er så fantastisk godt lavet. Blodet sprøjter (også på kameraet) og de mange drab og voldsscener er mindeværdige og realistiske.

Braveheart er et epos af de helt store, der både svælger i store følelser og meget eksplicit vold.
Scenen på fortet, hvor Wallace og hans mænd hævner hans hustru er indædt og meget voldsom.
Den økse sidder perfekt i skallen på ham soldaten!
Udover at være en fed underholdningsfilm med masser af action, så er det også en rigtig god film oveni. Den har masser at byde på, og hey; Mel Gibson er dælme en god skuespiller.

44. Hard Target (1993) 

Instruktør: John Woo

Andreas siger:
The Muscles from Brussels uden så mange dikkedarer.
Van Damme er rockersej i Hard Target – han kan jo godt andet end hjernedøde voldsfilm. Altså han får dælme delt høvl ud her, men det er mere charmerende en den slags film plejer at gøre det til – det kan jeg godt lide.
Han spiller hard to get, og kører igennem med røvgrimt svenskergarn.
Når John Woo begrænser sig lidt, så kan han sgu strikke en fed actionfilm sammen.
Lance Henriksen´s skurkekarakter er lige i skabet, og præcis så led og ond, som han skal være.
En meget undervurderet præstation fra en lidt glemt skuespiller.

Having Fun?”

43. Mission Impossible: Fallout (2018)

Instruktør: Christopher McQuarrie

René siger: 
Selv med en brækket ankel, fortsatte evigt seje Tom Cruise med at filme til MI:6. Og det hæsblæsende stunt er selvfølgelig kommer med i den vildeste og mest intense Ethan Hunt-film nogensinde. Muligvis er Superman aka. Henry Cavill med og giverden hele armen, men selv han må bøje sig i støvet over Kong Cruise og hans vovemod. 

Bonusinfo: Danske Caspar Phillipson er med i starten af filmen og står ansigt til ansigt med Cruise. Hans karakter overlever selvfølgelig ikke, men hvad havde han forventet…

42. Commando (1985)

Instruktør: Mark L. Lester

René siger:
Man kan ikke sige fed 80’er action, uden at sige Arnold. Den hårdtpumpede soldater-pensionist, John Matrix (hvem sagde mega fedt navn?) skal befri sin datter fra en helvedes masse badguys. Og et helvede bli’r det. Altså for dem. For viser Matrix dem nåde? No fuckin’ way! Arnold tæsker, smadrer, skyder, ødelægger og dræber sig igennem hele 81 mennesker(!). Et imponerende highscore af body-counts på film, som den dag i dag, ikke er blevet slået endnu.

41. The Negotiator (1998)

Instruktør: F. Gary Gray

Andreas siger:
Retfærdigheden sejrer til sidst.
Samuel L. Jackson vinder i sidste ende over nogle rigtig dumme svin, der vil hænge ham op på mordet på hans bedste ven.
Ingen kan spille rapkæftet og mavesur som SLJ.
Fantastisk gidseldrama, og en film jeg har set utallige gange!

Lydarbejdet i The Negotiator er helt i top – der er kælet for detaljerne.
Ildkampene er virkelig fede, og jeg må rose kreativiteten hos instruktøren, der tænker ud-af-boksen, og også begrænser sig i actionscenerne.
Hos visse instruktører kunne filmen nemt være endt som en stor ucharmerende bulderbasse – Michael Bay og John Woo, jeg kigger intenst på jer!

Samspillet imellem Jackson og altid god Kevin Spacey slår gnister her, og David Morse er ligeledes fremragende (som altid).

That wasn’t an accident and neither will the next one that goes in your head, now get out

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: