Daniel Day-Lewis-Tema (4. Del)

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af Andreas Nørgaard

Intet Day-Lewis-tema uden There Will Be Blood fra 2007. Det mageløse mesterværk om sølvgraveren Daniel Plainview er vild og voldsom på alle måder, og Lewis leverer en præstation af en anden verden.  

Som lovet tidligere, så ville i møde karakterer, der mere end flirter med galskab og ondskab her i Daniel Day-Lewis temaet.

Hvor Bill The Butcher var en ubehagelig mand, så var han et produkt af tid og miljø, og var som skrevet egentlig i bund og grund en fair mand.
Bevares, han var stadig præmiepsyko, MEN en fair mand ud fra sine principper, og den tid han levede i.

Så er det straks noget helt helt andet med DDL’s karakter i Paul Thomas Andersons mesterværk, There Will Be Blood, Daniel Plainview!
Følelseskold, grådig og manipulerende er de lidet flatterende “superlativer” man kan putte på ham.

Manipulativt, og usympatisk møgsvin opsummerer det vist meget godt – han er virkelig ubehagelig!!

Han gør kun ting for egen vindings skyld, og han er et billede på den store og grådige amerikanske kapitalisme.
Alt er nøje planlagt, alt har en bagtanke, og alt gøres for ham selv. Han vil skide andre mennesker et stykke, og empati er ikke noget han bruger tid på at praktisere…

Daniel Day-Lewis giver den hele armen. Han spiller sig helt ud, og ja, han overspiller helt vildt, men nøj hvor er det en perfekt præstation!! Det er bevist overspil, og det er som kun DDL kan gøre det.
Galskaben lyser ud af ham, hans øjne slår gnister, og karakteren intimiderer alle og enhver i det lille samfund de lever i…
Næsten alle ihvertfald…
Den unge præst Eli Sunday er den eneste der gennemskuer ham, og en indædt kamp mellem de to begynder.
Eli skulle oprindeligt spilles af Kel O’Neill, men han droppede ud af projektet, idet DDL vildskab og indlevelse skræmte ham, og gjorde ham inhabil i den henseende…
Rollen som præsten Eli gik derefter til Paul Dano, og det gik jo som bekendt ret godt!

Han giver DDL suverænt modspil, og får med karakteren Eli næsten skovlen under Daniel Plainview.
Det er samspil som går op i en højere enhed, og bedst illustreret bli’r det i den famøse milkshakescene, hvor Daniel Plainviews galskab bryder ud i lys lue, og den unge præst ikke siger så meget, men derimod med hele sin krop viser frygt og afsky og på en måde endegyldigt siger farvel til troen på det bedste i mennesket.

Farvel sidste rest af uskyld, goddag vanvid og goddag ondskab!!
Den her film er et karrierehøjdepunkt for alle involverede (mas o menos), og den viser med al tydelighed, at godt håndværk virkelig betaler sig..!

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: