Daniel Day-Lewis-Tema (2. Del)

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

af Andreas Nørgaard

Anden del af Daniel Day-Lewis-temaet giver skribent Andreas Nørgaard sit bud på den store skuespillers 4. bedste rolle på film: Gangs Of New York af Martin Scorsese

Scorsese og Day-Lewis er sammen igen, ni år efter de første gang teamede op i The Age Of Innocence.

Jeg sidder netop nu – imens dette skrives – og tænker:

HVORFOR HAR DE KUN LAVET TO FILM SAMMEN???

Det fungerer altså bare, når altid sikre Martin “Fucking” Scorsese aka Don Scorsese instruerer den dygtigste og vildeste skuespiller i en af sine film!

Scorsese kører på med sine mesterlige personskildringer, sit helt unikke blik for det overordnede billede af en karakter, og sin eminente “mandskabspleje”, der giver skuespillerne frihed og mulighed for at improvisere og afprøve ting.

Daniel Day-Lewis spiller den dæmoniske karakter Bill The Butcher, lederen af The Natives, der ligger i evig krig med the foreign hordes, som Bill ynder at kalde immigranterne.

Bill er en principfast mand, der lever efter nogle helt klare idealer, og machobefængte spilleregler.

Han er, set ud fra det, sådan set en fair mand, men hensynsløs og iskold overfor dem der trodser ham.

Det er ham der styrer Five Points!

Ikke politikerne, ikke politiet, ikke de andre bander. Nej, det er ham der styrer det, og ved i hvorfor?

Frygt…

Bill truer og sviner politiet til, og spytter ordrer til højre og venstre. Og de følger hans mindste vink, fordi de er klar over konskvenserne.

Han dræber og intimiderer sine modstandere, men han har et æreskodeks – han ser det som en slags ære, en gestus at blive dræbt af ham på slagmarken. De skal på en måde gøre sig fortjent til at dø for hans hånd.

I filmen agerer han en slags reservefar for Leonardo De Caprios karakter, Amsterdam, men de har begge to en skjult dagsorden.

Den ene vil have hævn, den anden vil bevare momentum.

Det er intenst!

Det er i scenerne mellem DDL og Leo, at tingene falder på plads – mesteren og lærlingen, Stampe og Bambi på isen.

Jeg beklager overfor Leo-drengen, men selvom han er en fremragende skuespiller, så blegner han ligesom alle andre ved siden af DDL!!

Bill The Butcher er hvad man vel bedst kan betegne som stjernepsykopat – går jeg ud fra?

Du ved aldrig helt, hvor du har ham.

Det ene øjeblik tyrer han dig ned med en kødøkse, og smadrer dit kranie ved kølle, imens han det næste øjeblik hjælper byens fattige med mad og andre fornødenheder.

Led tyran – postmoderne Robin Hood?

Han minder mig om Robert De Niro’s version af Vito Corleone (som dog ikke er skingrende vanvittig!).

Byens godgører og brutale jernnæve.

DDL doserer sit spil perfekt, og modsat en anden af de helt store skuespillere, Al Pacino, så fungerer det perfekt, når han går totalt over the top, og overspiller på den onde klinge!

Han gør det fordi det passer som fod i hose til rollen og som en del af filmens setup, hvorimod jeg har mange andre mistænkt for at kompensere for begrænsede evner, og talent ved at overspille.

….Pacino mangler IKKE talent og evner, men han overspiller engang imellem!

Jeg har nydt gensynet med Gangs Of New York, og så iøvrigt prøvet at glemme, at Cameron Diaz er med…

Nøj hun er sløj som altid!!

Det er filmen og resten af ensemblet til gengæld ikke.

Kronen på Martin Scorsese’s storværk er Daniel Day-Lewis, han er kort og godt genial.

God fornøjelse!

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: