Christian Bales Fem Bedste Roller

René Buchtrup

René Buchtrup

Christian Charles Philip Bale er en dedikeret herre indenfor skuespilsfaget.

Hvis han skal spille en filmrolle, hvor hans karakter er tyk og kvabset, tager han gerne mere end tyve kilo på. Omvendt taber han dem også gerne igen, og sulter sig yderligere, hvis rollen er en radmager type.

Han er kendt for sit temperament (hvem sagde Terminator Salvation!?) og hans tørre, britiske humor. Men, allermest for hans store skuespiltalent, som vi her på Moviemaniac jo bare elsker ham for!

I dag (d. 30. januar) fylder han 50 og det skal fejres med en hyldest af hans fem stærkeste og bedste roller på film.

Hverken Batman/Bruce Wayne, Dick Cheney eller Gorr The God Butcher er kommet med på listen over hans bedste præstationer. Men det er til gengæld disse fem:

Le Mens’ 66 kan bl.a. streames på Disney+

5. Ken Miles fra filmen Le Mens’ 66/Ford v Ferrai (2019)

James Mangolds undervurderede bisræs-bromance med Matt Damon som bildesigner og selvfølgelig Bale som racerkører, er nervepirrende, intens, humoristisk og yderst velspillet.

Bale har både et glimt i øjet og sine følelser uden på tøjet, og balancer sublimt mellem kærlig og forstående familiefar, til hidsigprop med masser af I don’t give a fuck-attitude på kørebanen. En fremragende film med en fremragende Bale i front.

American Psycho kan bl.a. streames på Netflix

4. Patrick Bateman fra filmen American Psycho (2000)

Muligvis slog han igennem til Hollywood allerede som 13-årig i Spielberg-filmen, Empire Of The Sun fra 1987, men det store gennembrud kom først i 2000, hvor han spillede stjerne-psykopaten, Patrick Bateman.

Vulgær og sadomasochistisk i et stilrent Armani-jakkesæt og med sorte Ray Ban-solbriller over næseryggen. Bales sprudler i rollen som Bateman og man væmmes, når han slår ihjel og griner højlydt når han blærer sig med hans nye visitkort foran kollegaerne.

Rescue Dawn kan bl.a. streames på Blockbuster

3. Dieter Dingler fra filmen Rescue Dawn (2006)

Det er ikke mange der kender til netop denne film, og det er brandærgerligt, for her underspiller han og giver en mere nedtonet præstation end man ellers er vant til med ham, uden at det går på kompromis med det samlede resultat.

I Werner Herzog krigsdrama spiller han en pilot, som bliver taget til gange af Vietcong i 1966, som han bliver tortureret af, indtil han formår at flygte ud i junglen, alene. Bales skuespil er, som altid, formidabelt og hans nærvær gør, at vi er med ham hele filmen, så vi til sidst sidder på sofakanten af bare spænding.

The Fighter kan bl.a. streames på Filmstriben

2. Dicky Eklund i filmen The Fighter

Rollen som stofmisbrugeren og boksetræneren Dicky Eklund indbragte Bale en Oscar for bedste mandlige birolle. Og det kunne ikke være mere fortjent.

Bale smider 14 kilo inden optagelserne starter og viser (igen) hvilken dedikeret herre er han. Eklund-karakteren (som er baseret på en virkelig person) er lige dele morsom og tragisk og Bale giver den hele (bokse)armen. Han er sårbar, sølle og elskelig i rollen og gi’r den hele (bokse)armen i rollen…

The Machinist kan bl.a. streames på PrimeVideo

1. Trevor Reznik i filmen The Machinist (2004)

Radmager som en kz-fange, sjosker han gennem hans lejlighed med en “kampvægt” på sølle 54 kilo. Bale viser sin dedekation til rollen som maskinarbejderen Trevor, som lider af søvn – og spiseforstyrrelser.

The Machinist er Bale-filmen ingen rigtigt snakker om. Måske fordi så få har set den eller også fordi den virker en smule deprimerende. Men det er mega ærgerligt, for den har så meget at byde på.

Den oser af mystik og Bale er fremtræder næsten uhyggeligt afkræftet. Som et blegt spøgelse bevæger han sig rundt, mens vi bliver draget i filmens historie, hvor svarene ligger skjult i fortiden. Ligeså langsomt bliver vi klogere på hvorfor Trevor er som han er, og hvad han ikke kan komme ud med.

Bales bedste rolle til dato, og et bevis på at han (stadig) er én af de bedste skuespillere overhovedet.

Tillykke med fødselsdagen, Christian Bale.

Boblerne

Dem der var tæt på at komme med på listen:

  • Dick Cheney i Vice
  • Alfred Borden i The Prestige
  • Bruce Wayne/Batman i The Dark Knight-trilogien
  • Michael Burry i The Big Short
  • Jim i Solens Rige

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.