Christian Bales Fem Bedste Roller

Picture of René Buchtrup

René Buchtrup

Christian Charles Philip Bale er en dedikeret herre indenfor skuespilsfaget.

Hvis han skal spille en filmrolle, hvor hans karakter er tyk og kvabset, tager han gerne mere end tyve kilo på. Omvendt taber han dem også gerne igen, og sulter sig yderligere, hvis rollen er en radmager type.

Han er kendt for sit temperament (hvem sagde Terminator Salvation!?) og hans tørre, britiske humor. Men, allermest for hans store skuespiltalent, som vi her på Moviemaniac jo bare elsker ham for!

I dag (d. 30. januar) fylder han 50 og det skal fejres med en hyldest af hans fem stærkeste og bedste roller på film.

Hverken Batman/Bruce Wayne, Dick Cheney eller Gorr The God Butcher er kommet med på listen over hans bedste præstationer. Men det er til gengæld disse fem:

Le Mens’ 66 kan bl.a. streames på Disney+

5. Ken Miles fra filmen Le Mens’ 66/Ford v Ferrai (2019)

James Mangolds undervurderede bisræs-bromance med Matt Damon som bildesigner og selvfølgelig Bale som racerkører, er nervepirrende, intens, humoristisk og yderst velspillet.

Bale har både et glimt i øjet og sine følelser uden på tøjet, og balancer sublimt mellem kærlig og forstående familiefar, til hidsigprop med masser af I don’t give a fuck-attitude på kørebanen. En fremragende film med en fremragende Bale i front.

American Psycho kan bl.a. streames på Netflix

4. Patrick Bateman fra filmen American Psycho (2000)

Muligvis slog han igennem til Hollywood allerede som 13-årig i Spielberg-filmen, Empire Of The Sun fra 1987, men det store gennembrud kom først i 2000, hvor han spillede stjerne-psykopaten, Patrick Bateman.

Vulgær og sadomasochistisk i et stilrent Armani-jakkesæt og med sorte Ray Ban-solbriller over næseryggen. Bales sprudler i rollen som Bateman og man væmmes, når han slår ihjel og griner højlydt når han blærer sig med hans nye visitkort foran kollegaerne.

Rescue Dawn kan bl.a. streames på Blockbuster

3. Dieter Dingler fra filmen Rescue Dawn (2006)

Det er ikke mange der kender til netop denne film, og det er brandærgerligt, for her underspiller han og giver en mere nedtonet præstation end man ellers er vant til med ham, uden at det går på kompromis med det samlede resultat.

I Werner Herzog krigsdrama spiller han en pilot, som bliver taget til gange af Vietcong i 1966, som han bliver tortureret af, indtil han formår at flygte ud i junglen, alene. Bales skuespil er, som altid, formidabelt og hans nærvær gør, at vi er med ham hele filmen, så vi til sidst sidder på sofakanten af bare spænding.

The Fighter kan bl.a. streames på Filmstriben

2. Dicky Eklund i filmen The Fighter

Rollen som stofmisbrugeren og boksetræneren Dicky Eklund indbragte Bale en Oscar for bedste mandlige birolle. Og det kunne ikke være mere fortjent.

Bale smider 14 kilo inden optagelserne starter og viser (igen) hvilken dedikeret herre er han. Eklund-karakteren (som er baseret på en virkelig person) er lige dele morsom og tragisk og Bale giver den hele (bokse)armen. Han er sårbar, sølle og elskelig i rollen og gi’r den hele (bokse)armen i rollen…

The Machinist kan bl.a. streames på PrimeVideo

1. Trevor Reznik i filmen The Machinist (2004)

Radmager som en kz-fange, sjosker han gennem hans lejlighed med en “kampvægt” på sølle 54 kilo. Bale viser sin dedekation til rollen som maskinarbejderen Trevor, som lider af søvn – og spiseforstyrrelser.

The Machinist er Bale-filmen ingen rigtigt snakker om. Måske fordi så få har set den eller også fordi den virker en smule deprimerende. Men det er mega ærgerligt, for den har så meget at byde på.

Den oser af mystik og Bale er fremtræder næsten uhyggeligt afkræftet. Som et blegt spøgelse bevæger han sig rundt, mens vi bliver draget i filmens historie, hvor svarene ligger skjult i fortiden. Ligeså langsomt bliver vi klogere på hvorfor Trevor er som han er, og hvad han ikke kan komme ud med.

Bales bedste rolle til dato, og et bevis på at han (stadig) er én af de bedste skuespillere overhovedet.

Tillykke med fødselsdagen, Christian Bale.

Boblerne

Dem der var tæt på at komme med på listen:

  • Dick Cheney i Vice
  • Alfred Borden i The Prestige
  • Bruce Wayne/Batman i The Dark Knight-trilogien
  • Michael Burry i The Big Short
  • Jim i Solens Rige

Seneste

Stor som en sol

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk musikdokumentar, som i disse dage er semi-aktuel, da filmens omhandlende band, spiller 3x koncerter i Parken.

Stor som en sol, er helt overordnet en virkelig smuk, virkelig underholdende og ret så anderledes dokumentar om den kreative proces.

Til Verdens Ende

Viggo Mortensens instruktør-take på den traditionelle western er blevet til en fintfølende og næsten poetisk én af slagsen.
Vicky Krieps stjæler billedet som kvindelige hovedrolle, Vivienne.
René Buchtrup anmelder Til Verdens Ende.

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.