Centervagt

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Centervagt. Instruktør: Rasmus Heide. År: 2021. Genre: Komedie. Biografpremiere: d. 10-06-21.

Jeg har virkelig svært ved at skrive denne anmeldelse.

Det gør næsten helt ondt hver gang mine fingerspidser rammer tastaturet.

Jeg har været vidne til en katastrofal filmoplevelse, og nu skal jeg så formulere hvorfor.

Men René, har du ikke bare været i biffen og se den aktuelle komedie Centervagt?

Jo, og det er præcist dér problemet ligger…

For dybest set er jeg (stadig) en barnerøv. Til tider, en lidt for umoden mandsaling. Intet ringere end en værre platugle, der stadig fniser, hvis nogen glider eller nogen umotiveret bøvser og prutter. På filmfronten kan jeg stadig se det sjove i de ældre spasmagere Jim Carrey og Adam Sandler, når de fjoller rundt.

Derfor skær det i hjertet, når jeg skal skrive dette om Rasmus Heides nye film. Manden, der debuterede i 2008 med Blå Mænd og senere med Alle For En-trilogien, har denne gang forladt komiker Mick Øgendahl (som var med foran kameraet og var med til at skrive manuskripter). Centervagt handler sjovt nok (næh) om to vagter i et storcenter, Glen og MC (Rune Klan og Josephine Park) der får den triste melding af bestyreren (Kirsten Lehfeldt), at de to stillinger, skal skæres ned til en, pga. dårlig økonomi. Samtidig med at hun har bestilt en dyr hoppeborg til centerets årlige fest. Sådan én koster jo mange penge.

Og hvad stiller den, mere end venskabelige centervagtduo op med det dilemma? Begynder at stjæle lidt fra centret i håb om at bestyreren indser, at der er brug for dem begge to. Snart ansætter bestyreren en ny vagt, den perfekte pretty boy-vagt, spillet af Christopher Lessø. Sikke et trekantsdrama det nu kan blive…

Op til premieren på filmen læste jeg et interview med den kære Rasmus Heide, som fortalte, at han bevidst forsimpler alting i hans film. Med vilje gør hans simpelthen karaktererne og ikke mindst hans filmunivers, mere karikeret.

Det kan i den grad mærkes på resultatet som skriger på idioti og stupiditet gange tusinde! Bevares, karikerede karakterer kan være sjove, hvis man føler en smule for dem, hvis nogen har gjort sig umage med et manuskript, og selvfølgelig, hvis man har hyret nogle sjove skuespillere, som altså kan formidle dette videre. Det er desværre ikke tilfælde med Centervagt.

Når det skal være sjovt i Centervagt, så klæder Rune Klan sig ud i et søstjerne eller – humlebiskostume. Hvis det skal være rigtig, rigtig sjovt, og hold nu godt fast, så står den på bøvser, remolade-prutter, en ler-dildo i hovedet OG folk der falder.

Heide insisterer på situationskomik, selvom fundamentet er så tyndt som Runes Klans vigende hårgrænse. Manuskriptet virker skæmmende ideforladt og giver ikke de ellers dygtige skuespillere og komikere, noget som helst at arbejde med. De farer rundt og overspiller, mens de slynger deres replikker ud, i et desperat forsøg på at redde projektet. Når der er noget på spil, særligt mellem MC og Glen, skrues der helt op for musikken (hvem sagde violin), så vi ikke er i tvivl om, hvordan stemningen nu er sat. Klicheerne står i kø, og det er absolut ikke kø der er værd at vente på udfaldet!

Skuespillere som Kirsten Lehfeldt og Charter McCloskey sørger for få smil og et par vage grin, ved hjælp af deres nedtonede deadpan-komik undervejs, men lige meget hjælper det: Centervagt ender op som en fatal og ufattelig usjov dansk komedie, som ikke er set ringere, siden den bundelendige Undercover med Linda P og Roland Møller fra 2016.

Rasmus Heide siger, at han ikke laver film til anmelderne, men til det betalende publikum, som åbenbart elsker hans fjollede film. Jeg har et inderligt ønske om, at publikum denne gang vender ryggen til Rasmus og siger stop.

Centervagt får 1/6 hamre:

🔨

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer