Belfast

Picture of Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Instruktør: Kenneth Branagh
År: 2021
Genre: Drama

Drama i lystige klæder

Kenneth Branagh’s selvbiografiske film om sin egen barndom er bygget op omkring en masse flotte enkeltscener, og desværre en masse scener, der er syltet ind i klæg og malplaceret feel good komik.
Sekterisk vold pakket ind i Van Morrison og morfar-humor. Resultatet er lidt fifty-fifty
Og ja, Van Morrison står desværre for meget af musikken i filmen, og det er altså ikke ret godt! Ham døjer jeg vældig nødig, så det er ikke godt i det samlede billede…

“Be good.
And if you can’t be good?
Be careful!”

60’ernes Belfast var en by præget af voldsomme uroligheder, had og massiv og meningsløs vold.
For niårige Buddy starter livet ud på voldsom vis med gadekampe og splittede forældre.
Han lever med sin mor, storebror og bedsteforældre midt i Belfast. Hans far er hjemme i korte perioder ad gangen, da han arbejder meget af tiden i England.
Begge forældre er kærlige og opofrende, men livet er hårdt for den lille familie. De er protestanter, men pga. faderens fravær, et let mål for fanatikere på begge sider, der enten forventer faderens støtte, eller deres afrejse. Australien var et yndet mål for nordirske immigranter, men når man er så følelsesmæssigt forbundet til sit hjemland som vores hovedkarakterer er, så føles valget fuldstændig uoverskueligt.
Buddy mærker alt presset og bliver konfronteret med voksne menneskers stædighed og had.

Filmen bliver fortalt fra hans perspektiv, og den let naive tone skal tilskrives en niårigs sind. Der rammer filmen plet. Den viser hvordan børn er de evige tabere – de bliver taget som gidsler af voksne menneskers manglende evner til at løse problemerne fredeligt. De kan hverken gøre fra eller til, og det er ikke deres skyld!

Skuespillet er solidt over hele linjen, men jeg vil gerne fremhæve Caitriona Balfe, der spiller Buddy´s mor, og Ciarán Hinds der spiller bedstefaderen.
Begge spiller helt suverænt, og man kan virkelig mærke varmen fra begge to.
De styrer heldigvis udenom de værste klichéfyldte huller, som flere af de andre skuespillere nogle gange lidt klodset skvatter hovedkuls ned i.

Vi runder af

Jeg havde virkelig håbet på, at vi fik tingene råt for usødet, og ligeså brutalt og meningsløst, som den evige kamp imellem protestanter og katolikker altid har været.
Der må gerne være små lyspunkter i elendigheden, men synes det fylder for meget her.
Det ville have givet den så meget mere pondus, og rykket den op i en anden liga – fra god til mesterlig.
Den spænder desværre bare ben for sig selv med sine lidt kluntede forsøg på at trække et lille grin ud af os på de forkerte tidspunkter.

Filmen er for rar, og den kradser kun lige lidt i overfladen af emnet.
Men okay, det er en god film, når alt kommer til alt.
Den er ærligt fortalt, og Kenneth Branagh ér en dygtig filmmager, hvadenten han står foran eller bagved kameraet.
Han kan lidt det hele, men har en evne til at smutte under radaren. Man skal dog ikke tage fejl den gode Mr. Branagh.
Haris Zambarloukos´ smukke sort/hvide billeder sørger for, at den visuelle del af filmen fungerer rigtig flot.

Belfast får 4/6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Knox Goes Away

Nicolai har denne gang anmeldt en film om en lejemorder med opbyggende demens og det er bestemt lige så specielt og hjerteskærende, som det måtte lyde.

Knox Goes Away er ikke fejlfri, men når den dog fungere, er den dybt fremragende og er grundlæggende, meget værd at se i biografen.

Furiosa: A Mad Max Saga

Kan Furiosa hamle op med sin forgænger, Fury Road? Både ja og nej. Men mest ja.
For Furiosa prøver ikke det samme som sin forgænger (heldigvis for det!) og giver os i stedet mere dybde i universet og mer’ historiefortælling.
Læs René Buchtrups begejstrede anmeldelse HER:

Bad Boys 4: Ride or Die

De slemme drenge ruller derud af igen, men den gode energi fra film nummer tre er der ikke meget tilbage af. Martin Lawrence er reduceret til en fjollet sidekick og Will Smith virker off og som om han slet ikke gider være med.Bad Boys 4 skal ses for de brutale og nådesløse actionscener som er ret så vellykkede.René Buchtrup anmelder

Fuld af Kærlighed

Nicolai har denne gang anmeldt en dansk film, som både handler om hvad alkoholisme gør ved en familie og hvordan en familie bearbejder det og prøver, at holde sammen.

Fuld af kærlighed er hård, hjerteskærende og ofte også ret barsk, men den er samtidig virkelig menneskelig og dybt kompleks og grundlæggende værd at se og ligeledes snakke om.

Love Lies Bleeding

Nicolai har denne gang anmeldt en romantisk thriller med masser af bodybuilding, steroider og mord.

Love Lies Bleeding er overordnet en virkelig underholdende film, som ganske vist ikke har en perfekt slutning, men som dog er værd at tjekke ud i biografen.

Moviemaniac anmelder 4k-film: The Crow

Den er kult og The Crow fra 1994 er en yderst seværdig og underholdende film! Men, hva’ så med kvaliteten på 4k? Holder den? Se Youtube-klippet her hvor René Buchtrup anmelder endnu en 4k-film…

Ugens Streaming Anbefaling – Fury Road

Når man snakker om en ny streamingtjeneste som hedder MAX, kan man så andet end at anbefale Mad Max: Fury Road?! Nej vel…René snakker med Allan fra GoFM om én af verdens bedste actionfilm HER: