Beau Is Afraid

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Kan bl.a. streames på Blockbuster

Instruktør: Ari Aster
År: 2023
Genre: Komedie/Drama


Komedie, drama, og en god sjat horror?

Hvis du sovser det ind i fabelagtigt skuespil, og stakkels ynkværdige – men mindeværdige karakterer, så har du en meget interessant , alternativ og original film.
Den er heldigvis også rigtig rigtig god.
Den kunne være endt helt langt ude, men det er ikke tilfældet.

Syret og dybt originalt trip…

Beau kommer til verden. Bogstavelig talt.
Filmen åbner med en fødsel, set fra barnets perspektiv.
Allerede her får vi etableret det dysfunktionelle liv der venter vores stakkel af en hovedkarakter.
En ikkeeksisterende far, samt en mor, hvis persona skriger af galskab og mentalt fravær.
Velkommen til, lille pus!
Vi ser livet igennem Beau, og det er et farverigt skrækscenarie at være vidne til.
Død og tragedier følger ham overalt, og han er i totalt alarmberedskab 24/7.
Vi finder dog med tiden ud af at, filmens handling stort set er et billede på hans egen virkelighedsopfattelse. Han har tankerne væltende rundt i hovedet, og deraf en galoperende dødsangst.
Kort opsummeret:
Alle vil ham til livs – ALLE!
Det er der han ser sig selv.

Han skal besøge sin mor, men alt går galt.
Hans smadrede sind er en hæmsko, en stopklods for alt.
Filmen igennem, er det ét langt sejt træk, at være Beau Wassermann.

Joaquin Phoenix giver en mageløs præstation som Beau, der lider af kronisk angst for omverdenen. Selvfølgelig gør han det. Det kan godt forsvares at kalde ham den dygtigste aktive skuespiller.
Han tager os med ind i karakterens levende mareridt. Hans forestilling af hans medmennesker er såre simpel; han er overbevist om at alle vil ham ondt og har skumle agendaer.
Phoenix er så dygtig, at han ikke bare trækker os ned i mørket, som dog sagtens kunne virke i filmens univers, men derimod gør sin karakter komisk og næsten falde-på-halen-tåbelig i flere af filmens nøglescener.
Han beviste i filmen, Sisters Brothers, at han besidder eminent komisk timing. Han forfiner det her.
At se manden løbe, er i sig selv et syn der giver et godt grin.
Det her er hans film!
Skønt han er omgivet af dygtige skuespillere (Amy Ryan – en mester som altid!) til alle sider, så er filmen til syvende og sidst en slags en-mandsshow.
Han bærer alt på sine – til lejligheden – fedladne, dovne krop, og indsunkne skuldre.

Modige visioner, og stilsikkert håndværk

Ari Aster har lavet lidt af et værk, og i den henseende føles hans to forrige film, de to mere rendyrkede horrorfilm Hereditary og Midsommar, som passende afsæt til dette kæmpe værk.

Tre timer varer den, og det er ikke et øjeblik for langt. Han får samlet trådene, og rammer flot og effektivt alle mine sanser, i et spraglet inferno af galskab, farver og lyd.

Bobby Krlic har begået filmens score, og her bliver der altså virkelig ramt plet.

Han følger Beau’s mareridt til dørs med et isnende miskmask af skrigende strygere, og lyde der ville gøre sig rigtig godt på et sindssygehospital fra det 18. århundrede!

Vurderingen af en film, der udfordrer seeren, som Beau Is Afraid i den grad gør, kan være meget svær! Ihvertfald for mig…

Karakteren eller dommen om man vil, er jo udelukkende baseret på førstehåndsindtrykket. Det kræver bare noget tid – noget tid en sølle anmelder ikke har – at danne sig overblik, og se det fulde potentiale, den ægte vision…
Filmen lægger op til en genanmeldelse på et tidspunkt.
Kunne forestille mig, at den vinder ved et gensyn?
Så må vi se om min “dom” ender med at rykke sig?
….men se dog endelig filmen, for den er sgu vild!

Beau Is Afraid får 4 ud af 6 hamre:
🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.