Alle Mission: Impossible film rangeret, inkl. Dead Reckoning Part One

René Buchtrup

René Buchtrup

The Running Man.

Nej, det er ikke Arnold jeg her refererer til, men the one and only, Tom Cruise, som i en alder af 61 år(!) stadig leger actionhelt i store Hollywood-film. Og farer afsted på sine roadrunner ben, hver gang han har mulighed for det.

Og hvorfor skulle han dog ikke det, når han gør det så afsindigt godt, og imponerer ved at lave de fleste stunts selv. Han er i den grad en dediceret og passioneret ildsjæl, der altid går all in i samtlige af hans projekter. Bare tænk på hans vovehalsstunt i den forrige MI-film, Fallout, hvor han brækkede anklen, men løb videre efterfølgende.

Siden 1996 har filmene skiftet instruktører fem gange, og ikke mindst, stil og udtryk. Efter min mening er det først som om at franchisen for alvor har fundet sin stemme efter film nummer fire, hvor Benji og Luther er blevet Ethans trofaste og uvurderlige makkere,- et hjertevarmt, humoristisk og kløgtigt trekløver. Samtidig er det også netop i Ghost Protocol hvor Cruise har gennemført nogle af de vildeste stunts verden har set mage til før.

I anledningen af den nye Mission: Impossible-film, Dead Reckoning Part One, som kom i de danske biografer d. 12. juli, har jeg prøvet at rangere samtlige film i filmserien for rigtigt at komme i action-stemning.

Rigtig god fornøjelse med listen.

This Message Will Self Destruct In Five Seconds….

Mission: Impossible 2

7. Mission: Impossible II (2000)

Instruktør: John Woo

Her hersker der ingen tvivl. Dette er seriens klart svageste film. Den er samtidig også på vippen til at være dårlig.

Hvorfor? Tja, det har ikke så meget af gøre med Cruise’ hårpagt (der ellers ligner hans tarvelige 80’er-rock frits fra Rock Of Ages ), nej, det er mere måden løjerne bliver udført på. Historien om Ethan Hunts team, der skal stoppe en dødelig virus, er på grænsen til ufattelig dum og virker som en idé til en film, et barn kunne have skrevet, mens han sad på lokum. Udførelsen af de mange stunts, virker heller ikke rigtigt, og selvom der er duer med (hvem sagde John Woo?!?) forbliver helheldsindtrykket fladt og ligegyldigt.

Èn scene giver dog svedige håndflader, og det er den hvor Ethan hænger og dingler fra en klippetop i starten af filmen, inden han for halet sig i sikkerhed og “accepterer” en ny mission.

Mission: Impossible

6. Mission: Impossible (1996)

Instruktør: Brian De Palma

Hvor den svære 2’er virker fordummende, virker den første film i rækken faktisk en smule for kringlet og for indviklet. Jeg vil hvert fald ikke begynde på at langt handlingsresume om hvad filmen handler om, men i stedet skrive om dét der virker. Og selve introduktionen af Ethan Hunt er interessant og hvordan han starter som hemmelig agent. Samtidig er det fedt at have den ikoniske, franske skuespiller, Jean Reno med i en bærende rolle, for han kan både spille troværdigt skuespil, men også være sjov, uden at klovne hele tiden.

Den første Mission: Impossible-film har jo selvfølgelig også den legendariske scene, hvor Hunt bliver hejst ned til en tophemmelig computer for at downloade data på hans tophemmelige disc, mens vi sidder på kanten af sædet i bare spænding.

Mission: Impossible III (2006)

5. Mission: Impossible III (2006)

Instruktør: J. J. Abrams

Så har action-franchisen for første gang styr på det meste, hvor der aldrig kammer over i det fordummende eller det alt for gumpetunge.

Med J.J. Abrams bag roret, er der styr på både handling (ja tak til en historie om infiltrering af fjendtlige organisationer) og råt og nådesløst action. Og med Philip Seymor Hofman som skurk, står filmen på dette tidspunkt som den stærkeste og mest helstøbte MI-film. Men, selvom at Simp Pegg nu er en del af det hemmelige agentteam, er der dog ikke megen humor i filmen, og måske er det her at filmen kommer til kort i sidste ende.

Så, som bundsolid actionfilm, gør Mission: Impossible III det godt, men den mangler altså lige det sidste for at komme højere op på den samlede liste.

Mission: Impossible – Rogue Nation

4. Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Instruktør: Christopher McQuarrie

Nu begynder det for alvor at ligne noget!

Instruktøren hedder denne gang Christopher McQuarrie og har tidligere arbejdet sammen med Cruise under filmen Jack Reacher (2012) som han også både skrev og instruerede. Det gør han heldigvis også her.De kan noget sammen, for se bare resultatet med Rogue Nation, som i over to timer sørger for et skamløst, underholdende plot (angreb fra en hemmelig, international organisation af frafaldne dækagenter) som er spionthriller, når det er allerbedst og vovehals-action, når det er allerbedst!

Alene dykkerscenen, Tom Cruise holder vejret i over seks minutter (manden VILLE have et one take!!) er van(d)vittigt spændende og kan kun give den største respekt for actionstjernen!

Mission: Impossible – Dead Reckoning: Part One

3. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Instruktør: Christopher McQuarrie

I en (film)verden fyldt med sløje effekter og billigt lignende CGI, er det en fornøjelse at se den nyeste Mission: Impossible-film og blive bekræftet i, at nogen stadig går efter at lave en fed actionfilm, som man gjorde det i de go’e, gamle dage. At nogen tør gå mod strømmen, og tør lave en filmjagt med rigtige biler, der fræser gennem gaderne, og som lader en 61-årig vovehals ved navn Tom Cruise springe ud fra en klippe fra sin motorcykel, for at få det helt rigtige take i kassen, som vi kan blive underholdt.

Det er dedikation og engagement der vil noget!

Endnu engang er det McQuarrie der instruerer løjerne med vores helte Hunt, Benji og Luther på en dødsensfarlig mission. En livstruende kunstig intelligens, og to nøgler der kan styre den er omdrejningspunktet for det hele. En til tider for kompliceret historie, med mange karakterer at holde styr på. Men det er konstant spændende og skrevet med en kærlighed til den solide spionfilm, og samtlige stunts er med til at man næsten taber kæben af bare action-begejstring

Mission: Impossible – Ghost Protocol

2. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

Instruktør: Brad Bird

Hvis du har set Ghost Protocol, kan du stensikkert huske scenen, hvor Ethan Hunt kaster sig hæmningsløst ud af verdens højeste bygning, Burj Khalifa i Dubai. Om det då her i 2023 stadig er verdens højeste, pyt, for det er stadig dybt fascinerende og imponerende at iagttage alligevel. For “TC” har jo kastet sig ud af den 130 etager høje bygning i virkeligheden, uden en stundmand som stand-in!

Instruktør Brad Bird er manden bag den geniale animationsfilm, De Utrolige (2004) og netop dette kan man mærke på Ghost Protocol. Det er som at være vidne til en Bond-film fuldstændig uden hæmninger og begrænsninger, med de mest opfindsomme og geniale gadgets. En legesyg og eksperimenterende spionfilm, som simpelthen bare er en fest fra start til slut.

Og nå ja, så glemte jeg da også lige at nævne den vilde take-off-scene, med Cruise/Hunt der hænger og dingler på et vinge at et fly, i mange hundrede meters højde! That’s impressive!

Mission: Impossible – Fallout

1.Mission: Impossible – Fallout (2018)

Instruktør: Christopher McQuarrie

Selvom både Rogue Nation og Ghost Protocol er underholdning i verdensklasse, med vovehalsen Cruise i spidsen af løjerne, er der ingen der stikker Fallout fra 2018.

Hvorfor, spø’r du sikkert?

Tja, da jeg anmeldte den i 2018, gav jeg den fuld plade (6 hamre) og den karakter holder jeg stadig fast i idag, da jeg mener det er noget nær den perfekte actionfilm vi her har med at gøre. En hæsblæsende og nervepirrende spionhistorie, som bl.a. involverer dødsensfarlig plutonium, det onde netværk “the apostles” og bagmanden John Lark. Og så med en hård hund af en agent, som render rundt i hælene på Hunts team (spillet af Henry Cavill) og gør tingene endnu sværere for dem. Alt er mere mørkt, skummelt og intenst, og endnu mere er på spil. Derfor er det samtidig også endnu mere nervepirrende.

Og, så er der alle de mindblowing actionsekvenser, som (stadig) står som nogle af de mest vilde i filmhistorien.

Bl.a de scener hvor Hunt:

  • …og Walker flygter fra polititiet på deres motorcykler i Paris’ gader
  • …jagter Lark på hustagene og brækker anklen (scenen er med i filmen!)
  • …jager Lark i helikopter og hvor Hunt dingler fra et reb i luften (!)

Ja, og så lad mig minder jer om den eksplosive og voldsomt intense slåskampsscene på et offentligt toilet, og…

Ja, you get, it,- det er kort sagt en umulig mission, der alligevel lykkedes…

Mission: Impossible-filmene 1-6 kan bl.a. streames på SkyShowTime.

Mission: Impossible – Dead Reconing Part One kan ses i biograferne

Seneste

De 8 Bjerge

“De 8 Bjerge” var virkelig en film, der formåede at trække mig følelsesmæssigt med ind på en måde, som jeg sjældent synes jeg oplever i moderne filmkuns

Christoffer anbefaler film om alderdom

Det skyldes altså ikke, at jeg for et par uger siden fyldte 30, og nu tror jeg har set døden i øjnene, at jeg har besluttet mig for at skrive denne lille liste om film om alderdommen

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Nicolai har denne gang anmeldt en ungdomsfilm om hvad det vil sige at træde ind i de voksnes rækker som ung jøde og hvor svært det kan være, når man har problemer med sin bedste veninde.

Liar Liar

Nicolai har denne gang anmeldt en af Jim Carreys gamle klassikere, i form af Liar Liar og helt uden at lyve kan det nævnes, at selvom der er enkelte scener som måske ikke holder perfekt ved gensyn, så er der dog tale om en herlig komedie, med Jim Carrey for fuld hammer