Årets film 2020

Andreas Nørgaard

Andreas Nørgaard

Det har budt os en masse udfordringer og afsavn, og vi har måttet kigge langt efter nogle af de film vi havde set allermest frem til.

Men til trods for nedlukning, og restriktioner ud over alle grænser, så har 2020 budt på en masse gode filmrelaterede oplevelser.
Vi var så heldige at blive inviteret med til CPH DOX, der grundet Corona blev afholdt online. Det er vi meget taknemmelige for, og vi sender det største shout out ud til arrangørerne, for at bevare troen og roen, da pandemien kom i vejen.
Virkelig sejt lavet, og tak for muligheden.
Vi er et lille medie, men vi vokser stille og roligt – bl.a. takket være sådanne muligheder og chancer.
Vi vil også sige et kæmpestort tak til Øst For Paradis for et godt samarbejde, og for altid at give os en chance. Det har kastet nogle fantastiske filmoplevelser af sig, og vi har nydt godt af den dejlige stemning, der hersker i biografen. Tak for de gode snakke, og ja, bare TAK!
Vi har også haft et godt samarbejde med CinemaxX, som også skal have en stor tak.

Der er kommet en masse gode og interessante film i 2020.
Nogle på redaktionen er meget glade, og nogle er lettere skuffede, men uanset præferencer, så har 2020 været et filmår der har budt på mange forskellige film.
Dansk film står uhyre stærkt efter et år, der har kastet nogle virkelig gode film af sig. De “gamle” garvede har i den grad leveret varen, og et par nye instruktører har sparket døren ind med nogle fremragende perler.
På Moviemaniac har vi – heldigvis – forskellige nicher vi hver især holder højt i hævd, og det forgangne år har budt på noget for enhver smag – det har vi nydt godt af.

Her får i de tre skribenters årslister:

Jacobs top 10

10. UNDERWATER

Ikke en af årets bedst anmeldte film, men denne sci-fi-gyser med Kristen Stewart, er nu ganske solid. Og så er det en type film vi efterhånden ser alt for få af. En slags Alien under vandet. Jeg ville gerne have set den på det store lærred. 

Instruktør: William Eubank – Genre: Gys/Sci-Fi

9. ANTEBELLUM

Antebellum lægger sig i fin forlængelse af andre kvalitets-gysere med raceproblematik som tema (Get Out, Us). Den er måske mere en thriller end en decideret gyser, men uanset hvad, er det en vellykket og ganske original fortælling.

Instruktør: Gerard Bush / Christopher Renz – Genre: Thriller/Gys

8. ALONE

Alone er en intens lille survival-thriller, om en rejsende kvinde, som møder den forkerte mand på det forkerte tidspunkt. En simpel historie, som formår at holde en i et jerngreb af spænding.  

Instruktør: John Hyams – Genre: Thriller

7. MOTHERLESS BROOKLYN

Edward Norton er tilbage, og denne gang både som instruktør og hovedrolleindehaver. Motherless Brooklyn er en klassisk noir-krimi svøbet ind i laber jazz, og et sublimt titelnummer af ingen ringere end Thom Yorke fra Radiohead. En gennemført gedigen film. Og ja Edward Norton spiller den tourette-lidende privatdetektiv Lionel til UG.  

Instruktør: Edward Norton – Genre: Krimi

6. SAINT MAUD

Saint Maud er en psykologisk og isnende gyser, om en piges forfald. Filmen er fermt udført, både hvad angår lydsiden, det visuelle, og skuespillet. Se den, hvis du trænger til at blive rusket lidt rundt følelsesmæssigt.

Instruktør: Rose Glass – Genre: Gys

5. COLOR OUT OF SPACE

En meget vellykket filmatisering af H.P. Lovecrafts novelle af (næsten) samme navn. Hvis man er til et crazy sci-fi gys med en overdådig visuel side, og en vanvittigt spillende Nicolas Cage, er det bare om at hoppe på her. En anderledes og unik filmoplevelse.

Instruktør: Richard Stanley – Genre: Gys

4. THE INVISIBLE MAN

En topunderholdene sci-fi-gyser, som jeg var heldig at opleve i biografen lige før nedlukningen. Elisabeth Moss gør det sublimt og troværdigt som den forfulgte Cecillia, og der er skønne “twists & turns” undervejs. Jeg glemte tid og sted.

Instruktør: Leigh Whannel – Genre: Thriller/Gys

3. DRUK

Når Thomas Vinterberg er god, er han oftest rigtig god. Og det er han med Druk. Måske ikke helt på højde med mesterværkerne Festen og Jagten, men mindre kan også sikre ham en placering på denne liste. Jeg var underholdt og rørt, og skønt at han fik danskerne til at valfarte i biografen i en så mørk tid. 

Instruktør: Thomas Vinterberg – Genre: Drama

2. RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE

Anders Thomas Jensen gik ind i kampen for at redde de danske biografer, ved at fremrykke premieren på hans seneste opus Retfærdighedens Ryttere. Og dette med hans bedste film siden Blinkende Lygter. Humor og drama går hånd i hånd med sublimt skuespil fra hans vante cast af skuespillere.

Instruktør: Anders Thomas Jensen – Genre: Drama/Komedie

1. SHORTA

Jeg havde ikke set Shorta komme, en hæsblæsende og neglebidende dansk actionfilm, med en dejlig rå visuel side. Uha, det er sådan det skal skæres, hvis man vil have publikum til at sidde på kanten af sædet. At der så også er mere mellem linjerne, gør bestemt ikke resultatet dårligere. Årets film.

Instruktør: Frederik Louis Hviid/Anders Ølholm – Genre: Drama/Action

Årets skuffelse:

TENET

Det er interessant hvordan Christopher Nolan’s seneste film skulle hypes uden lige. Med trailere i kortfilmslængde, og op til et år før premieren. Denne form for markedsføring har virket fint med nogle af hans tidligere film, som eksempelvis Dunkirk. Men når man leverer årets skuffelse i form af den hule Tenet, så virker forspillet noget voldsomt. Tenet er i bund og grund en fermt udført, og hen af vejen ganske underholdende “middle of the road” actionfilm. Den mangler dog sjæl, og at den så er gjort unødvendig kompliceret, gør den bare unødvendig prætentiøs.   

Instruktør: Christopher Nolan – Genre: Action/Sci-Fi

Andreas top 10

10. LITTLE WOMEN

Greta Gerwigs anden spillefilm Little Women, er ligesom hendes debut fra 2017, Lady Bird, at finde på min årsliste. Hun har samlet nogle af de dygtigste kvindelige skuespillere overhovedet, til dette periodedrama om March-søstrene og deres familie. Den sprudler af overskud og fortællelyst.

Instruktør: Greta Gerwig – Genre: Drama

9. WEATHERING WITH YOU

Japansk animation er simpelthen bare et skridt foran alle andre. Det synes jeg ihvertfald.
Makoto Shinkai viser med Weathering With You, at der er mere end bare Miyazaki og Takahata i deres animationsmølle.
Gudesmuk film om naturen som den altdominerende kraft. Helt igennem fremragende film, der er mere for voksne end for børn.

Instruktør: Makoto Shinkai – Genre: Animation

8. PORTRÆT AF EN KVINDE I FLAMMER

Endnu et periodedrama har fundet vej til min liste.
Et kærlighedsdrama om to unge kvinder, der kæmper en kamp med at acceptere og give los for deres egne lyster og seksualitet i 1700 tallets Frankrig.
Meget smuk og intens film.  

Instruktør: Céline Schiamma – Genre: Romance/Drama

7. MANK

Gode gamle David Fincher kan endnu.
Godt hjulpet på vej af sublimt skuespil fra Gary Oldman, der måske aldrig er set bedre, har Fincher lavet en fremragende sort/hvid film om 30’ernes Hollywood.
Han formår som få instruktører altid at diske op med noget interessant.

Instruktør: David Fincher – Genre: Drama/Biografi

6. IDIOT PRAYER: NICK CAVE ALONE AT ALEXANDRA PALACE

Nick Cave indfanger momentet på en liveudgivelse, der sætter helt nye standarder.
Nick Cave ved et flygel, alene i en enorm sal – det lyder måske lidt ensomt, men det er tæt på guddommeligt!

Instruktør: Nick Cave –Genre: Musik

5. DRUK

Thomas Vinterberg sejrede på mere end én måde med Druk. 
Filmen er på mange måder en betagende hyldest til livet, og derigennem hans datter, Ida – en smuk dedikation.
Skuespillet er ganske enkelt fremragende, ligesom historien, der er rigtig godt tænkt.

Instruktør: Thomas Vinterberg – Genre: Drama

4. THE CAVE

The Cave er et godt bevis på, hvorfor dokumentarfilm har deres egne festivaler, og bliver hyldet vidt og bredt. Det er et brutalt vidnesbyrd på en modbydelig og beskidt krig. Sjældent er ægte menneskelige ildsjæle skildret så flot på film.

Instruktør: Feras Fayyad – Genre: Dokumentar

3. SONGS OF REPRESSION

Dokumentar når det er bedst.
Det er ikke helt til at forstå hvad der sker her i filmen. Det er så fucked up, det der sker/skete på denne tyske koloni i Chile.
Det er rystende at se de tidligere “beboere” fortælle om deres oplevelser, og den systematiske vold og seksuel undertrykkelse de har været ude for.
En af de bedste dokumentarer jeg har set.

Instruktør: Estephan Wagner & Marianne Hougen-Moraga – Genre: Dokumentar

2. THE PAINTED BIRD

Det her var en af de lidt hårdere at komme igennem.
Det er en krigsfilm, der byder på meget mere end bare krig og død – og det er der ellers så rigeligt af!
Den er filmet sort/hvid, og det giver æstetikken en kæmpe nøk op.
Det er en af årets film, og samtidig en af de bedste film jeg nogensinde har set. Tag den, folkens!

Instruktør: Várclav Marhoul – Genre: Krig/Drama

1. FOR SAMA

Årets med længder bedste film!

Det er stor stor filmkunst det her, og den stiller skarpt på den menneskeskabte katastrofe i Syrien. En krig vi prøver at glemme eksisterer…

Instruktør: Waad Al-Kateab –Genre: Dokumentar

Renés top 10

10. UNCUT GEMS

Adam Sandler spiller til en Oscar(!) i Sadie-brødrenes hektiske vanvidsfilm, om en desperat mands forsøg på at skaffe penge i New York. Det er det tætteste man kommer i 2020 på en Martin Scorsese-film, som vækker referencer til hans klassikere Mean Streets og Taxi Driver.

Instruktør: Safie Brødene – Genre: drama/thriller

9. PORTRÆT AF EN KVINDE I FLAMMER

Visuel overlegen fransk lækkerbisken om forbudt kærlighed i 1700-tallets Frankrig. Dyb og intellektuelt periodedrama, der som en vaskeægte slowburner sætter sig fast i sidste ende.

Instruktør: Céline Sciamma – Genre: periodedrama

8. RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE

Anders Thomas Jensen har aldrig haft så meget på hjerte, som i hans seneste film. Fyldt op til renden med groteskheder og grovkornet humor, formår han samtidig at fortælle en historie som handler livets tilfældigheder, mens samtidig også meningen med det hele.

Instruktør: Anders Thomas Jensen – Genre: drama/komedie

7. THE LIGHTHOUSE

Hysterisk grotesk, skræmmende og morsom. Der bliver onaneret, pruttet og drukket til den helt store guldmedalje i den fyrtårns sort/hvide gyser i 4:3 format med Willam Dafoe og Robert Pattingson i hovedrollerne

Instruktør: Robert Eggers – Genre: gyser

6. DRUK

Danskernes (dårlige) drukvaner bliver målt og vejet i Vinterbergs alvorlige, men samtidigt også humoristiske film, med vores allesammens Mads Mikkelsen i front. Muligvis hans bedste præstation nogensinde. Og dansescenen til slut er simpelthen en lille genistreg.

Instruktør: Thomas Vinterberg – Genre: Drama

5. SHORTA

Årets mest intense og nervepirrende filmoplevelse. Og så er den oven i købet dansk! Forvent svedige håndflader og hoppen i sædet efter en tur i ghettoen med den retfærdige rookie og den småracistiske betjent i  “Shorta”

Instruktør: Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid – Genre: action/thriller

4. SOUL

Pixar, you did it again! Èn af årets allerbedste er en animationsfilm, som omhandler (efter)livet og de forestillinger vi har om livet. En lille tegnet (musikalsk) genistreg fra Pete Docter. Hans og Pixars bedste siden Inside Out!

Instruktør: Pete Docter og Kemp Powers – Genre: animation

3. DICK JOHNSON IS DEAD

Tænk, at kreere en film, hvor man slår sin far ihjel. Adskillige gange. Tænk, hvor rørende det samtidig kan blive, i hænderne på dokumentarist Kirsten Johnson. Det er blevet en anderledes, original og morsom film, som leger med de forstillnger vi har om efterlivet.

Instruktør: Kirsten Johnson – Genre: dokumentar

2. QUEEN & SLIM

Nymoderne Bonne & Clyde-fortælling, med dybde og sjæl gør alvorligt indtryk. Nærværende, rå og realistisk, særligt på billed og – lydsiden brænder sig fast, men også nærværende skuespilpræstationer. En must-see oplevelse for alle unge samfundsfagstimerne. Men også for alle andre!

Instruktør: Melina Matsoukas – Genre: drama

1. TIL SAMA

En journalist skildrer krigen i Aleppo gennem hendes kamera. Projektet ændrer sig da hun bliver gravid, og dette bliver en kærlighedserklæring til menneskene i byen hun elsker og hendes kommende datter. Krig er aldrig portrætteret så skræmmende tæt og rørende i årets mest suveræne filmoplevelse.

Instruktør: Waad Al-Kateab og Edward Watts – Genre: dokumentar

Årets Helt Store Største Skuffelse:

THE TAX COLLECTOR

Mr. Training Day himself har med denne filmiske brækklat lavet hans værste film til dato. Men også den værste i år. Tænk, at kreere så dårlig en gangsterfilm, som føles som et elendigt mix mellem sæbeopera og Scarface light. Puha da da.

Instruktør: David Ayer – Genre: gangsterdrama

Seneste

Jim Sheridan´s fem bedste film

Når den irske mester folder sig ud, så er der filmmagi til os.
Jim Sheridan laver nogle helt fænomenale film. Her er hans fem bedste

House Of Gucci

Gucci-filmen er som en frossen pizzasnegl, som gerne vil sælge sig selv som en bid af Italien. Men det er desværre langt fra tilfældet her. Et melodrama som aldrig bliver spændende, med masser af fjollerier, som aldrig bliver sjove.

Khorshid (Solens Børn)

Fantastisk film om børnearbejdere i Teheran´s barske gader.
Majid Majidi sætter et flot og vigtigt fokus på børns vilkår verden over, og han rammer en realistisk og rørende tone, uden at blive oversentimental.

Titane

Nicolai har denne gang anmeldt Titane, der er årets vinder af den gyldne palme ved Cannes-filmfestivalen.
I flg. hans anmeldelse, er der tale om et af dette års vildeste og mest unikke film, som nok ikke er for alle, men som dog kan give en stor oplevelse.

De Bedste Edgar Wright-film

Filmnørden Edgar Wright er en ener i britisk film. Hans mix mellem hverdagskomik og det vilde og voldsomme, har skabt en stor fanskare.
Her får i René Buchtrups bud på hans tre bedste film.

Jurassic Park

En milepæl i filmhistorien, et stykke filmmagi, signeret Steven Spielberg.
Jurassic Park viser alt det han kan, og gør bedst.
Nyd et godt gensyn, folkens

Venuseffekten

Nicolai har denne gang anmeldt et godt bud på årets bedste danske film, nemlig Venuseffekten, som er noget så sjældent som en sanselig film, der handler lige så meget om vigtigheden ved kærlighed til andre som kærlighed til en selv.

Shang-Chi and The Legend Of The Ten Rings

Den seneste MCU-film til hjemmebiografen, kan bryste sig af at være én af de bedste! Der er dømt æstetik som klassikeren Tiger I Spring og så byder den på én af de bedste og mest nuancerede filmskurke.
Shang-Chi er en stor anbefaling herfra!