Filmåret 2019 var et meget stærkt filmår. Et virkelig stærkt filmår.
Faktisk har det været svært at kreere en Top 10 over de bedste film.
For Jacob, Andreas og René måtte kun putte 10 film hver af deres lister…
Her er deres bud på Årets Film 2019:
Jacob:
10. Marriage Story (USA)
Et velspillet, solidt, og emotionelt skilsmissedrama, var hvad Noah Baumbach gav os med denne perle af en Netflix-film. Ikke en finger at sætte på den.
En af årets store overraskelser. Onkel er noget så sjældent som et bevægende sønderjysk landmands-drama. Filmen syder af autencitet, varme og ægte følelser.
8. Midsommar (USA)
af Ari Aster (Horror/Drama)
En visuel tour de force, man går fra biografen med ubehag i kroppen og mistanke om, at colaen var spicet op med euforiserende svampe. Et vanvittigt gysertrip.
7. Us
af Jordan Peele (Horror/Thriller)
Jordan Peel’s opfølger til Get Out, er en grum og original gyser. Som Midsommar har den en fabelagtig visuel side, og filmens hævngerrige doppelgängers er voldsomt uhyggelige!
6. Paddleton (USA)
af Alex Lehman (Komediedrama)
Et rigtig fint lille Netflix-drama, om et nært venskab mellem to skæve nabo-eksistenser. En både rørende og til tider morsom film. Mark Duplass og Ray Romano er desuden ypperlig castet i de bærende roller.
5. Glass (USA)
af M. Night Shyamalan (Horror/Drama)
Night Shyamalan fik et fortjent comeback med thrilleren Split. Han følger fint op med Glass, en superheltefilm som er dejlig jordnær, set i forhold til Marvels uendelige strøm af opblæste forlystelsesparker. Dejligt at have Shyamalan tilbage!
4. Mid90s (USA)
af Jonah Hill (Drama)
Jonah Hill debuterer som instruktør, med et hudløst ærligt portræt af et skatermiljø i midt-halvfemsernes Los Angeles. Filmen har, som dens forbillede Kids, en dejlig autentisk tone. Den er varm og rørende, og formår på sin korte spilletid, at opnå dybde i samtlige karakterer.
3. Dronningen (Danmark)
af May el-Toukhy (Drama)
En isnende dansk film, med en storspillende Trine Dyreholm i hovedrollen. Jeg sad neglet til sæddet, og kunne mærke den i kroppen bagefter. Altid en god ting.
2. Once Upon a Time… in Hollywood (USA)
af Quentin Tarantino (Komediedrama)
2019’s mest ventede film levede i høj grad op til forventningerne. Et filmisk festfyrværkeri, som kun Tarantino kan skrue det sammen. skuespilpræstationerne var vanvittige, og filmens klimaks sprang alle forventninger. Jeg gik storsmilende ud af biografen.
- Joker (USA
af Todd Phillips (Drama)
Årets film er for mig Todd Phillips’ Joker. Et dystopisk mørkt drama om en mands forfald, tilsat et sublimt soundtrack, overdådige billeder, og en storspillende Joaquin Phoenix. Den har delt vandene, men for mig, var det bare en af de film som gik rent ind.
Årets skuffelse:
The Irishman (USA)
af Martin Scorsese (Gangsterdrama)
Jeg havde i den grad set frem til et nyt gangster-epos fra Scorsese, og så med De Niro, Pacino og Pesci. Det kunne kun blive vildt! Desværre blev den ellers udmærkede fortælling (der dog manglede noget vildskab), spoleret af en decideret uheldig foryngelses-trend. De Niro’s yngre ansigt mindede mig om Spielbergs Tintin (men det var jo netop en animationsfilm!). Samtidig bevægede den legendariske skuespiller sig, med sin 75 årige krop, gumpetung rundt. Sammenlagt hev det mig fuldstændig ud af historien. En trist udviklingen for filmmediet, vi må håbe det bliver ved dette mislykkede eksperiment.
Andreas:
10. Honey Boy (USA) af Alma Har’el
(Drama)
Shia LaBeouf’ vanvittige barndom bliver rullet ud, og han spiller selv sin far. Modigt gjort.
Den overraskede mig meget positivt. Rigtig god film.
9. The Sisters Brothers (USA) af Jacques Audiard
(Drama/komedie)
Joaquin Phoenix og John C. Reilly er et helt forrygende makkerpar.
Alternativ western med en masse gode grin.
8. Marriage Story (USA)
af Noah Baumbach
(Drama)
Smukt orkestreret film om mennesker og parforhold.
Ikke sådan noget Danielle Steele-ugebladspladder, men derimod en ærlig film om to sårbare mennesker, der er drænet for energi og kærlighed, og derfor ikke kan give slip på hinanden. De spiller helt formidabelt over hele linien.
7. Green Book (USA) af Peter Farrelly
(Komediedrama)
Vinderen af Oscaren for bedste film 2018…
Jeg er ikke enig, men filmen er virkelig god og godt tænkt.
6.The Favourite (England/USA) af Yorgos Lanthimos
(Komediedrama)
Tre intrigante kvinder på slap line. Det er en helt fantastisk film.
5. Joker (USA) af Todd Philips
(Drama)
Fremragende film med en karrieredefinerende præstation af Joaquin Phoenix.
Han er mageløs!
4. Once Upon A Time…In Hollywood (USA) af Quentin Tarantino
(Komediedrama)
Tarantino sætter to fede streger under sin førsteplads over yndlingsinstruktører i min lille bog.
Hans hyldest til film(byen) rammer lige i plet.
Di Caprio og Pitt leverer begge en af deres karrieres største præstationer.
3. The Irishman (USA)
af Martin Scorsese
(Gangsterdrama)
Scorsese leverer varen.
Hans bedste film siden Casino.
2. Kapernaum (Libanon)
af Nadine Labaki
(Drama)
Voldsomt deprimerende film.
Det her er resultatet af krig, død og ødelæggelse. En udsigtsløs tilværelse. Hovedpersonen, den 12 årige Zain leverer den måske stærkeste præstation af et barn på film, som jeg har set.
af Bong Joon Ho
(Drama/komedie)
Kronen på værket.
Parasite står tilbage som årets absolutte højdepunkt.
Bong Joon Ho’ genre-mashup gør det umulige, og lever op til den vanvittige hype.
Boblere:
Vice
Beautiful Boy
Trækfugle
El Camino: A Breaking Bad Movie
Slayer: Repentless Killogy
The King
Selvmordsturisten
Highway Men
Triple Frontier
Fotografen Fra Mauthausen
F For Får: Fårmageddon
|
|
|
10. Le mens 66′ (USA)
af James Mangold (Sportsdrama)
Hvilket adrenalinsus! En fremragende flot og velspillet car-bromance, hvor Bale og Damon ræser afsted, så man kan dufte asfalt og benzin lang tid efter…
9. Avengers: EndGame (USA)
af Anthony & Joe Russo (Actiondrama)
Enden er når og den er hyle morsom og tårevædende, når der tages afsked med Marvel-heltene i denne ufatteligt modige blockbusterfilm. Det kræver balls at kreere en superheltefilm, som er mere melodrama end actionfilm. I love you, 3000.
8. Mid90s (USA)
af Jonah Hill (Drama)
En debut af dimensioner. Jonah Hills hjertevarme og rørende coming-of-age drama, som perfekt balancerer mellem det skræmmende alvorlige og hysterisk morsomme. Et skaterliv er sjældent blevet portrætteret så sårbart og hudløst ærligt.
7. Marriage Story (USA)
Ægteskabet i krise, og vi er som tilskuere, helt tæt på. Johanson og Drivers bedste roller til dato. Hjerteskærende film, som med lune og rammende alvor, portrætterer to mennesker i en umulig kamp mod og med hinanden. Årets stærkeste manuskript.
6. Værk Uden Skaber (Tyskland)
af Florian Henckel von Dönnersmarck (Krigsdrama)
3-timers mastodont af et flot krigsdrama. Et imponerende storværk om kunsten, sandheden ved livet og i det hele taget, virkelighedens eksistens. Bedste tyske film i 2010’erne! Man vil aldrig kunne høre et båthorn fra en bus, uden at tænke på denne storslåede film efterfølgende.
5. The Irishman (USA)
af Martin Scorsese (Gangsterdrama)
Scorseses mest modne gangsterfilm. En eminent helaftensfilm om konsekvenserne med et liv med vold, død og ødelæggelse. Pesci, De Niro og Pacino shiner som gamle mænd i beskidte brancher! Endnu en mesterværk af Marty!
Samfundskritik, absurd komik møder Hitchcock-suspense i verdensklasse. Cannes-vinderen fra 2019 kan det hele. Man har aldrig set noget lignende før. Den mest underholdende i hele 2019!
3. Kapernaum (Libanon)
af Nadine Labaki (Drama)
Én af de mest imponerende skuespilspræstationer af et barn i filmhistorien. Kapernaum rammer lige i solar plexus. Et rørende drama om den 12-årige dreng der sagsøger sine forældre, for at have sat ham i verden. Hvis du ikke har set en libanesisk film for nylig, er der bare om at komme i gang.
2. Joker (USA)
Phoenix kan ikke andet end at få en Oscar nu! Todd Philips har skabt et mesterværk som med en løftet pegefinger fortæller os om det svigtende samfund. Man bliver rystet og chokeret undervejs, når man “hepper” på en stakkels og forvirret mand, der kommer længere væk fra virkeligheden.
1. Dronningen (Danmark)
af May el-Toukhy (Drama)
Årets mest modige, modbydelige og velspillede film. Dueholm er dronningen af dansk film. Som en gyserfilm bliver den sitrende, skræmmende og ubehagelig og den efterlader sit publikum med følelsen af en mavepuster, der aldrig går over. Èn af de bedste danske film nogensinde!
Årets skuffelse:
It, Del 2 (USA)
af Andy Muschietti (Horror)
Mindst en time for lang, ufokusseret, rodet og ligegyldig. Fortsættelsen til den modbydeligt flotte og topunderholdende IT, fra 2017, skuffer fælt da den har for lidt historie til den lange spilletid, og prøver at være sjov i scener, hvor den slet ikke burde være det.