A Hero

René Buchtrup

René Buchtrup

Originaltitel: Ghahreman

Instruktør: Asghar Farhadi

År: 2021

Genre: Drama

Biografpremiere: d. 26. maj 2022

Filmen blev set i Øst For Paradis, Aarhus

Hvis du fandt en taske med 17 guldmønter i, ville du så beholde dem selv, eller prøve at finde taskens ejermand? Rahim, som netop har fået udgang fra fængslet, sætter straks sedler op, da han finder tasken, i håb om at tasken kan vende tilbage til den der ejer den.

Han lyder nu ellers som en guttermand, ham Rahim. Og snart står lokal tv i hans fængsel, for at interviewe ham, for sikke en ædel helt og et godt menneske han er.

Det lyder nu næsten for godt til at være sandt. Og det er det også. For det hele er et set-up af Rahim, som desperat prøver at slippe med en mildere dom, og måske blive løsladt for hans barmhjertige opførsel. For hvem kan sige andet end ja til sådan en mand, der selv med stor gæld, alligevel afleverer en taske med guldmønter, som han selv kunne beholde.

Hans allierede er hans lidt hemmelige kæreste, som han har fået guldmønterne af. Hun forguder sin mand og vil gøre alt for at hjælpe ham. Men spørgsmålet er om hun forstår konsekvenserne af Rahims løgnehistorie, og om det kan skade hende, hvis sandheden kommer frem.

Inden det hele ramler er Rahim en sand helt i den iranske, lokalbefolknings øjne. Han kommer på tv, får et æresdiplom og bliver løsladt fra fængslet. Så kan han se sin søn, som hans søster og svoger har passet, mens han har været i spjældet. Men da Rahim prøver at få sig et job, så han kan betale gælden af, begynder det hele langsom at ramle. Hans historie, som konstant ændrer sig, kan ikke hamle op med den virkelighed der banker på. Rygterne begynder at svire blandt befolkningen og på de sociale medier skriver man, at det hele er det pure opspind.

Jeg synes næsten dette er lidt pinligt at indrømme, men sandheden er, at dette er min første film fra instruktøren Asghar Farhadi side. Jeg kunne snildt fyre en hvid løgn af, om hvor meget jeg er fan af hans Oscar-vindende film, Nader og Simin (2011) og Sælgeren (2016), men jeg har simpelthen ikke set dem. Så med hånden på hjertet, så glæder jeg mig vitterligt at gå i krig med hans bagkatalog af film, for han kan skrive replikker (han har selv skrevet manus til filmen) og instruere, uden den mindste slinger i valsen. Han er ikke bleg for at tage store emner op som moral, etik og ære, og lader hans karakterer diskutere dette, så man for alvor mærker hvad der er på spil.

Ironisk nok har den prisvindende instruktør (måske) stjålet ideen til filmen fra hans forhenværende studerende, Azadeh Masihzadeh, som i 2018 kreerede dokumentarfilmen All Winners, All Losers. Dette ville give en underlig bismag i munden, hvis det viser sig at være sandt.

Dog føles A Hero’s historie stadig vigtig og er så godt udført, så man (næsten) kan tilgive Farhadi, gyldig eller ej. Han har samtidig også et eminent cast af skuespillere, som alle gør stort indtryk. Amir Jadidi som spiller hovedrollen Rahim, er formidabel og giver én af de præstationer, som burde have høstet flere roser (og priser) end han allerede har fået. Selvom han spiller en mand, der med hans løgne, ender med at såre andre end blot ham selv, gør han det alligevel så charmende og alligevel så ydmygt, så man næsten ikke kan andet end af holde med ham.

A Hero er en lille, men vigtig film, som udforsker hvad pressede mennesker gør i svære situationer. Samtidig er det en film om ære, og hvad det kan betyde, hvis man ikke får respekt fra ens medmennesker.

A Hero får 4/6 hamre:

🔨🔨🔨🔨

Seneste

Poter Af Stål

Hvem sagde at en fornøjelig og let fordøjelig animationsfilm, ikke kan handle om race-diskrimination?
Poter Af Stål er inspireret af Sheriffen Skyder På Det Hele og minder til dels om Karate Kid. Og så er det en ret så underholdende sag.
René Buchtrup anmelder den HER:

Dream Scenario

Nicolai har denne gang anmeldt en film, der både omhandler en tilforladelig fyr der pludseligt dukker op i folks drømme og hvad der sker når stor berømmelse pludselig rammer én, der ikke er forberedt på det.

Dream Scenario er en film med mange facetter og sider til sig, udover at være en sorthumoristisk komedie og lige netop der for, er den enorm meget værd at opleve i biografen!

Pot Au-Feu

Pot au-Feu er en enormt veltilberedt film om to menneskers fælles passion for madlavning og hinanden, der tager sig tiden til at efterlade en subtil og behagelig eftersmag hos sin seer.

Drengen og Hejren

Nicolai har denne gang anmeldt den seneste film fra den japanske animé-mester, Hayao Miyazaki og han er bestemt tilbage på toppen!

Drengen og Hejren, er et smukt, poetisk og underholdende eventyr, med en enorm visuel skønhed og et virkelig filosofisk og poetisk eventyr, af den slags som Miyazaki, kun kan lave dem.

Den Grænseløse

Den Grænseløse er ikke én af de bedste Afdeling Q-film. Men det er alligevel en bundsolid og spændende krimi som er langt mere vellykket end Marco Effekten.
René Buchtrup anmelder.

Poor Things

Nicolai har denne gang anmeldt en fascinerende, unik, smuk, underholdende og vanvittig morsom film om hvad det vil sige at være menneske.

Dette er blot noget af det som Yorgos Lanthimos’ film, Poor Things, handler om, men den er dog så stor et filmisk festfyrværkeri, at man nærmest er nødt til at opleve den på et stort lærred.

Christian Bales Fem Bedste Roller

Christian Bale fylder 50 år tirsdag d. 30. januar og det skal da selvfølgelig fejres med en liste over hans bedste roller.
René Buchtrup giver sit bud på en TOP 5.